Duitsland: het vertrouwensherstel hapert

Deel deze pagina:    

  • De verbetering van het Duitse bedrijfsvertrouwen stokt in januari
  • De handelsrelatie tussen de VS en de EU blijft gespannen
  • Het corona virus is een extra extern risico

Het herstel van het Duitse ondernemersvertrouwen hapert opnieuw in januari. Dat valt tegen omdat het sentiment er in het laatste kwartaal van 2019 duidelijk op vooruitging. Bovendien zien we in andere landen van de eurozone dat het economisch optimisme terug in de lift zit in januari. Vooral dankzij de eerste fase van het handelsakkoord tussen de VS en China. Nu Duitse ondernemers te kennen geven dat hun vertrouwen nog wankelt, wordt duidelijk dat het te vroeg is om over een duidelijk economisch herstel te kunnen spreken.

De eerste fase van het akkoord tussen Washington en Beijing was inderdaad goed nieuws voor de Europese handelsvooruitzichten. Maar het zou best kunnen dat de Amerikaanse president Trump zijn pijlen nu op een andere handelspartner richt, namelijk Europa. Onlangs gooide Trump in Davos nog wat olie op het vuur door het dreigement te herhalen dat hij Europese importwagens extra wil belasten. Op korte termijn kan Trump daar weinig voordeel uit halen, maar het is een troefkaart die hij achter de hand houdt om de druk op de EU-onderhandelaars op te voeren. Want Trump is niet te spreken over de Franse plannen om een verkoopbelasting in te voeren op digitale diensten voor multinationals. Unfair, vindt hij, want de belasting is vooral gericht op de Amerikaanse tech-giganten. Ook de Europese defensie-uitgaven blijft hij op de korrel nemen, evenals de Europese uitvoer van landbouwproducten.

Nog veel onderhandelingswerk dus, wat doet vermoeden dat het moeilijk wordt om nog voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november een compleet handelsakkoord met Europa af te ronden. Het moeizame verloop van het herstel in Duitsland maakt duidelijk dat een verhoging van de rente nog lang niet op de agenda van de ECB staat. Daarvoor zijn er nog teveel externe risico’s die in 2020 kunnen wegen op het vertrouwen. Naast de evolutie van de handelsgesprekken met de VS zorgt het corona virus momenteel voor heel wat onrust op de financiële markten. De ervaring van de SARS epidemie in 2003 leert dat dit kan wegen op de Chinese groei omdat sectoren zoals transport en toerisme kwetsbaar zijn en veel fabrieken worden gesloten. De timing van de uitbraak van het virus komt zeer ongelegen omdat tijdens de vakantie van het Chinese Nieuwjaar veel Chinezen hun familie bezoeken, wat het risico op verdere verspreiding doet toenemen.

Deel deze pagina:    

Deze informatie (en de eventuele bijgaande documenten) is louter bedoeld ter algemene informatie en vormt in geen geval een aanbod betreffende financiële, bank-, verzekerings- of andere producten en diensten, noch een beleggingsadvies.