Reprise en Europe: plus rapide que prévu

Frank Maet
Senior Macro Economist @Belfius


Véronique Goossens
Chief Economist @Belfius

Deel deze pagina:  
  • Snellere vaccinaties en lockdown versoepelingen lokken economisch optimisme uit in de eurozone.
  • De Europese fabrieken profiteren van de sterke vraag uit het buitenland.
  • Belfius Strategic Research verhoogt de economische groeivooruitzichten voor België en de eurozone.

Stilaan winnen de Europeanen hun vrijheid terug en dat vertaalt zich in een opmerkelijk herstel van het economisch optimisme. De uitrol van de vaccins schakelde in mei naar een hoger tempo, wat in de meeste landen van de eurozone zorgt voor een uitgesproken daling van de Covid-19 infectiegraad. In mei klom de index van het consumentenvertrouwen in de eurozone voor het eerst naar het niveau van vóór de crisis. De Europeanen zijn minder bevreesd om hun baan te verliezen na de verlenging van de meeste steunmaatregelen door de nationale overheden en hebben zin om meer geld uit te geven.

Hoogfrequente gegevens bevestigen de indruk dat het normale leven in de eurozone de draad oppikt. Zo blijkt uit telecomdata dat het bezoek aan winkel- en recreatielocaties in de eurozone sterk bleef stijgen in mei, terwijl ook meer mensen naar de werkplek terugkeren. De totale mobiliteit ligt in de vier grootste landen van de eurozone wel nog 10 tot 20 procent onder het niveau van begin 2020 (zie grafiek). Hoe dan ook verwachten we dat gezinnen in mei en juni een pak meer zullen uitgeven, dankzij de graduele heropening van de horeca en andere versoepelingen.

Ook bij de Europese bedrijven scheert het optimisme hoge toppen. Na twee kwartalen van economische krimp steeg de barometer van het ondernemersvertrouwen in mei veel sterker dan verwacht, naar het hoogste niveau van de laatste drie jaar. De Europese industrie profiteert volop van de aantrekkende vraag in de rest van de wereld en ziet de bestellingen fors toenemen. Fabrikanten hebben echter moeite om de vraag bij te houden door toeleveringsproblemen die de productieketens zwaar verstoren. Zelfs op de arbeidsmarkt is er sprake van krapte. Zowel in België als in de omringende landen hebben steeds meer bedrijven in de bouw, logistiek en andere sectoren moeite om hun vacatures in te vullen. Waar bedrijfsleiders begin dit jaar nog dachten mensen te ontslaan, willen ze nu aanwervingen doen.

Ook in de dienstensector zien bedrijfsleiders licht aan het einde van de tunnel. Maar de kloof met het industrieel herstel is nog niet overbrugd. Zo blijkt uit de laatste enquête van de Economic Risk Management Group (ERMG) in ons land, dat de zwaar getroffen horeca, het toerisme en de luchtvaart nog altijd zwarte sneeuw zien, met blijvende grote omzetverliezen in mei. We verwachten dat het tij voor hen zal keren vanaf de zomer, naarmate de economie verder opengaat.

Grafiek : Google mobility indices by country (% difference from early 2020 baseline)


Source: Capital Economics.


Binnenkort komen ook de eerste gelden vrij uit het EU-steunpakket voor het economisch herstel na Covid-19. Met een budget van 672,5 miljard euro is de faciliteit voor herstel en veerkracht het centrale onderdeel van NextGenerationEU. 312,5 miljard hiervan worden verstrekt onder de vorm van subsidies en 360 miljard is beschikbaar aan leningen. Na de goedkeuring van de nationale herstelplannen ontvangt elke lidstaat een voorfinanciering van 13 procent van het totale toegewezen bedrag. Landen die hun plannen tijdig hebben ingediend bij de Europese Commissie zouden vanaf juli al de eerste bedragen kunnen ontvangen. Omdat het herstel in de eurozone sneller dan verwacht op stoom komt verhogen we onze groeiprognoses. We menen dat het BBP in de eurozone dit jaar 4,4 procent zal groeien en volgend jaar met 4 procent. De Belgische economie doet het nog beter. Hier tekenden we in de wintermaanden een stevig groeicijfer op.

Bovendien wordt duidelijk dat Belgische bedrijven hun investeringsplannen niet meer uitstellen. We houden rekening met een Belgische BBP-groei van 4,7 procent in 2021, en 3,6 procent in 2022. Aan dat tempo kan de Belgische economie terugkeren naar het niveau van vóór de pandemie tegen het midden van volgend jaar.


Ontdek de Belfius Convictions

Deel deze pagina: