Lenen

Verkoopt u uw woonst? Dan kunt u al dan niet een nieuwe kopen of bouwen. Afhankelijk van uw beslissing zult u uw lopend hypothecair krediet of consumentenkrediet moeten omzetten of vervroegd moeten terugbetalen.

U koopt of bouwt een nieuwe woonst

Hebt u nog een hypothecair krediet lopen op uw oude woonst? Dan hebt u de keuze: ofwel betaalt u uw lopend hypothecair krediet terug en sluit u een nieuw af, ofwel behoudt u uw lopend hypothecair krediet en draagt u de bestaande hypothecaire inschrijving over op uw nieuwe woonst (hypotheekoverdracht) en leent u eventueel bij.

Of en hoe u daadwerkelijk zult lenen, hangt af van uw situatie:

  • U beschikt al over het geld voor de nieuwe woonst. U hebt namelijk een aanzienlijk kapitaal opzij staan, al dan niet afkomstig van de verkoop van uw bestaande woonst. U hoeft dus niet te lenen, al kan dat soms interessanter zijn.

  • U zult binnenkort beschikken over het geld voor de nieuwe woonst. Alleen is het nog even wachten op het geld van de verkoop van uw bestaande huis of appartement. Deze periode kunt u doorkomen met een overbruggingskrediet (hypothecair krediet). Zo vermijdt u dat u de woonst van uw dromen alsnog misloopt.

  • U beschikt niet of slechts gedeeltelijk over het geld voor de nieuwe woonst. De verkoop van uw bestaande woonst volstond immers niet om de nieuwe te bekostigen. Een lening is dan ook noodzakelijk: hetzij een lening op afbetaling (consumentenkrediet - fiscaal voordeel voor de interesten), hetzij een woonkrediet (hypothecair krediet - fiscaal voordeel voor de interesten en kapitaalaflossingen (*) ). Indien u al een hypothecair krediet lopen hebt en een hypotheekoverdracht mogelijk is, kunt u eventueel het al terugbetaalde kapitaal van uw lopend hypothecair krediet wederopnemen. Let op: geld lenen kost ook geld.

U koopt of bouwt geen nieuwe woonst

Wanneer u uw woonst verkoopt, hebt u misschien nog een woonlening (consumentenkrediet) of woonkrediet (hypothecair krediet) lopen. Die kunt u op elk moment vervroegd terugbetalen.

De bank rekent daarvoor een wederbeleggingsvergoeding aan, want zij moet het terugbetaalde geld sneller dan gepland herbeleggen.

De vergoeding is wettelijk bepaald en verschilt naargelang het gaat om een woonlening of woonkrediet. Voor een gepersonaliseerde berekening kunt u in uw Dexia-kantoor terecht.

(*)

Als uw woonkrediet gewaarborgd wordt door een hypothecaire inschrijving en een minimale looptijd heeft van 10 jaar.


Meer weten?

Maak een afspraak met de specialist in uw Belfius-kantoor

Hij helpt u graag met advies op maat