Wall Street is blij met Biden

Frank Maet
Senior Macro Economist @Belfius


Véronique Goossens
Chief Economist @Belfius

Deel deze pagina:    
  • De uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen maakt een scherpe breuk met het economisch beleid van Trump onwaarschijnlijk.
  • Minder kans op hogere belastingen en regulering zorgen voor koerswinsten op Wall Street.
  • Met Biden verdwijnt de dreiging van een handelsoorlog.
  • De klim van Covid-19 cijfers in de V.S. kan de komende maanden zwaar wegen op het economisch herstel.

Na een nerveuze week stemmen tellen is het zo goed als zeker. Joe Biden wordt de 46ste president van de V.S. Maar van een ‘blue wave’, een overtuigende Democratische zege die de meerderheid oplevert in beide parlementen, is geen sprake. In de Senaat blijft de Republikeinse partij de volgende twee jaren meer dan waarschijnlijk de scepter zwaaien. De nieuwe president moet dus rekening houden met een Senaat die hem weinig successen gunt en sterk zal tegenwerken.

De verdeelde verkiezingsuitslag en de politieke patstelling die dat oplevert lijkt de beleggers op Wall Street wel te bekoren. De belangrijkste aandelenindex, de S&P500 sloot de verkiezingsweek af met een winst van meer dan 7 procent. De wijzigingen die Biden kan doorvoeren op economisch vlak zullen dan ook niet zo radicaal zijn als sommigen hadden gevreesd. Zo is de kans op een forse verhoging van de bedrijfsbelastingen flink afgenomen. Ook de Amerikaanse technologiereuzen zijn tevreden omdat antitrust wetgeving die hun dominante marktpositie bedreigt, nu minder kans maakt.

Eén van de weinige gebieden waar Joe Biden wel zijn stempel kan drukken, is op het internationale speelveld. Als ervaren diplomaat wil hij breken met het isolationisme van zijn voorganger en de beschadigde relaties met de voornaamste handelspartners (vooral de EU, Mexico en Canada) herstellen. Het risico op een handelsoorlog neemt sterk af, wat het globale economische klimaat zal bevorderen. Dat is goed nieuws voor de EU die de voorbije jaren te maken kregen met Amerikaanse importheffingen op staal en voeding. Ook de Europese autobouwers en hun toeleveranciers halen opgelucht adem nu de constante dreiging van dure tarieven op de uitvoer naar de V.S. van de radar verdwijnt. De importtaksen op Chinese produkten die tijdens het bewind van Trump opliepen van 3,1 procent naar 19,1 procent zullen echter niet en masse worden teruggedraaid. Tijdens zijn verkiezingscampagne maakte Biden al duidelijk dat hij streng zal zijn voor China en in samenwerking met andere landen druk zal zetten op de grootmacht om de economische spelregels te volgen.


Door de positieve reactie op Wall Street lijkt het wel of er geen economische nadelen zijn aan de politieke verdeeldheid in de V.S. Maar dat is natuurlijk niet zo. Want het wordt moeilijk voor Biden om een ruim pakket aan steunmaatregelen goedgekeurd te krijgen die de economische crisis moet counteren. De Amerikaanse economie maakte in het derde kwartaal een indrukwekkende remonte maar er is een toenemend risico dat het herstel stilvalt. Het aantal Covid-19 infecties in de V.S. is de afgelopen weken aan een verontrustend tempo gestegen. Met de winter voor de deur is het risico op een nieuwe virusgolf in de V.S. hoog, wat opnieuw economische groei gaat kosten en leidt tot nieuwe ontslagen. Het nieuws dat Pfizer dicht staat bij de productie van een doeltreffend vaccin is een boost voor het moreel maar komt pas in de loop van 2021 op de markt. De Democraten willen een hulppakket van minstens 2000 miljard dollar om de economie te stutten maar daar willen de Republikeinen in de Senaat niet van weten. Politieke analisten verwachten dat de Republikeinen met een Democraat in het Witte Huis zich opnieuw willen profileren als fiscale haviken en de stimulusplannen zoveel mogelijk gaan dwarsbomen.

President-elect Biden verliest geen tijd en is na de vorming van een Covid-19 taskforce al een economische ploeg aan het samenstellen. Maar het is wachten op de inauguratie van 20 januari voor hij echt aan de slag kan. Ondertussen kan de economie in de V.S. nog wat hulp gebruiken om de donkere wintermaanden door te komen.Ontdek de Belfius Convictions


Onze podcast over de Amerikaanse presidentsverkiezingen

Deel deze pagina: