Mijn auto kopen binnen de Europese Unie

Voor de aankoop van een nieuwe wagen gaat u niet over één nacht ijs. U kiest zorgvuldig uw droommodel, u bepaalt de cilinderinhoud, u gaat voor een bepaald brandstoftype… Daarna gaat u langs bij verschillende autohandelaren en neemt u de tijd om uitvoerig het aanbod te bestuderen en prijzen te vergelijken. Maar vooraleer u definitief beslist: dacht u er al aan om even over de grenzen te kijken?

Prijzen kunnen verschillen per land

Autoconstructeurs waken al geruime tijd over de uniformiteit van de prijzen in Europa. Toch kunnen de prijzen van auto’s, afhankelijk van het model, enkele honderden euro’s verschillen. Let wel op: vergelijk altijd de nettoprijzen (zonder BTW) en vergeet niet dat u 21% BTW en administratieve kosten moet betalen wanneer u de wagen in België importeert. Bovendien zijn er van land tot land verschillen in de graad van uitrusting, waarmee u best rekening houdt bij het vergelijken van de prijzen. 

De Europese Commissie wil de interne markt voor de automobielsector toegankelijker maken voor elke Europese burger. Daarom publiceert ze jaarlijks tabellen met prijsvergelijkingen van de meest verkochte wagens in Europa.

Zelfde bescherming in Europa als in België

Europa verrichtte heel wat wetgevend werk om de aankoop van een wagen in het buitenland te vergemakkelijken. Koopt u een auto in een ander land van de Europese Unie? Dan bent u als consument evenzeer beschermd als wanneer u de wagen in België zou kopen. De garantie geldt in alle landen van de Europese Unie en u kunt in eigen land alle werken laten uitvoeren die erdoor worden gedekt.

Eenvoudiger dan u denkt

Een wagen kopen binnen de Europese Unie en die importeren in België is eenvoudiger dan het lijkt. De brochure van het European Consumer Centre vertelt u welke stappen u moet ondernemen. 

Ontdek welke documenten u nodig hebt op de portaalsite van de federale overheid.

  • Contacteer ons via

    Vragen & Contact