DDoS (Distributed Denial of Service)

DDoS (Distributed Denial of Service) is een methode om de servers van een bedrijf ‘aan te vallen’ (cyberattack) met de bedoeling hun internetsite te blokkeren, zodat bepaalde online services niet meer aangeboden kunnen. Hiervoor worden computers en servers van particulieren en bedrijven misbruikt die geïnfecteerd zijn met spyware, malware of virussen.

Wat is een DDOS-aanval?

De bedoeling van een DDOS-aanval is om een computer of een netwerk dat verbonden is met het internet onbeschikbaar te maken voor de normale gebruikers ervan. Daartoe wordt die computer bestookt met een zeer groot volume aan aanvragen zodat de trafiek van de reguliere gebruikers ofwel slechts met veel vertraging kan beantwoord worden, ofwel niet meer kan beantwoord worden en dus onmogelijk wordt. Vaak worden vele PC’s tegelijkertijd ingezet; deze kunnen over heel de wereld verspreid zijn en werden vooraf met een virus geïnfecteerd zodat ze op een bepaald moment kunnen geactiveerd worden als deel van de DDOS-aanval.

Wat is het verschil met phishing?

Bij phishing probeert men mensen dermate te misleiden (emails, website, telefoon) dat ze meewerken aan het uitvoeren van overschrijvingen naar rekeningen van de phishers. Bij een DDOS-aanval is het resultaat enkel dat de toegang tot de systemen of tot de website geblokkeerd is en geen transacties meer mogelijk zijn.