De verborgen kosten van Covid-19

Annelore Van Hecke
Senior Macro Economist @Belfius


Véronique Goossens
Chief Economist @Belfius

Deel deze pagina:  
  • De Belgische economie groeit met 3,6% in 2021 en 3,5% in 2022
  • Er is echter nog grote onzekerheid over het verloop van de pandemie, de afbouw van overheidssteun en het gedrag van consumenten en producenten

Belfius Strategic Research is door de nieuwe Covid-19 ontwikkelingen wat pessimistischer geworden over het herstel in de eerste helft van dit jaar. We houden rekening met blijvende lockdownmaatregelen totdat een meerderheid van de bevolking gevaccineerd zal zijn. De verwachtingen in ons basis-scenario voor de Belgische economie zijn dat er geleidelijk versoepelingen komen vanaf de zomer en dat de economie vanaf oktober weer helemaal opengaat. We gaan er ook van uit dat het stelsel van tijdelijke werkloosheid, dat voorlopig tot einde maart loopt, opnieuw wordt verlengd. Ook in Duitsland is de Kürzarbeit verlengd tot eind dit jaar, in Frankrijk werd de ‘activité partielle’ voorlopig verlengd tot eind juni. De moratoria of het uitstel van aflossingen van bedrijfsleningen lopen tot eind juni voor gezonde ondernemingen, wat hun cashpositie ondersteunt.

We voorspellen een licht negatieve groei in het eerste kwartaal van 2021, omdat het consumentenvertrouwen opnieuw daalde door de nieuwe Covid-19 maatregelen. De lockdowns in de buurlanden wegen bovendien op onze export. Het tweede kwartaal kent een zeer beperkte groei. Pas tegen de tweede jaarhelft zien we het herstel terug aantrekken door de versoepelingen en een herstel van het consumentenvertrouwen. Tenslotte zien we een versnelling van de groei in het vierde kwartaal.

Het herstel wordt in 2021 getrokken door de heropleving van gezinsconsumptie. Een deel van het opgespaarde geld tijdens de pandemie wordt naar het jaareinde toe terug uitgegeven. Als kleine open economie profiteren we ook mee van het herstel van onze handelspartners en hun relanceplannen, denk hierbij aan het nieuwe steunpakket in de VS. Bedrijven blijven echter hun investeringen uitstellen doordat hun winstgevendheid is aangetast en hun schuldgraad verhoogd, waardoor er voorlopig minder financiële ruimte is om te investeren. Pas in 2022 verwachten we een echte heropleving van de bedrijfsinvesteringen. Volgend jaar krijgt onze economie bovendien een extra duw dankzij het Europese herstelplan, via bijkomende investeringen in België, maar ook onrechtstreeks via een hogere groei bij onze handelspartners.

In deze periode blijft het monetaire beleid soepel en de rentes blijven laag. De inflatie kent een versnelling in 2021 door het geleidelijke herstel, aantrekkende olieprijzen en de verhoging van accijnzen op tabak dit jaar, maar ze blijft beperkt omdat de economie nog niet op volle toeren draait. We gaan ervan uit dat de Belgische economie pas midden 2022 terug het niveau van vóór de crisis zal bereiken.


Ontdek de Belfius Convictions

Deel deze pagina: