Mijn verkoopprijs bepalen

Het volstaat niet om het merk van uw wagen met argusogen te bekijken om er de verkoopprijs van te bepalen. Verre van! Het merk geeft slechts een eerste indicatie, maar houdt geen rekening met de zichtbare of reële staat, noch met eventueel uit te voeren reparaties. Enkele tips.

Begin met een grondige diagnose

Om de juiste prijs te bepalen, moet u goed weten in welke staat uw voertuig verkeert. Vraag uw vaste garagist daarom om een grondige diagnose of een snelle onderhoudsbeurt: remmen, schokdempers, uitlaat, banden...

Leg de technicus goed uit dat u langskomt, omdat u uw wagen wilt doorverkopen. Hij zal u zeggen wat hij vastgesteld heeft. Indien nodig zal hij een gratis offerte opstellen voor de uit te voeren reparaties. Aan u om te beslissen of de uitgave nuttig is.

Eén raad: geef alleen geld uit als het uw voertuig en dus ook de prijs ervan meerwaarde biedt.

Bereken de juiste prijs

De reële waarde van uw wagen hangt af van een hele resem factoren:

  • het merk, het model en de cilinderinhoud (een Duitse auto behoudt beter zijn waarde dan een Japanse, een Golf is tweedehands meer waard dan een Polo …)
  • het jaar van inverkeerstelling
  • de kilometerstand, de algemene staat en de opties
  • u bent al dan niet de eerste eigenaar (een stipt ingevuld onderhoudsboekje is ook belangrijk om een hogere prijs te krijgen)
  • een ongevalvrije auto is doorgaans beter te verkopen dan één die ooit zware schade heeft opgelopen
  • een auto met dieselmotor levert doorgaans een hogere prijs op

Op de site van Autogids vindt u een handige tool om de restwaarde van uw auto te berekenen.

U kunt ook de waarde schatten op basis van de officiële prijslijst van tweedehandswagens.

Let op de kleine details

Wilt u uw voertuig snel verkopen voor een mooie prijs? Zorg dan dat die goed voor de dag komt: bijvoorbeeld door een gebroken achteruitkijkspiegel of ontbrekende wieldop te vervangen. Kuis de binnen- en buitenkant en breng polish aan op de carrosserie om kleine strepen te doen verdwijnen.

En verkoopt u uw auto via kleine advertenties, vergeet dan niet dat een goede foto uw kansen op succes doet stijgen!