Eurozone: het vertrouwen sterkt aan in maart, maar voor hoelang?

Frank Maet
Senior Macro Economist @Belfius


Véronique Goossens
Chief Economist @Belfius

Deel deze pagina:  
 • In maart wijzen de Europese ondernemersenquêtes voor het eerst in zes maanden op een toename van de activiteit.
 • Vooral de industrie doet het goed door de sterke vraag vanuit het buitenland.
 • Maar met nieuwe lockdowns, ziet april er niet rooskleurig uit.

Deze maand overtreffen de resultaten van de Europese vertrouwensenquêtes alle verwachtingen. De PMI (Purchasing Managers Index) voor de eurozone, een goede indicator van de toestand bij de bedrijven, maakt in maart een sprong van 48,8 naar 52,5. Het is de eerste keer in zes maanden dat de bedrijfsbarometer boven het niveau van 50 uitkomt en wijst op een toename van de activiteit.

Vooral ondernemers in de industrie zijn veel optimistischer dan in februari. De vertrouwensindex schoot omhoog naar het hoogste peil sinds de bedrijfsenquête van start ging in 1997. De Duitse fabrieken blijven de rol van voortrekker spelen in de opleving van de Europese industrie. In maart voerden ze de productie fors op om de bestellingen bij te houden. De vraag uit China blijft stevig en ook de exportvooruitzichten richting de V.S. zijn sterk verbeterd. De Amerikaanse economie gaat dit jaar een krachtig herstel tegemoet door de inkomenssteun van de regering Biden.

De Europese dienstensector, die op economisch vlak het meest last heeft van Covid-19, doet het ook beter en toont minder krimp dan vorige maand. Begin maart was er nog goede hoop dat de infecties de juiste richting uitgingen en de lockdowns zouden versoepeld worden. Dat optimisme was ook te zien in de index voor de werkgelegenheid in de eurozone, die verder steeg boven het niveau van 50. Dat suggereert dat bedrijven steeds meer vertrouwen krijgen in de vooruitzichten op langere termijn. Ook de consumenten waren in maart minder negatief over de economie dan in februari. De schrik voor banenverlies is afgenomen en veel gezinnen verwachten meer te kunnen sparen. De Europese index voor het consumentenvertrouwen klimt sterker dan verwacht van -14,8 naar -10,8, het hoogste niveau sinds het begin van de Covid-19 crisis.Maar deze enquêtes werden afgenomen vóór een groot deel van Europa te maken kregen met een derde golf aan infecties. Veel landen stellen geplande versoepelingen uit of nemen nieuwe maatregelen. Zo legde de Franse regering vorige week een lockdown van een maand op aan Parijs en delen van Noord-Frankrijk. Niet-essentiële winkels moeten sluiten en verplaatsingen zijn beperkt tot 10 kilometer van thuis. Ook Duitsland, Italië en België verlengen de meeste beperkingen tot na de paasvakantie. Dit betekent dat de economische toestand voor april er minder rooskleurig uitziet. Handelszaken die hoopten om binnenkort de Europese consumenten en masse te verwelkomen, moeten nog minstens een maand geduld hebben. De weg naar een post-Covid19 economie blijft in de eurozone erg hobbelig.

Deel deze pagina:  


Neem een duik in al onze artikels

 • 23/03/2021 - V.K.: Britse regering komt met ambitieuze toekomstvisie

  Na een slecht jaarbegin zorgen snelle vaccinaties voor optimisme in het V.K.

 • 18/03/2021 - Fed blijft ontspannen over inflatie

  De Amerikaanse centrale bank maakt zich geen zorgen over de tijdelijke inflatiedruk en ziet geen reden om haar beleid aan te passen

 • 15/03/2021 - China blijft vaag over klimaatplannen

  China wil tegen 2060 CO2 neutraal zijn

 • 12/03/2020 -ECB wil niet dat leningen duurder worden

  De ECB besliste donderdag om het tempo van haar obligatie-aankopen in het volgende kwartaal aanzienlijk op te drijven.