Als werkgever bent u zich bewust van het belang van een goede verzekering tegen brand en arbeidsongevallen. Zo zorgt u voor een optimale bescherming, ook voor uw werknemers. Om het risico op ongevallen en de ernst ervan maximaal te beperken, is het meer dan nuttig - om niet te zeggen onontbeerlijk - om een degelijk preventieplan op te stellen. Een woordje uitleg.

Waarom een preventieplan?


Dit plan bepaalt welke preventieve maatregelen u moet nemen om de risico's in verband met uw activiteiten onder controle te houden. Want die risico’s kunnen een bedreiging vormen voor de veiligheid van uw werknemers en/of schade berokkenen aan uw gebouwen of materaal. Ze kunnen ook onder uw burgerrechtelijke aansprakelijkheid vallen en zo een bedreiging vormen voor de continuïteit van uw onderneming. De waaier aan risico's is heel ruim en verschilt van onderneming tot onderneming. Het uiteindelijke doel is zoveel mogelijk schadegevallen te voorkomen en als er zich toch één voordoet, de ernst ervan te beperken.


Wat zijn de basisprincipes?


Het vertrekpunt van een preventieplan is het analyseren van al uw verzekerde risico's. Op basis daarvan kunnen we de gevaren identificeren, inschatten, er een hiërarchie van opstellen en ten slotte bepalen welke preventieve en beschermende maatregelen u moet nemen.

  • Preventieve maatregelen moeten de frequentie van de risico's beperken: bijvoorbeeld een rookverbod in de gebouwen, waardoor het brandrisico beperkt wordt.
  • Beschermende maatregelen moeten de ernst van een schadegeval beperken: bijvoorbeeld het compartimenteren van een gebouw, waardoor het volume verdeeld wordt en een beginnende brand beperkt blijft tot het compartiment waar hij ontstaat.

Inhoud van een preventieplan?


Uw preventieplan bevat alle technische, materiële, organisatorische en andere maatregelen waarmee u schadegevallen kan voorkomen en als er zich toch één voordoet, de ernst ervan kan beperken. Voor het brandrisico bijvoorbeeld moeten de preventieve maatregelen het volgende mogelijk maken:

  1. vermijden van een branddriehoek: de gelijktijdige aanwezigheid van een brandbare stof (een materiaal dat makkelijk brandt), een comburant of oxidatief (een brandbevorderende stof) en een energiebron die de brand op gang brengt
  2. de brand melden in de begin- of ontbrandingsfase en hem vanaf het eerste moment bestrijden met actieve middelen, zoals automatische branddetectie, automatische blussystemen, het automatisch sluiten van brandwerende deuren enz.
  3. in de fase van een algemene brand de verspreiding ervan beperken met passieve middelen, zoals de compartimentering van de lokalen door middel van brandwerende deuren en muren, het optreden van de hulpdiensten (brandweer) enz. vergemakkelijken

Uw preventieplan omvat ook preventieve clausules, waarover werd onderhandeld met of die werden opgelegd door de verzekeraar, de modaliteiten die u moet implementeren, de normen die u moet naleven enz. Enkele voorbeelden voor het brandrisico:

  • uw gebouwen moeten beschermd worden met brandblussers die zijn aangepast aan de klasse van de brand die moet worden bestreden (minstens 1 bluseenheid per 150 m², de brandblussers moeten jaarlijks worden gecontroleerd door een gespecialiseerd bedrijf en zich op makkelijk bereikbare plaatsen bevinden, die duidelijk worden aangegeven met pictogrammen. Uw personeel moet worden opgeleid om ze te gebruiken)
  • het verwarmingslokaal moet goed onderhouden worden en mag niet dienen als opslagplaats voor allerlei voorwerpen
  • de brander van de stookolieketel moet beveiligd worden met een automatisch blussysteem, dat gekoppeld is aan een elektromagnetische schakelaar voor het onderbreken van de stookolietoevoer
  • een formeel rookverbod in alle gebouwen, met uitzondering van een speciaal daartoe ingericht lokaal, moet duidelijk afgebeeld worden, en stipt en strikt worden toegepast

De belangrijke rol van de preventieadviseur


Elke onderneming is wettelijk verplicht een beleid te voeren inzake preventie en bescherming op het werk. U wordt bijgestaan door een preventieadviseur voor het toepassen van de wettelijke en reglementaire bepalingen voor het welzijn van uw werknemers tijdens de uitoefening van hun werk. Dat omvat ook het uitwerken van een preventieplan voor het risico op brand en lichamelijke, industriële en andere ongevallen. Als uw onderneming minder dan 20 personeelsleden tewerkstelt, kan u als werkgever zelf de functie van preventieadviseur invullen.

Hebt u hier vragen over? Contacteer dan gerust uw verzekeringsspecialist bij Belfius. Hij brengt u graag in contact met experts in dit domein.