Amerikaanse industrie in ademnood, maar de Fed staat klaar.

Het economisch sentiment bij de industriële bedrijven nam een forse duik in oktober naar het laagste niveau in tien jaar tijd. Toenemende bezorgdheid dat het handelsconflict met China weegt op de export vanuit de V.S., duwde de vertrouwensindex van de verwerkende nijverheid naar 47.8. Het was de tweede maand op rij dat de index onder de grens van 50 punten noteerde, wat wijst op een industriële recessie in de grootste economie van de wereld.


De vertraging van de mondiale groei door de handelsoorlog is een grote kopzorg voor de bedrijven. Tijdens de zomermaanden werd al duidelijk dat de Europese industrie – vooral Duitsland - met een recessie kampt, maar nu blijkt dat ook de Amerikaanse maakindustrie afstevent op een krimp van de productie. De V.S. is dus toch niet immuun voor de handelsoorlog.


De industrie vertegenwoordigt minder dan 20% van de totale Amerikaanse economie maar wordt gezien als een voorlopende indicator voor de conjunctuur in de V.S. en zelfs de rest van de wereld. In het verleden (zie grafiek) ging een daling van deze barometer vaak gepaard met een vertraging van de economie in de V.S. Het huidige vertrouwensniveau suggereert dat de economische groei in de tweede helft van 2019 een zachte landing zal maken. Gelukkig blijven de Amerikaanse gezinnen geld uitgeven. Het consumentenvertrouwen blijft op peil door de sterke vraag op de arbeidsmarkt. Later vandaag komt het banenrapport van september uit en zal blijken in welke mate dit nog klopt.

Wat betekent dit nu voor het monetair beleid in de V.S.? Na de renteverlaging van september leek het alsof de Federal Reserve nog één keer de rente zou verlagen, en dat ten vroegste in december. Het tegenvallende economische nieuws van deze week vergroot de druk op de centrale bank om al in oktober de rente te verlagen. Op korte termijn kan een renteknip zeker een boost geven aan Wall Street maar goed nieuws over het handelsconflict met China zou pas echt het vertrouwen herstellen.


Deel deze pagina:


Deze informatie (en de eventuele bijgaande documenten) is louter bedoeld ter algemene informatie en vormt in geen geval een aanbod betreffende financiële, bank-, verzekerings- of andere producten en diensten, noch een beleggingsadvies.