Tips voor de verkoop van een auto

Wilt u uw auto verkopen? Belfius Bank geeft u een aantal handige tips voor een vlotte verkoop.

Verkooptips

 • Verkoopt u uw auto aan de garage waar u uw nieuwe auto koopt, begin dan pas te praten over een overname nadat u alle kortingen en voorwaarden op uw nieuwe wagen hebt bedongen.
 • Beslist u uw auto te verkopen aan een professionele autohandelaar, dan bent u best tot in de puntjes op de hoogte over de staat van uw voertuig en de waarde ervan. Of neem iemand mee met kennis van auto’s, zodat u sterk staat wanneer er onderhandeld wordt.
 • Hebt u uw wagen verkocht bij een autohandelaar of op een parkingverkoop, vergeet dan geen vervoer te voorzien om terug naar huis te rijden. Niet alleen handig, maar ook veilig wanneer u met het verkoopbedrag op zak loopt.
 • Is uw auto onverkoopbaar en nog net goed voor de schroothoop? Met wat geluk vindt u een professional die u er gratis van verlost omdat bepaalde onderdelen hem interesseren. Op internetsites kunt u adressen van overnamespecialisten terugvinden. Anders zult u moeten betalen om hem naar de schroothoop te brengen, wat u ongeveer 37 euro kost.

Financiële tips

 • Aanvaard bij de betaling liever een bankcheque dan cash, zo vermijdt u het risico op valse biljetten. Neem contact op met het bankkantoor van de koper om de echtheid van de cheque na te gaan. Vraag ook dat de koper u zijn identiteitskaart toont en noteer de gegevens ervan.
 • Hebt u al verkeersbelasting betaald voor een verkochte auto, dan krijgt u de te veel betaalde belastingen terugbetaald op voorwaarde dat u binnen de vier maanden na de verkoop uw plaat terugstuurt. Vervangt u uw oude wagen door een nieuwe, dan wordt het te veel betaalde bedrag afgetrokken van de verschuldigde belasting voor uw nieuwe auto.
  Ook uw verzekeraar is in dit geval op de hoogte, aangezien u uw nieuwe aanvraag voor inschrijving via hem hebt verzonden (of uw makelaar heeft dit voor u gedaan) opdat de maatschappij haar stempel zou kunnen aanbrengen. Hij stuurt dit document naar de Directie voor Inschrijving van Voertuigen (DIV) door en zorgt ervoor dat uw verzekering in orde komt.
 • Laat een wagen die u niet kunt of zult verkopen zo rap mogelijk ophalen. Zolang u geen sloopbewijs aan de DIV kunt afleveren, blijft u immers belastingen betalen! Het is trouwens verboden om een voertuig zonder platen op de openbare weg te laten. De sloper moet u een verklaring afleveren dat de wagen werd gesloopt. Stuur deze verklaring samen met het inschrijvingsbewijs zonder uitstel op naar de DIV.  
 • Schrijft u na de verkoop een nieuwe auto in, behoud dan uw kentekenplaat. Voeg het oude attest bij uw nieuwe aanvraag voor inschrijving.

  Let op: de inverkeerstelling van de nieuwe auto moet wel binnen de 4 maanden na de verkoop van uw oude auto gebeuren. Bent u dit niet van plan, stuur dan zonder uitstel uw plaat, bij voorkeur aangetekend, terug naar de DIV. Zodra deze ontvangen werd, moet u immers geen belastingen meer betalen. Hebt u uw auto uitgevoerd of verkocht om te slopen, dan dient de uitvoerder of de sloper het inschrijvingsbewijs naar de DIV terug te sturen, samen met een verklaring dat de wagen werd uitgevoerd of gesloopt.