Autobouwers houden hun adem in

Goed nieuws voor de eurozone. De Duitse economie is dan toch niet gekrompen. Het minder goede nieuws is dat de Duitse regering nu mogelijk niet geneigd zal zijn meer uit te geven om de economie in een hogere versnelling te zetten. En dat is nu precies wat de Europese economie een duw in de rug kan geven.


Tegen de verwachtingen in kon de Duitse economie in het derde kwartaal nipt een recessie vermijden. De gangbare definitie van een recessie is twee opeenvolgende kwartalen van economische achteruitgang. Na de negatieve groei (-0,2%) in het tweede kwartaal leek de grootste economie van Europa opnieuw af te stevenen op een krimp in het derde kwartaal, maar het is integendeel een groei geworden van 0,1%. Op jaarbasis groeit de Duitse economie aan een tempo van 0,5%. De consumenten geven meer uit en ook de bestedingen van de Duitse overheid leveren een positieve bijdrage, maar bedrijven investeren minder in machines.


Het positieve groeicijfer in het derde kwartaal is een aangename verrassing, maar de Duitse economie blijft kwetsbaar. De regering verlaagde in oktober nog de groeiprognose voor dit jaar naar 0,5% en voor 2020 van 1,5% naar 1,0%. Vooral de industrie heeft het heel zwaar door de vertraging van de wereldhandel. Het handelsconflict tussen China en de V.S. zorgt voor zwakkere vraag vanuit de Chinese economie, een belangrijk afzetgebied voor Duitse machines en andere industriële goederen. Bovendien is er de dreiging van Amerikaanse invoertaksen voor de Duitse auto-industrie. (Zie: ‘Autobouwers houden adem in’).


De regering hoopt dat de twee belangrijkste ‘dossiers’ voor de Duitse exportsector, namelijk de handelsrelatie met de V.S. en de brexit onderhandelingen, in 2020 in positieve zin evolueren. In de loop van 2019 is de politieke druk op Berlijn vanuit binnen- en buitenland toegenomen om de economie te ondersteunen met meer overheidsbestedingen. Maar daarvoor moet de Duitse regering afwijken van haar ‘zwarte nul’ beleid, waarbij wordt gestreefd naar een jaarlijks overschot op de begroting. Het groeirapport voor het derde kwartaal is een meevaller en kan de roep om meer overheidsuitgaven op korte termijn doen verstommen. De Duitse economie is daarmee niet uit de gevarenzone. Daarvoor is een duidelijk herstel nodig van de wereldhandel.

Deze informatie (en de eventuele bijgaande documenten) is louter bedoeld ter algemene informatie en vormt in geen geval een aanbod betreffende financiële, bank-, verzekerings- of andere producten en diensten, noch een beleggingsadvies.

Deel deze pagina: