Hoe mijn auto verkopen?

Waar en bij wie kunt u terecht wanneer u uw auto wilt verkopen? En wat zijn de mogelijke voor- en nadelen? Via Belfius Bank behoudt u het overzicht. U kunt uw auto verkopen:

Aan een dealer van het automerk

Uw oude auto verkopen aan de dealer waar u uw nieuwe koopt, is gemakkelijk en gaat snel. U krijgt in de meeste gevallen wel een lager bedrag dan wanneer u uw auto op de particuliere markt verkoopt. Vermijd bij een aankoop over de overname van uw oude wagen te spreken voordat u een akkoord hebt bereikt over de prijs van uw nieuwe auto. Zo bent u zeker dat de overnameprijs uw kortingen niet negatief beïnvloedt.

+ : snel en eenvoudig
- : minder hoge doorverkoopprijs

Aan een handelaar in tweedehandsauto's

Verwacht bij een autohandelaar geen al te goede prijs voor de overname. Hij berekent een overnameprijs waarbij hij rekening houdt met zijn winstmarge en de middelen die nodig zijn om de auto terug klaar te maken voor doorverkoop. Voordelen zijn dat u de zaak snel kunt regelen en vermijdt dat u de auto zelf in orde moet brengen, naar de keuring moet gaan, aankondigingen moet plaatsen ... Zorg ervoor dat u goed weet in welke staat uw auto is. Om de prijs voor uw auto te verlagen, kan de handelaar proberen om u ervan te overtuigen dat hij nog net goed is voor de schroothandel …

+ : zeer snel en zeer eenvoudig
- : zeer lage doorverkoopprijs 

Aan een particulier

Bij verkoop aan particulieren brengt uw auto het meeste op, maar u moet er wel de nodige tijd voor uittrekken. Er zijn verschillende vakbladen waarin u een aankondiging kunt plaatsen. Ook bieden steeds meer websites die mogelijkheid. Het algemene uitzicht van uw auto en de originele documenten, zoals de factuur en het onderhoudsboekje, zijn van groot belang bij verkoop aan particulieren. Over het algemeen geeft een aankondiging met foto (soms kan dit zonder extra kosten) het beste resultaat.

+ : hogere doorverkoopprijs
- : traag en omslachtigere procedure

Via een gespecialiseerd tijdschrift of een website

Het is de kunst om zoveel mogelijk te zeggen met zo weinig mogelijk lettertekens. U moet immers in een korte aankondiging een maximum aan informatie kwijt, zoals opties, onderhoudsboekje, kilometerstand …Vermeld liefst geen prijs, behalve indien het vaktijdschrift of de website de auto’s volgens prijscategorie rangschikt.

Vermeld zeker volgende gegevens:

  • Merk, model, kleur
  • Cilinderinhoud
  • Jaar van inverkeerstelling (vermeld ook de maand indien het na juli was)
  • Kilometerstand
  • Opties en accessoires
  • Groen keuringsbewijs
  • Eerste eigenaar, oorspronkelijk onderhoudsboekje, onberispelijke staat
  • Telefoonnummer of e-mailadres

Via een parkingverkoop

Op zondagvoormiddag worden vaak verkopen georganiseerd op parkings van supermarkten. Doe dit echter alleen als u een goede onderhandelaar bent, want deze markten worden bezocht door autohandelaars die de laagste prijs proberen te betalen voor uw auto en hiervoor over een sterke overtuigingskracht beschikken om u onder de prijs te laten gaan. U moet ook oppassen voor diefstal, carjacking en andere vormen van bedrog.

+ : snel en eenvoudig
- : minder hoge doorverkoopprijs en mogelijke oplichterij