VS en China aan de onderhandelingstafel

Een oplossing voor het conflict zou in het voordeel zijn van beide kampen want zowel de Amerikaanse als de Chinese economie hebben al aanzienlijke schade opgelopen. In China is de regering in actie geschoten om de economie te ondersteunen nadat de groei teleurstelde in de eerste helft van 2019. Analisten vrezen dat de Chinese staatsbedrijven en lokale overheden op die manier een te hoge schuldenlast opbouwen met alle risico’s van dien.


In de VS blijft het consumentenvertrouwen nog steeds op een hoog niveau hangen door de laagste werkloosheidsgraad sinds 1969. Maar het vertrouwen bij de Amerikaanse ondernemingen staat onder druk door de handelszorgen. De industriële productie is stilgevallen tijdens de zomer en de verwachtingen voor de winstgroei in 2019 zijn gedaald van 4,6% in juni naar 1,7% in september. Ook het handelstekort dat de VS heeft met China is dit jaar opnieuw groter geworden, terwijl Trump beloofde dat zijn strengere beleid het deficit zou doen krimpen.


Maar de economische impact van de handelsoorlog tussen de VS en China beperkt zich natuurlijk niet tot beide landen. In de eurozone is exportkampioen Duitsland het grootste slachtoffer van de vertraging van de globale handel. Van alle G7 landen is de daling van de groei in 2019 het hevigst in Duitsland. De BBP-groei is gezakt van 2,3% bij het begin van 2018 naar 0,4% in het tweede kwartaal van dit jaar met weinig hoop op beterschap voor de tweede jaarhelft. De vertraging van de groei in België is minder uitgesproken maar het grote belang van de export voor onze economie maakt ook onze economie kwetsbaar.

Dat betekent dat ook de Europese financiële markten deze week hun adem zullen inhouden terwijl ze hopen op een doorbraak in de gesprekken tussen de Amerikaanse en Chinese onderhandelaars. Positief nieuws op dit front zou met enthousiasme onthaald worden. Een ontspanning van de relatie met China kan immers ook betekenen dat de VS afziet van het dreigement om importtarieven te plaatsen op Europese wagens. Vorige week raakte bekend dat de Wereldhandelsorganisatie (WTO) het licht op groen had gezet voor Amerikaanse invoertarieven op 7,5 miljard $ aan Europese goederen. We kunnen dus best wel wat positief nieuws gebruiken op het handelsfront.


Deel deze pagina:


Deze informatie (en de eventuele bijgaande documenten) is louter bedoeld ter algemene informatie en vormt in geen geval een aanbod betreffende financiële, bank-, verzekerings- of andere producten en diensten, noch een beleggingsadvies.