Een bijverdienste regelen

man painting walls home

Als u als werknemer iets wilt bijverdienen, kunt u twee jobs in loondienst combineren of zelfstandige in bijberoep worden, als uw arbeidsovereenkomst dit toelaat. Wat zijn de voor- en nadelen?

Wat houdt het statuut van zelfstandige in bijberoep in?

Als zelfstandige in bijberoep oefent u - net als een voltijds zelfstandige - een beroepsactiviteit uit zonder dat u daarbij verbonden bent door een arbeidsovereenkomst of een statuut. Alleen voert u daarnaast en in hoofdzaak nog een andere beroepsactiviteit uit.

Ook als u een vervangingsinkomen ontvangt of uw pensioenrechten vrijwaart, kunt u als zelfstandige in bijberoep worden beschouwd.

Voordelen en nadelen

Hieronder vindt u de voornaamste voordelen van werknemer en zelfstandige in bijberoep in een handige overzichtstabel.

  Werknemer Zelfstandige in bijberoep
Voordelen
  • Vast inkomen
  • Geen bijkomende administratie te verrichten
  • Zekerheid van loon
  • Vrij te kiezen werkuurrooster en aantal te presteren werkuren
  • Autonomie: u bent uw eigen baas
Nadelen
  • Vast werkuurrooster en aantal te presteren werkuren

  • Enkele administratieve stappen te ondernemen om te kunnen starten.

 

Wat kiest u het beste?

Als u een extra inkomen wilt verdienen, kiest u het beste voor:

  • Een combinatie van twee deeltijdse jobs in loondienst: als u iets wilt bijverdienen, maar daarbij dezelfde voordelen van uw hoofdberoep in loondienst wilt genieten, en zonder dat u voor deze bijverdienste veel administratie dient te verrichten.

  • Werknemer en zelfstandige in bijberoep: als u uw loopbaan een grotere wending wilt geven of meer uw eigen baas wilt zijn. U lanceert uw zelfstandige activiteit, maar geniet nog de financiële en sociale zekerheid van uw hoofdberoep. Op termijn kan uw bijverdienste dan uw hoofdactiviteit worden.

Belangrijk: werkt u in loondienst en wilt u een bijkomende activiteit starten als zelfstandige in bijberoep of eveneens als werknemer? Dan moet u de arbeidsovereenkomst van uw hoofdberoep of het arbeidsreglement ervoor raadplegen, om u ervan te vergewissen dat u uw huidige werkgever niet vooraf moet informeren over de bijkomende activiteit of dat hij er zich op voorhand akkoord mee moet verklaren.