14 december 2023

Nicolas Deltour

Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy

Fédéric Heirebaudt

Frédéric Heirebaudt
Investment Strategy

De eindejaarsrally. Zal het herstel zich voortzetten?


Met de feestdagen voor de deur lijken de aandelenmarkten de eindejaarsrally te hebben ingezet, een periode waarin de aandelenkoersen vaak stijgen van Thanksgiving tot einde december. Dit vaak terugkerende fenomeen is een combinatie van historische trends, beleggersgedrag en marktanalyses.

Een woordje uitleg…

Op weg naar het einde van 2023 lijkt zich een eindejaarsrally af te tekenen die ondersteund wordt door economische gegevens die de juiste balans vinden, niet te goed en niet te slecht.

De lagere inflatie en langetermijnrente hebben inderdaad een belangrijke rol gespeeld na drie maanden die werden gekenmerkt door een correctie (zie Correctie op aandelen: bemoedigende statistieken – Belfius).


Historiek en observaties


Historisch gezien leidt de eindejaarsrally, die meestal begint op Thanksgiving, tot aantrekkelijke potentiële rendementen

The Stock Trader’s Almanach, een publicatie over marktcycli die aandachtig wordt gevolgd door beleggers, heeft een statistische analyse uitgevoerd van de voorbije eindejaarsperiodes.

Volgens deze studie is de S&P 500 sinds 1950 79,45% van de tijd gestegen, met een gemiddelde winst van 2,57%.

Ook de Russell 2000 small-cap index zet positieve resultaten neer: sinds 1979 stijgt hij 77,27% van de tijd, met een gemiddelde winst van 3,19%.


RallyTrade

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.


Deze rally werd aanvankelijk vooral gedreven door de "mega caps" in de technologiesector, maar nu laten ook andere sectoren zich gelden en zitten de "small caps" midden in een remonte. De aandelenmarkt is dus breder geworden, wat veel goeds belooft voor de komende weken.

Bijzonder opmerkelijk is het herstel in de rentegevoelige sectoren, in die zin dat naast technologie ook vastgoed, nutsbedrijven en andere sectoren zijn gestegen.

Daarnaast hebben ook de cyclische sectoren (Industrials, Consumer Cyclicals) een opmars ingezet, ondanks tekenen van een afkoelende economie in de VS en Europa.


Maar wat als het niet volgens plan verloopt?


Wanneer het herstel in december uitblijft, blijven de potentiële rendementen in januari vaak onder hun historisch gemiddelde.

Sinds het midden van de jaren 90 is het rendement in januari vijf keer op zes gedaald en was er voor het hele jaar slechts één significante daling, namelijk in 2016!

De decemberrally zet dus vaak de toon voor het gedrag van de aandelenmarkten in het begin van het jaar.


Wat zijn de oorzaken van de rally?


De eindejaarsrally, ook wel bekend als de kerstmanrally, wordt beïnvloed door een samenloop van factoren.

De belangrijkste, maar de moeilijkst te meten factor is de golf van optimisme die de feestdagen telkens teweegbrengen. Het is een tijd van festiviteiten en een algemeen gevoel van geluk, een periode die het gedrag van de beleggers duidelijk beïnvloedt. De vreugdevolle stemming en het optimisme leiden vaak tot beursaankopen.

Ten tweede spelen fiscale overwegingen in de Verenigde Staten een belangrijke rol. Telkens een jaar ten einde loopt, stippelen de beleggers een fiscale planning uit, waarbij ze vaak verlieslatende aandelen verkopen om kapitaalverliezen te kunnen aangeven. Die verkopen worden doorgaans gevolgd door een herbeleggingsfase waarin ze het geld opnieuw in de markt steken, wat de aankoop van aandelen enorm doet stijgen en de koersen opdrijft. De herschikking van portefeuilles in de VS is een belangrijke motor achter de rally.

De feestperiode valt ook samen met een daling van de handelsvolumes, vooral omdat veel institutionele beleggers op vakantie gaan. Minder transacties betekent minder activiteit op de markt. In die omgeving kunnen zelfs kleine aankopen een onevenredig grote impact hebben op de aandelenkoersen. Aangezien de institutionele spelers veel minder actief zijn, zijn er relatief meer - over het algemeen optimistischer ingestelde - particuliere beleggers op de markt, die dus een grotere stempel zullen drukken op de richting ervan.

Een andere positieve factor is de instroom van eindejaarspremies. Deze periode valt samen met de publicatie of uitbetaling van bonussen, waarvan een deel vaak op de beurs zal worden belegd.

Ten slotte is er het "self-fulfilling" effect van de prognoses, waarbij de historische trends hun rol spelen. Beleggers die zich bewust zijn van deze trend uit het verleden zouden in deze periode aandelen kunnen kopen in afwachting van een hausse, waardoor ze die hausse effectief in de hand werken.


Komt er dit jaar een rally?


Sinds november 2023 houdt de Fed zijn basisrente op 5,25-5,5%, wat duidt op een verschuiving van een restrictief naar een soepeler beleid.

Bovendien was het Amerikaanse winstseizoen goed. Zoals gewoonlijk overtrof een grote meerderheid van de Amerikaanse bedrijven (82%) de verwachtingen. Aan het oliefront is de prijs van een vat Brent sinds zijn record van 95 dollar in september onlangs teruggevallen naar een bodem van ongeveer 75 dollar. Deze trend kan vooral worden toegeschreven aan de vrees voor een inkrimping van de vraag, maar ook aan het feit dat het Israëlisch-Palestijnse conflict zich niet heeft uitgebreid naar andere landen. Al die factoren zijn veeleer gunstig en zoals we hierboven al opmerkten, is de marktparticipatie gegroeid.

De trend blijft dus positief, maar technisch gezien is de markt op korte termijn duidelijk overkocht na de explosieve rally die begin november begon. Een belangrijke vraag zal zijn in welke mate de lange rente in de nabije toekomst verder zal dalen.

De megacaps van de technologiesector (The Magnificent 7) hebben het goed gedaan.

Voor achterblijvende markten/sectoren (alternatieve energie, biotechnologie, ...) wellicht een opportuniteit om wat van hun achterstand goed te maken, voor obligaties een kans om verder te herstellen.

catch-up

Bron: Bank of America

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.


Conclusie


Terwijl macroanalyse, fundamentele gegevens en trendanalyse cruciaal zijn om beleggingsbeslissingen te analyseren, kan inzicht in cyclische trends zoals de eindejaarsrally waarde toevoegen voor beleggers. Dit fenomeen, dat al meer dan 70 jaar statistisch significant is, toont het potentieel van seizoensgebondenheid en cycli om de marktprestaties te beïnvloeden.


Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, geeft de visie van Belfius Bank op de financiële markten weer. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Hij bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille. De vermelde cijfers zijn een momentopname en onderhevig aan wijzigingen.

De vermelde ondernemingen dienen enkel ter illustratie en vormen geen aankoopaanbeveling.

Rendementen uit het verleden, simulaties van rendementen uit het verleden en de voorspelde toekomstige rendementen van een financieel instrument, een financiële index, een strategie of een beleggingsdienst, zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige rendementen. Brutorendementen kunnen worden beïnvloed door provisielonen, kosten en andere lasten. Rendementen die uitgedrukt zijn in een andere munt dan die van de woonstaat van de belegger, zijn onderhevig aan wisselkoersschommelingen, die de meerwaarden positief of negatief kunnen beïnvloeden.