Moeten beleggers vrezen voor onrust in het Midden-Oosten?

  • De confrontatie tussen de VS en Iran domineert het nieuws maar de reactie op de financiële markten was tot nu toe gematigd.
  • De kansen op een conventionele oorlog tussen de VS en Iran zijn beperkt maar het potentieel voor onrust in de regio blijft aanwezig.
  • Een toename van het geopolitiek risico is doorgaans negatief voor aandelenmarkten, terwijl veilige haven beleggingen profiteren.

De nieuwjaarsfeer op de financiële markten werd deze week verstoord door de politieke crisis tussen de V.S en Iran. De vrees voor een militaire escalatie van het conflict zorgde voor een adempauze op de aandelenmarkten na de sterke eindejaarsrally. Goud en olie werden wat duurder maar van een paniekreactie op de beleggingsmarkten kan je niet spreken. Het nieuws dat president Trump aan Iran extra economische sancties zal opleggen en geen verdere militaire actie onderneemt, gaf de beleggers het nodige vertrouwen. Met de presidentsverkiezingen op de kalender, heeft Donald Trump trouwens weinig baat bij een nieuw militair avontuur in het Midden-Oosten.

De kansen op een nieuwe golfoorlog op korte termijn zijn dus beperkt maar dat betekent niet dat het potentieel voor onrust in de regio is verdwenen. In Irak neemt de politieke druk toe om de Amerikaanse troepen de deur te wijzen. Volgens analisten heeft dit de positie van de VS in de regio verzwakt. Bovendien blijft er een risico bestaan van Iraanse terreuraanvallen op de olietankers in de Straat van Hormuz, een belangrijk knooppunt in de wereldwijde olietrafiek. Dagelijks passeren er meer dan 20 miljoen vaten ruwe olie, goed voor ongeveer 21% van de globale consumptie. Dergelijke aanslagen zorgden in het voorjaar van 2019 voor nervositeit op de oliemarkten en stuwden de prijs voor een vat ruwe olie tijdelijk naar $75.

De olieprijs is veruit de belangrijkste barometer voor tumult in de regio maar beleggers houden best rekening dat ook andere financiële markten fors kunnen reageren. Een toename van de geopolitieke onrust is meestal slechts nieuws voor aandelenmarkten en andere beleggingen met een hoger risicoprofiel, zoals investeringen in groeilanden. Investeerders kiezen in tijden van onzekerheid (‘risk off’) liever voor veilige haven beleggingen zoals goud, en Duitse, Japanse en Amerikaanse overheidsobligaties. Op de wisselmarkten zijn vooral de Zwitserse frank en de Japanse yen in trek in een ‘risk off’ scenario.

Voorlopig blijven de financiële spelers geloven in een goede afloop van het conflict tussen de VS en Iran. Maar één welgemikte tweet uit het Witte Huis kan alles weer op losse schroeven zetten. Een gewaarschuwd belegger is er twee waard.

Deze informatie (en de eventuele bijgaande documenten) is louter bedoeld ter algemene informatie en vormt in geen geval een aanbod betreffende financiële, bank-, verzekerings- of andere producten en diensten, noch een beleggingsadvies.

Deel deze pagina: