VS: lagere rente als remedie tegen zwakkere groei

In Washington verlaagde de Federal Reserve haar belangrijkste rentetarief met 0,25% tot een vork van 1,50%-1,75%. Het was de derde Amerikaanse renteverlaging van het jaar en kwam vrij kort op de hielen van de vorige renteknip in september. De monetaire versoepeling die van start ging in de zomer was nodig om de economie een duw in de rug te geven. In het derde kwartaal vertraagde de BBP-groei in de VS naar 2,0% door tegenvallende bedrijfsinvesteringen en een krimp van de uitvoer. Een lagere rente bij de centrale bank werkt op een positieve manier door in de rest van de economie. Zo betalen bijvoorbeeld bedrijven minder om te lenen wat de drempel verlaagt om investeringen te doen.


Betekent de Amerikaanse renteverlaging dat er nu extra druk komt op de ECB om ook te knippen in de rente? Niet meteen. Zoals te zien is op de grafiek, voerden de centrale banken aan beide kanten van de Atlantische Oceaan een totaal verschillend rentebeleid in de periode 2015-2018. De Fed reageerde vanaf 2016 op een klim van de Amerikaanse inflatie met een lange reeks van renteverhogingen. De beleidsrente in de VS ging – overigens dik tegen de zin van president Trump - op drie jaar tijd van 0,25% naar 2,5%. Op die manier werd een aanzienlijke rentebuffer opgebouwd, die de Fed nu goed kan gebruiken om de wereldwijde groeivertraging het hoofd te bieden. Een schril contrast met de situatie in de eurozone. De ECB zette vanaf 2016 door met haar beleid van renteverlagingen omdat de inflatie onder de doelstelling van 2% bleef bewegen. Het resultaat is een negatieve beleidsrente in de eurozone, waar extra renteverlagingen nog weinig lijken uit te halen om de economische groei op te krikken.


Op de financiële markten kwam de Amerikaanse renteverlaging niet als een verrassing en keken de professionele beleggers vooral uit naar de persconferentie van Jerome Powell, de voorzitter van de Fed. Hij benadrukte dat de economie in de VS het goed blijft doen, en legde uit dat de Fed de rente verlaagde als een verzekering tegen de tragere groeicijfers in het buitenland.


Hij suggereerde dat er na de drie rentestappen van dit jaar een rentepauze komt, maar dat de centrale bank klaar blijft om in te grijpen indien nodig.

De argumenten die pleiten voor extra renteverlagingen in de nabije toekomst klonken de voorbije weken minder luid. Het bedrijfssentiment in de VS, China en de eurozone stabiliseerde in oktober na een lange periode van verzwakking. De vrees voor een escalatie van de handelsoorlog is verminderd en het scenario van een no deal brexit is onwaarschijnlijker geworden door het uitstel tot januari 2020. Als we de komende maanden bevestiging krijgen dat de industriële sector het ergste achter de rug heeft, dan zal de Federal Reserve in 2020 het rentewapen minder agressief moeten hanteren.

Deze informatie (en de eventuele bijgaande documenten) is louter bedoeld ter algemene informatie en vormt in geen geval een aanbod betreffende financiële, bank-, verzekerings- of andere producten en diensten, noch een beleggingsadvies.

Deel deze pagina: