Mijn documenten verzamelen

Bij de verkoop van uw auto moet u een aantal documenten bij de hand hebben om te overhandigen aan de koper. Een overzicht:

De boorddocumenten van uw auto

Om uw auto te verkopen hebt u het keuringsbewijs, het gelijkvormigheidsattest en het onderhoudsboekje nodig om aan de koper te overhandigen. Verkoopt u uw auto aan een particulier, dan moet u hem laten keuren. Als uw voertuig in orde is, krijgt u naast het keuringsbewijs ook een aanvraagformulier voor inschrijving dat 2 maanden geldig blijft. Hebt u uw auto binnen deze termijn van 2 maanden niet verkocht, dan moet u hem opnieuw laten keuren.

Het dichtstbijzijnde keuringscentrum vindt u op de site van goca 

Let op: de technische controle is niet verplicht wanneer u uw auto aan een garage of autohandelaar verkoopt. In dat geval moet u wel het inschrijvingsbewijs van het voertuig aan de koper (garagist of autohandelaar) overhandigen en op het verkoopcontract volgende clausule laten vermelden: "technische controle ten laste van de koper".

Een Car-Pass

De Car-Pass toont de kilometerhistoriek van uw auto. U moet deze aanvragen bij de autokeuring. U bent verplicht om aan de koper een Car-Pass af te leveren, behalve als de koper een professionele autohandelaar is. Doet u dit niet, dan is de verkoop ongeldig en kan de koper achteraf altijd zijn geld terugvragen.

Let op: zorg ervoor dat de koper tekent voor ontvangst van de Car-Pass.

Meer informatie vindt u op www.car-pass.be .

Een verkoopcontract

Bij een verkoop tussen particulieren is een verkoopovereenkomst niet verplicht maar wel aangeraden. Ze wordt opgemaakt in twee exemplaren en door beide partijen (verkoper en koper) ondertekend.

De verkoopovereenkomst moet het volgende vermelden:
- de aankoopdatum
- de namen en adressen van koper en verkoper
- de prijs en de betaalvoorwaarden
- een beschrijving van de auto: merk, model, bouwjaar, cilinderinhoud, motorvermogen, type, chassisnummer, datum eerste inschrijving, kilometerstand …
- de vermelding ‘verkocht in de door de koper gekende staat’

Let op: zelfs bij de vermelding ‘verkocht in de door de koper gekende staat’, blijft u verantwoordelijk voor de verborgen gebreken indien de koper kan bewijzen dat u ervan op de hoogte was op het ogenblik van de verkoop. En vermeldt u een kilometerstand, dan moet deze overeenkomen met het werkelijke aantal kilometers van de auto, en dus ook met het aantal kilometers op de Car-Pass.