Tijdens deze Covid-19-crisis hebben heel wat zaakvoerders hun bezoldiging uit de vennootschap verlaagd. U ook? Een prima initiatief om uw zaak extra zuurstof te geven! Maar wat is de fiscale impact voor de vennootschap én voor u als bedrijfsleider? En laten we ook de impact op uw (fiscale) beleggingen en die van uw vennootschap niet vergeten... Waar moet u zeker op letten als uw onderneming verlies maakt?

De gevolgen voor uw vennootschap


Hebt u een kleine vennootschap, dan is de 1e schijf van 100.000 euro aan belastbaar resultaat onderworpen aan een verlaagd tarief van 20% vennootschapsbelasting, in plaats van de normale 25%. Wel dient u aan minstens één bedrijfsleider een loon van minimum 45.000 euro op jaarbasis toe te kennen. Is de belastbare winst van uw vennootschap vóór de aftrek van het loon lager dan 90.000 euro, dan volstaat een loon dat gelijk is aan de helft van uw belastbare winst.

Het is aan uw boekhouder om deze grenzen te bekijken, samen met de impact van een eventueel verlies van het verlaagde tarief voor uw vennootschap. Normaal is het verlies van dit verlaagde tarief fiscaal nadelig.


De gevolgen voor uw Individuele Pensioentoezegging


Ontvangt u als bedrijfsleider een lagere bezoldiging, dan betekent dit ook een lagere maximale premie voor uw Individuele Pensioentoezegging (IPT). Misschien stort uw vennootschap in 2020 een lagere of zelfs geen IPT-premie om niet in cashproblemen te komen? Geen nood, als u later uw bezoldiging opnieuw verhoogt, kan u dit inhalen via een backservice. Indien uw vennootschap tijdelijk verlies maakt maar toch voldoende cash heeft om de kost van een IPT-premie te dragen, dan wordt het verlies wat groter en gaat het fiscale voordeel van de aftrekbaarheid niet verloren.


En wat met de beleggingen binnen uw vennootschap?


Voor beleggingen binnen de vennootschap wijzigt er niets op fiscaal vlak. Indien uw vennootschap dit jaar verlies maakt zijn er wel enkele aandachtspunten:

  • het voordeel van de DBI-aftrek (Definitief Belaste Inkomsten) voor uitgekeerde coupons van uw DBI-beveks wordt overgedragen naar een volgend boekjaar waarin wel winst wordt gemaakt, dus dit blijft fiscaal interessant.
  • de te belasten inkomsten uit beleggingen (coupons, meerwaarden) zullen bij een groot verlies niet belast worden en maken het verlies wat kleiner. Maar de niet-aftrekbare bedragen (bijvoorbeeld de verkoop van fondsen met een minwaarde) maken het fiscaal over te dragen verlies ook niet groter. Er is dus geen fiscaal voordeel.
  • uw vennootschap zal geen liquidatiereserve kunnen boeken om zo later fiscaal interessant (via dividend of bij liquidatie) geld uit de vennootschap te halen. Heel wat steunmaatregelen voor vennootschappen die verlies maken door de Covid-19-crisis zijn trouwens gekoppeld aan het niet uitkeren van een dividend. Dat heeft ook een impact op het al dan niet uitkeren van een dividend via de liquidatie-reserve. Bekijk dat zeker ook met uw boekhouder.

De gevolgen voor uw privéfinanciën


Door een te lage bezoldiging op te nemen op jaarbasis is het goed mogelijk dat u onder de grens blijft waarop u personenbelasting betaalt. Om het jaarbedrag te becijferen waarop u geen personenbelasting moet betalen, dient u rekening te houden met uw belastingvrije sommen, fiscale voordelen (zoals giften, aftrekbare woonleningen, dienstencheques…) beroepskosten, sociale bijdragen, VAPZ-premie... U laat deze berekening best over aan uw boekhouder.

Een lagere bezoldiging betekent ook lagere voorlopige sociale bijdragen voor 2020. Uw inkomen zal immers lager uitvallen. Dit dient u wel expliciet aan te vragen.


En wat met uw persoonlijke fiscale beleggingen?


Doet u aan pensioensparen of langetermijnsparen? Dat is fiscaal voordelig als u personenbelasting verschuldigd bent. Anders geniet u geen belastingvermindering maar volgt er later wel een taxatie. En dat is dus zeker een aandachtspunt als uw bezoldiging dit jaar fors wordt verlaagd.

Bij uw langetermijnsparen zal ook het fiscale maximumbedrag lager uitvallen als uw bezoldiging lager is. Voor inkomstenjaar 2020 is de grens op jaarbasis: 179,1 euro + (6% x netto-beroepsinkomen) met een maximum van 2.390 euro.

Ook uw maximale VAPZ-premie valt mogelijk lager uit. Het plafond is hier voor inkomstenjaar 2020: 8,17% van uw netto beroepsinkomen met een maximum van 3.291,30 euro voor een gewoon VAPZ en 9,4% van uw netto beroepsinkomen met een maximum van 3.786,81 euro voor een sociaal VAPZ. Bij een forse vermindering of een vrijstelling van de betaalde sociale bijdragen, hebt u mogelijk ook geen recht op het storten van een VAPZ-premie. Check dit dus best met uw boekhouder of fiscaal adviseur.

Let wel op: als uw fiscaal plafond voor pensioensparen, langetermijnsparen en VAPZ in 2020 niet volledig wordt benut, dan is het fiscale voordeel voor dit jaar onherroepelijk verloren. Dit kan eventueel later in het jaar nog worden bijgestuurd (meer bezoldiging) als de cashproblemen van uw vennootschap opgelost zijn.
 
 

Meer informatie


Fiscaal interessante belegging vennootschap: DBI-beveks
Pensioensparen voor zelfstandigen en bedrijfsleiders