Sterk herstel van de Belgische economie in derde kwartaal

Annelore Van Hecke
Senior Macro Economist @Belfius


Véronique Goossens
Chief Economist @Belfius

Deel deze pagina:  

Na een historische krimp van 11,8% in het tweede kwartaal, zagen we de Belgische economie in de maanden juli, augustus en september terug opveren met maar liefst 10,7 procent.

Dit cijfer wijst op een sterk maar onvolledig herstel. Van een terugkeer naar het niveau van economische bedrijvigheid van vóór de COVID-19-crisis is nog geen sprake. Volgens de laatste Nationale Bank enquête ligt de omzet van de Belgische bedrijven nog steeds 14 procent lager dan voor de crisis. Het herstel werd vooral gedreven door de toename van de gezinsconsumptie. Ondanks de crisis bleef de koopkracht van de meeste Belgen op peil, en door de massale staycations zagen we ook een stijging van de binnenlandse vakantie-uitgaven. Ook de investeringen in woningen kenden een sterke stijging, aangezien de Covid-19 de vraag naar woningen met tuin en tweede verblijven aan de kust sterk deed toenemen. De bedrijfsinvesteringen daarentegen herstelden slechts matig door de grote onzekerheid en de zwakke (export)vraag naar producten en diensten.

De vooruitzichten voor het vierde kwartaal zijn somber. Het herstel van de bedrijfsomzet na de eerste lockdown was reeds tot stilstand gekomen in september en ook in oktober zagen we geen verbetering. De verschillen tussen de sectoren blijven groot. De horeca en de kunst-, cultuur en recreatiesector zien zwarte sneeuw door nieuwe lockdownmaatregelen. Maar ook sectoren die niet verplicht moeten sluiten lijden onder de heropflakkering van het virus. Zo zagen we in oktober een sterke daling van de omzet in de detailhandel in niet-voedingswaren, omdat mensen uit angst voor het virus veel minder gaan winkelen. In de industrie en de bouw zagen we voorlopig geen impact van de tweede besmettingsgolf, al ondervinden zij wel problemen door personeelsuitval omwille van ziekte of quarantaine bij een positieve Covid-test.

Het virus blijft de Belgische economie in zijn greep houden. De tweede golf en de neerwaarts bijgestelde perspectieven voor volgend jaar zullen de permanente schade aan de economie groter maken, met meer faillissementen en ontslagen. Uit cijfers van de Nationale Bank blijkt dat bijna één op de twee ondernemingen een tweede lockdown enkel kan overleven met de nodige steunmaatregelen van de overheid. Voor ondernemingen uit de horeca of de sector kunst, amusement en recreatie gaat het om bijna 8 op de 10 ondernemingen wiens overleven rechtstreeks afhangt van deze steun. De overheid moet er dan ook voor blijven zorgen dat gezonde bedrijven niet over de kop gaan, met rechtstreekse steun in de ergst getroffen sectoren, maar ook door maatregelen te verlengen die eind dit jaar aflopen, zoals het systeem van tijdelijke werkloosheid en de mogelijkheid tot lenen onder staatswaarborg.



Ontdek de Belfius Convictions


Onze podcast over de Amerikaanse presidentsverkiezingen

Deel deze pagina: