Zware renteverhoging ondanks recessiegevaar

9 september 2022

Frank Maet
Senior Macro Economist @Belfius


Véronique Goossens
Chief Economist @Belfius

Deel deze pagina:  
  • De beleidsrentes van de Europese Centrale Bank (ECB) stijgen met 0,75 procent. Ook tijdens de volgende monetaire vergaderingen zal de rente flink verhoogd worden.
  • Volgens de ECB blijft de Europese inflatie tot en met 2024 ruim boven de doelstelling van 2 procent.
  • De ECB verwacht dat de economische groei in de eurozone deze winter stilvalt.

De grootste renteverhoging sinds de invoering van de euro is een feit. De ECB verhoogt haar beleidsrentes in één ruk met 0,75 procent. De depositorente waartegen banken kortlopend geld in bewaring geven gaat zo van nul naar 0,75 procent. De herfinancieringsrente en de marginale beleningsrente noteren nu op 1,25 en 1,50 procent. Aan die tarieven kunnen banken geld lenen bij de ECB voor één week of één dag.

De jumbo renteverhoging is nieuw voor de ECB die in het verleden met kleinere stapjes te werk ging. Toch kwam de aankondiging van gisteren niet als een verrassing voor de financiële markten. Na het barslechte inflatierapport van augustus zou een beperktere renteverhoging als teleurstellend gezien worden. In juli werd de rente al met 0,50 procent opgetrokken maar de ECB loopt op dat vlak nog steeds flink achter op de centrale banken in de V.S. en het V.K.

Er is dus nog werk aan de winkel in Frankfurt de komende tijd. Volgens president Lagarde zal de ECB de rente verder verhogen omdat de inflatie in de eurozone ‘veel te hoog is’ en voor langere periode boven de doelstelling van 2 procent zal blijven. Dat blijkt ook uit de fors hogere inflatieprognoses van de ECB. Die gaan nu uit van 8,10 procent inflatie in 2022, 5,50 procent volgend jaar en 2,30 procent in 2024.

Lagarde bleef tijdens haar persconferentie op de vlakte toen gevraagd werd hoe snel en tot welk niveau de ECB de rente wil optrekken. Ze gaf wel aan dat de verstrakking van het monetair beleid 3 tot 5 vergaderingen kan duren voordat de bank een rentepauze overweegt. Dat betekent dat de centrale bank tot minstens de lente van volgend jaar op het rempedaal zal duwen.

Daarbij zal de ECB zich niet van de wijs laten brengen wanneer de economische groei in de eurozone afkoelt. Samen met de hogere inflatievooruitzichten, werden gisteren ook de groeivooruitzichten aangepast, maar jammer genoeg in de andere richting. Voor 2022 wordt nog gerekend op een bbp-groei van 3,10 procent, maar volgend jaar loopt die terug naar 0,90 procent. De enorme prijsstijgingen voor energie wegen zwaar op de koopkracht van de gezinnen en de winstmarges van de bedrijven. Recente gegevens wijzen al op een forse vertraging van de activiteit waardoor de ECB rekening houdt met een stagnatie van de Europese economie later dit jaar en in het eerste kwartaal van 2023.

Ondanks het toegenomen recessiegevaar, blijft de ECB vastbesloten om met duurdere rentes de hoge inflatie te bestrijden. Daarbij wil ze vooral de inflatieverwachtingen naar beneden krijgen. Als burgers en bedrijven denken dat de hoge inflatie blijvend is, gaan werknemers hogere lonen vragen en verhogen werkgevers op hun beurt de prijzen. De loon-prijsspiraal die zo op gang komt, wil de ECB ten allen koste vermijden.

De financiële markten reageerden gematigd positief op de rentekoers die werd uitgestippeld, maar ondertussen blijven de inflatierisico’s op korte termijn naar boven gericht. Renteverhogingen alleen zijn immers niet genoeg om alle inflatiehaarden in Europa te blussen. Zo zorgt een hogere rente niet meteen voor lagere energieprijzen. Op dat vlak wordt uitgekeken naar de uitkomst van een andere vergadering op hoog niveau, het spoedberaad van de Europese ministers van Energie dat vandaag van start gaat.

Disclaimer

Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, geeft de visie van Belfius Bank op de financiële markten weer. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Hij bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille. De vermelde cijfers zijn een momentopname en onderhevig aan wijzigingen.

Deel deze pagina: