1. Home
 2. Zelf bankieren
 3. Diensten
 4. Kaartlezer

Ontdek de Belfius-kaartlezer!

Met de kaartlezer bankiert u in alle veiligheid


Gunstig en makkelijk


Verbonden met de computer

Als u de kaartlezer via de USB-kabel met de computer verbindt, moet u enkel nog uw geheime code invoeren om een verrichting te ondertekenen. Dat is eenvoudiger en sneller dan vroeger, maar even veilig.

Ook bruikbaar zonder USB-kabel!

De kaartlezer bevat immers de nieuwste beveiligingstechnologieën. De USB-kabel hoeft dus niet overal mee naartoe ... Handig als u op reis gaat of als u wilt bankieren via de apps Belfius Direct Mobile of Belfius Direct Tablet!

Uw kaartlezer is ook een eID-lezer

U kunt uw kaartlezer met USB-kabel ook gebruiken met uw elektronische identiteitskaart bij online overheidstoepassingen zoals Tax-on-web. Installeer hiervoor de meest recente versie van de eID-software op uw pc. Deze software vindt u op eid.belgium.be, alsook de info over de vereiste browsers en besturingssystemen.

Hoe installeert u de kaartlezer?Internet Explorer

Google Chrome

Mozilla Firefox

Safari

Belfius Direct Net

Wilt u zich liever niet verplaatsen voor uw rekeningafschriften? Wilt u uw bankverrichtingen in alle veiligheid doen wanneer u dat wenst?

Kaartlezer - Uw vragen - onze antwoorden

 • Waarom vraagt Firefox mij opnieuw software te installeren als ik de kaartlezer met kabel gebruik?

  Bij de lancering van Firefox 43 is de 64-bitversie voor Windows beschikbaar gesteld. De plug-in van Belfius ondersteunt enkel de 32-bitversie, waardoor er steeds gevraagd wordt om de software opnieuw te installeren. Aanmelden in Belfius Direct Net met Firefox 43 is dus enkel mogelijk zonder kabel.

  Wilt u toch aanmelden met USB-kabel, gebruik dan een andere browser, zoals Internet Explorer 11 of Google Chrome.

 • Ik werk met Microsoft Edge. Kan ik de Belfius-kaartlezer met USB-kabel gebruiken?

  Microsoft staat het gebruik van plug-ins (invoegtoepassingen) niet toe in Edge. Aanmelden in Belfius Direct Net via Microsoft Edge is dus enkel mogelijk zonder kabel aangezien onze kaartlezer met kabel een plug-in vereist.

  Wenst u toch met de USB-kabel aan te melden? Gebruik dan een andere browser zoals Internet Explorer 11, Google Chrome of Mozilla Firefox.

 • Heb ik bepaalde minimumvereisten op mijn computer nodig om de Belfius-kaartlezer te kunnen installeren?

  Om de kaartlezer te kunnen installeren, installeert u best een recente internetbrowser.

  Belfius Bank garandeert dat de Vasco plug-in geïnstalleerd kan worden op
  deze configuraties .

  Het is echter niet uitgesloten dat de kaartlezer ook geïnstalleerd kan worden op andere configuraties, maar Belfius Bank geeft dan geen ondersteuning mocht u moeilijkheden ondervinden. In dat geval kunt u de kaartlezer zonder kabel gebruiken.

 • Om de Belfius-kaartlezer met USB-kabel te gebruiken, moet ik de Belfius-kaartlezer installeren. Moet die installatie op elke pc gebeuren?

  Ja, de kaartlezer wordt lokaal op de computer geïnstalleerd. Als u Belfius Direct Net op verschillende computers gebruikt, moet u de kaartlezer dus op elke computer afzonderlijk installeren.

  Werken verschillende Belfius Direct Net-gebruikers op eenzelfde computer, dan moet de kaartlezer uiteraard maar één keer geïnstalleerd worden.

 • Hoe kan ik een extra Belfius-kaartlezer ontvangen?

  Elke gebruiker van Belfius Direct Net heeft recht op één nieuwe kaartlezer.
  Bestaat uw gezin uit verschillende Belfius Direct Net gebruikers, dan zal elke gebruiker een kaartlezer per post ontvangen.

  Wenst u een bijkomende kaartlezer, dan kunt u die voor 25 euro kopen in uw Belfius-kantoor.

 • Wat moet ik doen als de batterijen van de Belfius-kaartlezer leeg zijn?

  Als u de kaartlezer met USB-kabel gebruikt, is er geen batterijverbruik. U kunt de kaartlezer met USB-kabel ook blijven gebruiken als de batterijen leeg zijn.

   

  Wenst u de kaartlezer zonder USB-kabel te gebruiken, dan kunt u de batterijen zelf vervangen. U hoeft de kaartlezer dus niet om te ruilen in uw Belfius-kantoor. 

 • Waarvoor dienen de verschillende knoppen op de Belfius-kaartlezer?

  Elke toets van het toestel heeft een ondubbelzinnig doel.

  Met de LOGIN-toets meldt u zich aan in Belfius Direct Net.
  Met de SIGN-toets ondertekent u uw verrichtingen in Belfius Direct Net.
  Met de BUY-toets ondertekent u uw aankopen op internet.

  Opmerking: deze knoppen moet u enkel gebruiken als u de kaartlezer zonder USB-kabel gebruikt. Gebruikt u de kaartlezer met USB-kabel, dan hoeft u enkel de geheime code van uw bankkaart in te geven op de kaartlezer.

 • In welke gevallen gebruik ik de Belfius-kaartlezer zonder USB-kabel?

  Ook als uw kaartlezer niet met de computer verbonden is, kunt u er veilig verrichtingen mee uitvoeren. U hoeft de USB-kabel dus niet overal naartoe te nemen. Handig om te weten als u op vakantie vertrekt, als u bepaalde verrichtingen wilt ondertekenen in de Belfius Direct Mobile of Belfius Direct tablet App, of als u Belfius Direct Net gebruikt op een tablet.


 • Wat zijn de voordelen van het gebruik van de Belfius-kaartlezer met USB-kabel?

  Snelheid en gebruiksgemak: alle informatie over uw verrichting wordt automatisch doorgestuurd naar uw kaartlezer. U kunt uw verrichtingen ondertekenen met enkel de geheime code van uw bankkaart. Sneller en eenvoudiger dan vroeger, maar even veilig.

   

  Goed voor het milieu: u verbruikt geen batterijen.

 • Ik kan de kaartlezer zowel met als zonder USB-kabel gebruiken. Zijn beide mogelijkheden even veilig?

  U kunt de kaartlezer op 2 manieren gebruiken: met USB-kabel en zonder USB-kabel. Beide manieren zijn even veilig omdat de kaartlezer voorzien is van de laatste beveiligingstechnologieën en u precies ziet welke verrichting u uitvoert. Het risico op misbruik is dus beduidend kleiner.

   

  Gebruikt u de kaartlezer met USB-kabel dan heeft u als voordeel dat u enkel uw geheime code nodig hebt om u aan te melden of verrichtingen te doen. Gedaan dus met het invoeren van lange cijferreeksen.

 • Ik krijg de melding dat de USB-poort afgezet is om energie te besparen omdat het device te veel power gebruikt. Wat is de reden?

  Een mogelijke reden hiervan is dat de USB-kabel van de kaartlezer defect is. U kunt de kaartlezer en de USB-kabel gratis omruilen in uw plaatselijk kantoor.

 • Ik heb de Vasco plug-in geïnstalleerd, maar toch kan ik de kaartlezer met USB-kabel niet correct gebruiken. Wat is de oorzaak?

  Er kunnen verschillende oorzaken zijn:

  -         -   Bij sommige internetbrowsers gebeurt de installatie van de plug-in in 2 stappen: u moet eerst de plug-in downloaden en nadien moet u de plug-in installeren.

  -         -  Na de installatie van de plug-in moet u de internetbrowser volledig afsluiten. Werkt u op Mac, dan herstart u best de computer.

   -  Werkt u met Windows 8 of 8.1, dan kunt u de plug-in enkel installeren in de desktop-versie van uw browser. In metro-mode (via de tegels) kunt u de plug-in niet installeren.

  U kunt uiteraard steeds de kaartlezer zonder kabel gebruiken. Hiervoor klikt u op het aanmeldscherm op ‘Aanmelden zonder kabel’ onder uw kaartnummer.

 • Ik werk met Google Chrome. Waarom moet ik twee verschillende installaties uitvoeren bij de installatie van de Belfius kaartlezer?

  Google Chrome staat het gebruik van plug-ins (invoegtoepassingen) niet langer toe. Aangezien we voor onze kaartlezer met kabel gebruik maken van een plug-in, hebben we onze software moeten aanpassen.

  De installatie van de kaartlezer gebeurt in 2 stappen: eerst moet u de Belfius extensie installeren en daarna de Belfius kaartlezer software.

  Opgelet: Na de installatie van de Belfius extensie, krijgt u op uw scherm een kader met de bevestiging dat de extensie toegevoegd is aan Chrome. U moet deze boodschap negeren. Als u op deze boodschap klikt, wordt u naar de webstore van Google Chrome herleid en moet u alle schermen sluiten en opnieuw naar belfius.be surfen.

 • Ik werk met Google Chrome èn een andere browser. Waarom moet ik voor de 2 browsers een verschillende installatie uitvoeren?

  Google Chrome staat het gebruik van plug-ins (invoegtoepassingen) niet langer toe. Aangezien we voor onze kaartlezer met kabel gebruik maken van een plug-in, hebben we onze software voor Google Chrome moeten aanpassen. Voor de andere browsers (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Safari) blijven we gebruik maken van een plug-in.

  Dit wil dus zeggen dat u verschillende software moet installeren naargelang u Google Chrome of een andere browser gebruikt.

 • De kabel van de kaartlezer is te kort. Hoe kan ik dat oplossen?

  U kunt zelf een langere usb-kabel of een verlengkabel kopen.
  Maakt u veel gebruik van de kaartlezer ? Dan kunt u een houder met privacy-afscherming aankopen.
  Die kunt u bestellen via de site van Vasco.

 • De kabel van de kaartlezer werkt niet meer. Wat kan ik doen?

  U kunt de kabel gratis omruilen in uw plaatselijk kantoor.

 • Ik werk met Google Chrome. De procedure voor de installatie van de kaartlezer verschijnt niet op mijn scherm. Wat kan ik doen?

  Wij raden u aan om de cache en cookies te verwijderen. Hiervoor volgt u onderstaande procedure:

  • Open een venster van Google Chrome.
  • Klik op het hamburger-icoon rechtsboven en vervolgens op ‘Instellingen’.
  • Klik op ‘Geschiedenis’ en dan ‘Browsergegevens wissen’.
  • Selecteer ‘Van het eerste gebruik’ of ‘Alles’.
  • Klik op de knop ‘Browsergegevens wissen’.
  Nadien surft u naar https://www.belfius.be en klikt u op de knop ‘Aanmelden’ om de installatieprocedure te starten.

  Ondervindt u nog steeds moeilijkheden, dan kunt u de kaartlezer zonder kabel gebruiken. Hiervoor klikt u op het aanmeldscherm op ‘Aanmelden zonder kabel’ onder uw kaartnummer.

 • Mijn antivirusprogramma blokkeert de installatie van de Belfius kaartlezer. Wat kan ik doen?

  Tijdens de installatie van de kaartlezer kunt u het antivirusprogramma uitschakelen.
  Vergeet niet om het na de installatieprocedure opnieuw te activeren!

Hebt u een vraag? Wij helpen u graag verder