Maakt Corona virus ook de economie ziek?

Deel deze pagina:   

  • De economische impact van coronavirus blijft toenemen
  • Niet alleen in China maar ook daarbuiten
  • De Chinese regering neemt maatregelen om de pijn te verlichten
  • De markten beginnen rekening te houden met twee renteverlagingen door de FED in 2020

Net zoals het coronavirus dagelijks meer mensen besmet en slachtoffers eist, groeit ook de economische impact van de epidemie. De sluiting van de meeste bedrijven in China en de restricties op de transportsector en het toerisme wegen zwaar op de economische activiteit in het eerste kwartaal. In meer dan de helft van de regio’s is de vakantie van het Chinese Nieuwjaar met minstens een week verlengd om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Het openbaar vervoer ligt plat, alle scholen en de meeste bedrijven blijven dicht. Hoe langer de fabrieken en winkels gesloten blijven, hoe groter de uitval van de economische vraag en de productie.

Hoeveel lager de Chinese groeicijfers precies zullen liggen is nog niet duidelijk. Veel experts verwijzen naar de SARS- epidemie (november 2002- juni 2003) als referentie, maar deze keer is het potentieel voor economische schade aanzienlijk groter. China is anno 2020 een veel belangrijkere speler in de wereldeconomie. Bovendien is het land intussen heel wat afhankelijker geworden van dienstverlening en privé-consumptie. Ook zijn de omstandigheden vandaag minder gunstig dan in 2003. Na de groeidip van 2001 zat China en de rest van de wereld in een positieve economische conjunctuur (zie grafiek). De Chinese economie kon optimaal profiteren van haar kersverse lidmaatschap van de WHO en de vrijhandel die daarop volgde. Nu zitten we in een situatie waarin die vrijhandel in vraag wordt gesteld door de handelsspanningen met de V.S. De coronavirus epidemie komt dus op een moment dat de Chinese economie kwetsbaar is.

Ook buiten China neemt het risico op economische schade toe. In de eurozone heeft Duitsland de meeste blootstelling aan de tegenvallende vraag uit China. Bedrijven die exporteren naar de tweede grootste economie ter wereld zien hun bestellingen opdrogen. En ondernemingen met een vestiging in China ondervinden hinder. De luchtvaartsector is genoodzaakt om vluchten richting Azië te schrappen en het Europese toerisme kan voorlopig niet meer rekenen op een stroom aan Chinese toeristen door het uitreisverbod.

Door de vrees dat de coronavirus epidemie ook buiten China op de groei zal wegen, steekt de speculatie over mogelijke renteverlagingen in de V.S. opnieuw de kop op. De Amerikaanse marktverwachtingen over de rente-evolutie wijzen momenteel in de richting van twee renteverlagingen door de Fed voor het einde van 2020. Ook de lange termijnrentes in de V.S. en de eurozone zijn de afgelopen weken substantieel gedaald omdat internationale investeerders kiezen voor de veilige haven van het Amerikaanse en Duitse staatspapier.

De Chinese regering probeert intussen om de averij voor de bedrijven en op de financiële markten te verlichten. Bij de heropening van de beurzen in Shanghai verloor de CSI300 index bijna 8% van zijn waarde. Om erger te voorkomen, pompt de centrale bank voor een tegenwaarde van 157 miljard euro aan liquiditeiten in de economie via de aankoop van obligaties. Bovendien kunnen bedrijven die een vitale rol spelen in de strijd tegen het coronavirus, rekenen op gunstige kredietvoorwaarden. Waarschijnlijk zullen er nog een pak meer maatregelen nodig zijn, want het lijkt er niet op dat de epidemie zijn hoogtepunt heeft bereikt. Medische experts wijzen erop dat de ontwikkeling van een vaccin tegen het virus meer dan één jaar kan duren.

Deze informatie (en de eventuele bijgaande documenten) is louter bedoeld ter algemene informatie en vormt in geen geval een aanbod betreffende financiële, bank-, verzekerings- of andere producten en diensten, noch een beleggingsadvies.

Deel deze pagina: