Los van de huidige beursperikelen is het onze overtuiging dat beleggen op lange termijn een goede zaak is voor uw privévermogen en zeker ook voor de beschikbare middelen van uw vennootschap. Neem daarom even tijd voor onze Belfius-overtuigingen voor 2020-2030. We stellen u immers thema’s voor die volgens ons de economie op termijn zullen sturen en u dus de beste beleggingen kunnen opleveren.

De klimaatverandering


We worden er dagelijks mee geconfronteerd: hittegolven, bosbranden, smeltende ijskappen, een stijgende zeespiegel... Veel wetenschappers trekken dan ook aan de alarmbel. Duurzame oplossingen zullen vooral van de politiek en de industriële sector moeten komen. Innovatieve bedrijven die de klimaatuitdaging aangaan, zullen de komende jaren de grootste bijdrage leveren. We zijn ervan overtuigd dat het bijzonder interessant is om op langere termijn in die ondernemingen te beleggen.


Demografische uitdagingen


Ook demografie is een thema dat u niet meer kan wegdenken uit uw portefeuille. Hoe kunnen 7,5 miljard mensen op aarde samenleven? Wat zijn de uitdagingen die hiermee gepaard gaan?

  • Vergrijzing: tegen 2050 zal 20% van de wereldbevolking ouder zijn dan 60, wat een grote impact heeft op sectoren actief in de gezondheidszorg, vrije tijd en financiën
  • Groei van de wereldbevolking: met 10 miljard mensen in 2050 komen verstedelijking en mobiliteit, voedselproductie, watervoorziening, toegang tot natuurlijke hulpbronnen en milieu hoog op de agenda te staan
  • Wereldwijd een stijgende levensstandaard: in de groeilanden ontstaat een nieuwe middenklasse en dus nieuwe consumptiebehoeften

Gezondheidszorg


De snelle vooruitgang van de geneeskunde is indrukwekkend. Denk maar aan uw laatste tandartsbezoek: de zorgtechnieken en -uitrusting zijn drastisch verbeterd in vergelijking met 10 tot 20 jaar geleden. Net zoals de ontwikkelingen bij hart- en vaatziekten, neurologische aandoeningen, kanker, huidziektes…

Door de toenemende vergrijzing, de groei van de wereldbevolking en de opkomst van een middenklasse in de groeilanden, zullen de uitgaven voor gezondheidszorg in de toekomst alleen maar stijgen. Dat betekent belangrijke groeiperspectieven voor de farmaceutische en biotechnologische bedrijven.

Gezondheidszorg heeft dus een centrale plaats in onze beleggingsovertuigingen voor de komende 10 jaar. We geloven in de hoge rentabiliteit van deze sector, zowel op financieel als op maatschappelijk vlak.

Technologische innovatie


Van de technologische revolutie hoeven we u vast niet te overtuigen, die heeft ons leven al grondig veranderd:

  • thuis: doorgedreven isolatie, apps om uw verbruik op te volgen, domotica, zonnepanelen...
  • onderweg: (elektrische) auto’s met sensoren en achteruitrijcamera’s, e-bikes, deelauto’s...
  • op het werk: artificiële intelligentie, big data, communicatiemiddelen, robots…
  • gezondheid: robotisering in operatiezalen, hoogtechnologische medische apparatuur…
  • in onze vrije tijd: online shoppen, een tafel reserveren of onze sportprestaties meten via onze smartphone…

Die innovaties maken steeds sneller deel uit van ons dagelijkse leven. En in de toekomst nog veel meer. Bedrijven die in staat zijn de richting en het evolutietempo van hun sector mee te bepalen, zullen de concurrentie overklassen en de financiële verwachtingen inlossen. Aandelen uit de technologie- en roboticasector deden het de afgelopen jaren trouwens uitstekend, net als andere sectoren die innovatie hoog in het vaandel dragen.


Verdere opmars van de groeilanden


China heeft de 2e grootste economie ter wereld. Azië telt het grootste aantal internet- en socialmedia-gebruikers. De groeilanden ontwikkelen zich in snel tempo, een evolutie die zich de komende 10 jaar onverminderd zal verderzetten. Demografie (een jonge, actieve bevolking), urbanisatie (meer welvaart) en technologische ontwikkeling (sneller toe te passen in jonge economieën) zijn 3 elementen die de verdere ontwikkeling van de groeilanden zullen ondersteunen.

De opmars van de groeilanden gaat echter niet zonder slag of stoot. Denk maar aan het handelsconflict met de Verenigde Staten, of aan de omschakeling van industrie naar consumptie-economieën. Toch is hun groei niet te stuiten en na de mindere prestatie van hun aandelenmarkten de voorbije jaren, kunnen de komende 10 jaar wel eens hun decennium worden.


Wil u op lange termijn beleggen met privé-middelen of met vennootschapskapitaal?


Laat u inspireren door onze overtuigingen en kijk in 2030 terug op een mooi resultaat.



 
 

Meer informatie


We doen u graag enkele suggesties voor de verschillende thema’s:

  • Klimaatverandering
  • Demografie
  • Gezondheidszorg
  • Technologische innovatie
  • Groeilanden
Uw financieel adviseur zal u met plezier meer informatie en bijkomende mogelijkheden geven.