Wees fraudeurs te slim af

Als zaakvoerder kan u vroeg of laat geconfronteerd worden met fraude. Door deze Covid-19-crisis onderneemt u bovendien nog meer via internet. Een periode bij uitstek voor cybercriminelen. Daarom staan we voor u klaar met nuttig advies!

Wist u dat...

... het aantal fraudepogingen via phishing tijdens deze Covid-19-crisis sterk toegenomen is?
U kan gelukkig zelf heel wat ondernemen om te vermijden dat u het slachtoffer wordt van deze vorm van fraude. Neem al onze anti-phishing tips hieronder door.

Beluister de podcast

 


 

Eerst en vooral... welke soorten fraude bestaan er?

Technische fraude of malware

Door de installatie van kwaadwillige software op uw pc of netwerk kunnen uw transacties of computerbestanden of -netwerk gemanipuleerd of geblokkeerd worden.

Fraude met facturen

Oplichters onderscheppen uw papieren of elektronische facturen, wijzigen het rekeningnummer en sturen ze naar uw klant.

Interne fraude, social engineering

Ook medewerkers kunnen frauderen: geldtransfers via fictieve facturen, diefstal, aankopen voor privégebruik... Of ze worden via social engineering verleid tot het doorgeven van vertrouwelijke gegevens of tot de installatie van malware op hun bedrijfscomputers.

Identiteitsfraude

In grotere ondernemingen kan een oplichter zich uitgeven voor iemand die bevoegd is voor de betalingsopdrachten.

Phishing

Dit is een veel voorkomende vorm van fraude via telefonisch verkregen toegangsgegevens, kaarten en wachtwoorden, of via vervalste mails of websites.
We helpen u graag met nuttige tips tegen phishing. Neem ze zeker door.

 


 

Tips tegen phishing

Wanneer er meer en meer gebruik wordt gemaakt van communicatie op afstand, bestaat er minder sociale controle en is er een groter risico op identiteitsdiefstal via mail, sociale media... Wees daarom voorzichtig als u een verdacht bericht met linken over een actueel onderwerp ontvangt.


Een verdachte e-mail in uw inbox? Enkele tips!

 
  • Herken een verdachte afzender

    • Controleer zeker het e-mailadres van de afzender. Lijkt het een normaal e-mailadres of niet? Een vals adres lijkt vaak sterk op een elektronisch adres dat u kent, maar het bevat gewijzigde nummers of letters, bijvoorbeeld een 0 (nul) in plaats van een O.
    • Kijk na of er meerdere geadresseerden (die u misschien niet eens kent) in het veld 'Aan' staan.
    • Bel klanten of leveranciers op als zij u een mail sturen vanaf een adres dat u niet kent of als ze u vragen om iets ongebruikelijks te doen. Als die mail een antwoord is op één van uw mails, dan is dat veiliger. Wees eveneens voorzichtig als zij contact opnemen via een nieuw nummer onder het voorwendsel dat hun toestel gestolen werd of dat ze het kwijt zijn.
    • Let zeker op als er persoonlijke informatie gevraagd wordt, en wanneer het bericht onverwacht en ongevraagd komt.
    • Zijn de begroeting en afsluiting van het bericht algemeen en niet aan u persoonlijk gericht? Dan bent u best extra voorzichtig.
    • Open nooit een bijlage als u twijfelt. U kan ook terecht op de website ‘virustotal.com’ van Google om verdachte bijlagen te scannen – daar vindt u tal van anti-virustools.
    • Een bijlage kan vervalst zijn, wees daarom uiterst voorzichtig met pdf-bestanden. Ziet u iets ongewoons? Bijvoorbeeld een nieuw rekeningnummer voor de betaling van een factuur? Probeer een bevestiging te vragen aan de verzender, bij voorkeur telefonisch op een rechtstreekse lijn of via een sms of WhatsApp-bericht. Fraudeurs kunnen makkelijk gescande handtekeningen van het internet halen of uit een document dat gestolen werd van een klant of een bedrijfsleider.
    • Check de hyperlinks (zonder erop te klikken) door er met uw muispijltje over te bewegen: loodsen ze u naar een onjuist adres of naar een site van derden die niets te maken heeft met de afzender?
    • Let op voor mails met gratis of 'mirakelaanbiedingen'. Heel wat bedrijven bieden momenteel gratis tools aan. Anderen proberen in hun voetstappen te treden door benamingen te gebruiken die sterk gelijken op die van bekende bedrijven. Oplichters proberen u er meestal toe te bewegen uw gegevens te delen via die zogezegd 'gratis' software en/of willen u geld afhandig maken.
    • Geef nooit een wachtwoord of code prijs, of het nu aan de telefoon is, via e-mail, sms, chat... En zeker niet de cijfers die worden aangemaakt door uw Belfius-kaartlezer.
 

Wil u meer informatie over bankieren in alle veiligheid? Neem dan zeker een kijkje op belfius.be/veiligheid.