Arbeidsmarkt in de VS blijft springlevend

Deel deze pagina:

Frank Maet
Senior Macro Economist @Belfius


Véronique Goossens
Chief Economist @Belfius

  • Het banenrapport van januari wijst op een solide arbeidsvraag in de VS
  • De Fed is op haar hoede voor de economische impact van het coronavirus
  • Een grotere groei-en rentekloof tussen de VS en de eurozone weegt op de EUR-USD koers

De Amerikaanse arbeidsmarkt begint sterk aan het jaar. De 225,000 extra jobs van januari liggen ruim boven de verwachtingen van analisten. De werkloosheidsgraad klimt licht naar 3,6 procent, maar blijft daarmee dicht bij het historisch laagterecord. De bouw en de dienstensector blijven de sterkhouders. Een herstel van de industrie zit er voorlopig niet in.

Beleggers houden de maandelijkse banencijfers in de VS altijd sterk in de gaten omdat die een beter beeld kunnen geven van de renteplannen van de Federal Reserve. In combinatie met hogere looneisen van meer dan 3 procent, betekent het solide banenrapport dat de Fed voorlopig achterover kan leunen. De Amerikaanse economie heeft eigenlijk geen renteverlaging nodig, maar de crisis rond het coronavirus(‘nCov’) zorgt er wel voor dat de centrale bank haar opties open houdt. In haar halfjaarlijkse verslag voor het Congres benadrukte de Fed dat de kansen op een recessie in de VS flink zijn gedaald. De directe impact van nCov voor de economische groei in de VS is klein en beperkt zich waarschijnlijk tot het eerste kwartaal. Tegelijk erkent de Fed de risico’s van het coronavirus voor de Chinese groei en de mogelijke spill-over effecten naar de globale economie.

De stevige vraag naar arbeid in de VS suggereert dat de Amerikaanse economie bij de start van dit jaar op een deftig toerental blijft draaien. Dit in tegenstelling tot de eurozone, waar de recente groeicijfers tegenvallen en de Duitse economie last heeft om uit het dal van 2019 te raken. De economische kloof tussen de twee continenten kan je duidelijk zien aan het grote verschil tussen de Amerikaanse rentecurve en die van de eurozone. Die van de VS brengt hogere nominale returns op voor beleggers.

De rentespread die nog dreigt te vergroten door de outperformance van de VS speelt in het nadeel van de euro. De euro-dollar koers noteert meer dan 2 procent goedkoper dan bij de start van het jaar en nadert $ 1,09, het dieptepunt van 2019 (zie grafiek). Het potentieel voor de euro om hogere regionen op te zoeken blijft beperkt zolang een sterker herstel van de activiteit in de eurozone uitblijft.

Deze informatie (en de eventuele bijgaande documenten) is louter bedoeld ter algemene informatie en vormt in geen geval een aanbod betreffende financiële, bank-, verzekerings- of andere producten en diensten, noch een beleggingsadvies.

Deel deze pagina: