PSD2 maakt u het leven makkelijker!

Wat is PSD2?


PSD2 staat voor ‘Payment Services Directive 2’ of ‘Richtlijn voor Betaaldiensten’. PSD1, de eerste richtlijn, dateert van 2010 en streefde ernaar de betalingen in de Europese Unie te uniformiseren. Nu gaat Europa een stap verder door ook alle consumenten en niet-bancaire instellingen bij die uniformisering te betrekken.


Het doel van PSD2? U het leven makkelijker maken!


 • Betalingen binnen de Europese Unie vergemakkelijken en beter beveiligen
 • Uw betaalrekeningen, ook die bij andere banken, in 1 app integreren

Een groot voordeel is dat u nu al uw KBC/CBC-betaalrekeningen kan integreren in uw Belfius-apps en in Belfius Direct Net om:

 • hun saldo en historiek te raadplegen
 • en binnenkort vanaf die rekeningen betalingen te doen

Uw tevredenheid en uw vertrouwen staan centraal in alles wat we doen.

Op elk moment. We doen er dan ook alles aan om te waken over uw veiligheid en u geheel transparant te informeren. Het resultaat? Uw geld is beschermd, net als uw privacy en uw identificatiegegevens zoals uw paswoorden, pincodes en login.

Onze hoge veiligheidseisen hebben nog meer zin nu de Europese PSD2-richtlijn (Payment Services Directive 2) van kracht is.


Uw veiligheid is onze prioriteit.


Uw paswoorden en codes zijn van u persoonlijk. Bij Belfius brengen we ze niet in gevaar.

Vandaag niet. Morgen niet. Nooit.

Om uw veiligheid en gebruiksgemak optimaal te garanderen, koos Belfius voor de ‘API’-aanpak (of Application Programming Interface’) zoals de Europese richtlijn voorziet. Deze methode staat toe een veilige brug te slaan tussen Belfius en een andere instelling. Om uw rekening bij een andere bank te integreren in uw Belfius-app, moet u uw toestemming geven door bijvoorbeeld met uw debetkaart en de kaartlezer van die andere bank te ondertekenen. Dankzij de API-benadering hoeft Belfius uw paswoorden en andere toegangscodes bij andere banken nooit te vragen, laat staan te bewaren.

Er bestaan andere technieken, niet voorzien door de richtlijn, die aanzienlijke veiligheidsrisico’s met zich mee kunnen brengen. In tegenstelling tot de API-methode zullen sommige andere partijen u vragen om uw paswoord wel in te voeren en daarna ook met uw kaartlezer te tekenen. Uw identificatiegegevens worden dan naar deze derde partij gestuurd. Vervolgens bewaart deze uw identificatiegegevens en paswoorden om later opnieuw toegang tot uw gegevens te krijgen, zonder dat u uw paswoord telkens weer moet invoeren.

Deze derden kunnen niet altijd dezelfde optimale beveiliging van uw gegevens bieden, met een hoger risico op hacking en frauduleus gebruik van uw gegevens tot gevolg. We raden u dan ook aan om daar zo voorzichtig mogelijk mee om te springen.

PSD2 in detail

 • Al uw rekeningen in 1 app

  Voortaan kan u ‘derden’ (ondernemingen, handelaars… ) toegang geven tot uw bankrekening(en). Zo kunnen ze u bijvoorbeeld diensten aanbieden die zijn afgestemd op uw financiële situatie: evaluatie voor het verkrijgen van een krediet, budgetmonitoring… En er is meer. Tot nu toe moest u, als u online aankopen deed, uw bankgegevens invoeren om dan via allerlei tussenpersonen een betaling te doen.

  Voortaan kan de website van de handelaar uw betalingen rechtstreeks van uw bank ontvangen. Minder tussenpersonen betekent minder kosten én minder risico's. Uiteraard bent u de enige die beslist wie toegang krijgt tot uw rekeningen. U kan op elk moment de door u verleende toestemmingen wijzigen. Bovendien moet u vóór elke toegangsmachtiging uw formele goedkeuring geven via een beveiligde valideringsprocedure, de zogenaamde Strong Customer Authentification (SCA).

 • De bundeling van uw betaalrekeningen

  Achter die naam schuilt een enorm handige tool. Want voortaan kan u al uw bankrekeningen groeperen in Belfius Mobile, Belfius Tablet of in Belfius Direct Net. Ook die bij andere banken. Dit is ook handig voor de ‘gemachtigde derden’, omdat ze zo al uw financiële informatie hebben en dus niet telkens opnieuw een nieuwe aanvraag moeten doen.
  Indien u als lasthebber van een professionele rekening wenst dat een of meer van uw mandatarissen uw Belfius-rekeningen kunnen bundelen/raadplegen bij een derde, dan vragen we u om naar uw Belfius-kantoor te gaan om hen vooraf te registreren.

 • U bent als consument beter beschermd

  • Gedaan met extra kosten voor bepaalde betaalwijzen!
  • Een kleiner eigen risico, nl. van 150 naar 50 euro, bij frauduleuze transacties of betalingen met uw krediet- of debetkaart.
  • Duidelijke regels voor de afhandeling van betwistingen en een minder grote aansprakelijkheid voor de klant bij fraude.
 • De lijst van onze partners

  Momenteel kan u alleen uw KBC/CBC-rekeningen toevoegen aan uw Belfius-app. Wees gerust, deze lijst evolueert voortdurend en er komen dan ook snel meer perfect beveiligde partners aan.

U kan voortaan uw KBC/CBC-betaalrekeningen toevoegen.

Wil u een KBC/CBC-betaalrekening aan uw apps toevoegen?

Volg de gids! Zorg er eerst even voor dat u uw KBC/CBC-kaartlezer in de buurt hebt (alleen voor het eerste gebruik). Daarna opent u uw Belfius-app en…

 • klikt u in ‘Mijn rekeningen & kaarten’ op ‘Rekening andere bank toevoegen’
 • voert u het rekeningnummer in kwestie in
 • ondertekent u het integratieverzoek van KBC/CBC

Verandert u van gedachten? Geen probleem. U kan rekeningen bij andere banken die u niet meer nodig hebt altijd weer verwijderen.

That’s it! Uw Belfius-apps werden weer een stukje handiger, want voortaan bekijkt u het saldo van andere rekeningen wanneer u maar wil! De kunst van u het leven te makkelijker te maken…

U met de Belfius-apps een veilige bankervaring te bieden, met alle respect voor uw privacy
 • Superveilige toegangsprocedures voor uw gegevens
 • Geoptimaliseerde en moderne bevestigingsprocedures voor uw betalingen
 • Voortdurende verbeteringen om uw rekeningen en uw persoonlijke gegevens te beveiligen
 • Een duidelijk overzicht van alle ‘gemachtigde derden’ aan wie u toegang verleende
 • De mogelijkheid om die machtigingen op elk moment in te trekken
 • Een transparant privacybeleid voor de gegevens die Belfius en andere ‘gemachtigde derden’ bewaren

Belfius begeleidt u de komende maanden doorheen PSD2


 • Krijg rechtstreeks toegang tot ál uw betaalrekeningen via Belfius Mobile en Belfius Direct Net:
  • Al uw betaalrekeningen toegankelijk
  • Al uw overschrijvingen via één kanaal
  • Al uw saldi zichtbaar met één klik
  • Overzicht van de historiek van al uw betaalrekeningen
  • In realtime