Een eigen onderneming oprichten in tijden van crisis? 5 goede redenen

Uw eigen onderneming oprichten in tijden van crisis? Dat is zo gek nog niet! Microsoft, Apple, Disney … De geschiedenis bulkt van de marktleiders die van start zijn gegaan onder moeilijke omstandigheden. En de huidige crisis biedt meer dan ooit tal van geweldige mogelijkheden en troeven. Alles hangt natuurlijk af van uw project! We leggen u hier uit waarom dit het juiste moment is om tot actie over te gaan!


1. Meer subsidies


Belastingvoordelen, werkgelegenheidsbonussen, vlottere betaling van de btw, uitstel van de betaling van sociale bijdragen … De overheden hebben een hele reeks maatregelen genomen om ondernemers te helpen de gevolgen van de crisis op te vangen en om de oprichting van bedrijven te stimuleren. Hun doel? De werkloosheid doen dalen en de economie weer op gang trekken. Maak er dus gebruik van!


Lees meer over de beschikbare financieringen en hulpprogramma’s


2. Meer expertise beschikbaar


Er zijn ook heel wat middelen beschikbaar om ondernemers te helpen bij het opstarten van hun project. Naast websites van publieke of privé-instanties, kan u via de sociale netwerken gemakkelijk in contact komen met wie u maar wil. Prospecten, klanten, leveranciers, sectorspecialisten… Allemaal binnen handbereik met een simpele klik. Bovendien is het in tijden van crisis gemakkelijker en ook goedkoper om bekwaam personeel en experts te vinden.


3. Vlottere financiering


Geld is natuurlijk doorslaggevend! En tegen alle verwachtingen in zou de crisis hier voor aangename verrassingen kunnen zorgen. Aan de ene kant worden de banken door de regeringen en de Europese Centrale Bank aangemoedigd om meer kredieten te verstrekken aan de ondernemers. Ze willen hen in ruil voor overheidsgaranties helpen de crisis te boven te komen. Aan de andere kant zijn er beleggers die interesse hebben om kleine degelijke en minder risicovolle projecten te financieren. Bovendien bestaan er tal van alternatieve financieringsformules zoals microkredieten, crowdfunding, crowdlending, …


4. Mooie overnamemogelijkheden


Zoals altijd dienen zich bij de exit van een crisis kansen aan om klanten of materiaal over te nemen, omdat heel wat kmo’s of heel kleine ondernemingen de deuren willen (of moeten) sluiten. Of gewoon ondernemingen die van deze uitdagende omstandigheden gebruik hebben gemaakt om nieuwe concepten te bedenken of hun businessmodel bij te sturen. Ze kiezen er vaak voor om hun infrastructuur af te bouwen en uitstekend materiaal van de hand te doen: kantoorbenodigdheden, machines, uitrusting... U beperkt uw investeringen al bij de start!


5. Minder en zwakkere concurrentie


Wanneer u in deze moeilijke tijden een eigen onderneming begint, krijgt u te maken met een verzwakte concurrentie. Bovendien zijn er minder mensen die het aandurven om in deze periode een project op te starten. Het aantal rechtstreekse concurrenten in uw (toekomstige) activiteitensector of geografische gebied zal dus misschien niet zo groot zijn. En zij die standhouden, kunnen wel eens aarzelen om te investeren. Het is dus het ideale moment om de stap te wagen en de eerste jaren, die zo cruciaal zijn voor startups, makkelijker door te komen.


Advies


E-commerce, logistiek, doe-het-zelf en renovatie, persoonlijke hulpverlening… De recente gezondheidscrisis heeft niet alle sectoren economisch getroffen, integendeel. De vraag naar bepaalde producten of diensten is zelfs heel sterk en plots toegenomen. Voor slimme ondernemers die het initiatief nemen om in deze moeilijke tijden een onderneming op te richten, kan het succes voor het grijpen liggen. Zeker in tijden van crisis is het aangeraden advies te vragen aan uw dichte omgeving, experts, ondernemers en potentiële klanten. Laten we niet te lang wachten, de toekomst is aan de durvers!

Wil u uw eigen onderneming oprichten? Lees dan ons dossier en onze voordelen voor starters.