Dankzij de investeringsaftrek geniet u een extra aftrek bovenop de afschrijving van uw beroepsmatige investering. Standaard bedraagt de investeringsaftrek 8%, maar naar aanleiding van de Covid-19-crisis verhoogde de regering dat tarief naar 25% voor vaste activa die verkregen of tot stand gebracht zijn tussen 12 maart 2020 en 31 december 2022. Moet u daar nog snel gebruik van maken of kijkt u beter even de kat uit de boom?

Investeringsaftrek en verhoogde investeringsaftrek


Voor de investeringsaftrek moet u een onderscheid maken tussen 3 types van belastingplichtigen – zelfstandige ondernemers, kmo-vennootschappen en grote vennootschappen – en 5 soorten aftrek.

Zelfstandigen en kmo’s genieten in 2022 nog een investeringsaftrek van 25%. Daarna daalt het tarief naar 8%. Maar voor sommige investeringen geldt sowieso een verhoogde aftrek. Het gaat met name om:

  • investeringen in koolstofemissievrije vrachtwagens, tankinfrastructuur voor waterstof en elektrische laadinfrastructuur voor koolstofemissievrije vrachtwagens, verkregen of tot stand gebracht vanaf 1 januari 2022 (35%);
  • digitale investeringen (13,5%);
  • investeringen in beveiliging (20,5%); en
  • investeringen in octrooien, milieuvriendelijke investeringen voor onderzoek en ontwikkeling, energiebesparende investeringen, en investeringen in rookafzuig- of verluchtingssystemen in horeca-inrichtingen (13,5%).

Tot 31 december 2022 hebt u dus voor de investeringen onder de laatste drie puntjes nog recht op het Covid-19-tarief van 25%, maar daarna gelden weer de gewone (verhoogde) percentages.

Grote vennootschappen hebben geen recht op investeringsaftrek, behalve voor de investeringen vermeld onder het eerste en het laatste punt.

Gespreide aftrek


Zelfstandigen met minder dan 20 werknemers kunnen hun investeringsaftrek voor investeringen spreiden over de afschrijvingsperiode van de activa. De investeringsaftrek is dan gelijk aan 10,5% van de afschrijvingen.

Zelfstandigen én vennootschappen die milieuvriendelijke investeringen doen voor onderzoek en ontwikkeling kunnen ook opteren voor de gespreide aftrek en dan bedraagt het aftrekpercentage zelfs 20,5% van de afschrijvingen.


Nu of nog even wachten?


Het is mogelijk om een investeringsaftrek toe te passen op nieuwe materiële en immateriële vaste activa die tijdens het belastbaar tijdperk afschrijfbaar worden. Voor activa in aanbouw en vooruitbetaalde investeringen is de investeringsaftrek mogelijk in het boekjaar waarin de vooruitbetalingen en de activa in aanbouw als materiële of immateriële vaste activa moeten worden geboekt. Zelfs als u de investering die u vandaag doet pas volgend jaar ontvangt, kan u nog altijd het verhoogd tarief genieten.

Voor investeringen met een verhoogde aftrek moet u dus de afweging maken: is het verschil tussen het verhoogd tarief en de huidige 25% groot genoeg om een investering te doen die vandaag misschien nog niet nodig is.