U bent traiteur en kan wel wat extra hulp gebruiken tijdens de eindejaarsfeesten. Of u hebt een kledingwinkel en krijgt de nieuwe collectie binnen tijdens de koopjesperiode. Tijdelijke hulp zou dan welkom zijn… De oplossing? De flexi-job, waarmee u op een fiscaal voordelige manier een beroep kan doen op tijdelijke arbeidskrachten. Ontdek er hier alles over!

Kiezen tussen uitzendarbeid en een flexi-job


Wat is het verschil? Uitzendarbeid wordt omkaderd door kantoren die uitzendkrachten koppelen aan de juiste vacatures. Het is doorgaans duurder dan een flexi-job en het richt zich op alle sectoren. De flexi-job is vooral bedoeld voor kleinhandel, horeca en de schoonheidssector, en biedt tal van voordelen.

  1. Als werkgever betaalt u maar 25% van de patronale bijdragen. De gewone sociale zekerheidsbijdragen en de bedrijfsvoorheffing zijn niet van toepassing op het flexi-loon.
  2. De flexi-jobber kan zoveel uren presteren als hij of zij wil. Er is geen enkele beperking.
  3. Een flexi-jobber moet ofwel gepensioneerd zijn, ofwel minstens 4/5 gewerkt hebben tijdens het 3e kwartaal dat voorafgaat aan de uitoefening van de flexi-job, en dat bij een andere werkgever dan diegene die de flexi-job aanbiedt. Hierop moeten geen belastingen, noch sociale bijdragen worden betaald. Bruto = netto!
  4. De werknemer bouwt sociale rechten op, zoals pensioen, recht op vakantie en een werkloosheidsverzekering.

Een wettelijk minimumloon van 10,08 euro per uur is gewaarborgd (situatie eind 2019), wat uiteraard kan worden opgetrokken.


Wat verandert dit voor uw verzekeringen?


Als u een extra kracht in dienst neemt, heeft dat een impact op de abeidsongevallenverzekeringen en de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid van uw onderneming. U moet uw verzekeraar dan ook op de hoogte brengen vóór de flexi-jobber begint te werken, zodat hij uw verzekeringspolis kan aanpassen en uw nieuwe werknemer gedekt is. De impact op uw premie is doorgaans klein, gezien het beperkt aantal gepresteerde uren.

Wil u dat uw werknemer tijdens de looptijd van uw polis meer uren presteert dan voorzien, dan moet u de arbeidsovereenkomst aanpassen en uw verzekeraar verwittigen.



 
 

Bent u geïnteresseerd?


Bescherm het personeel dat u tewerkstelt tegen bepaalde risico's. Belfius biedt u aangepaste oplossingen om de continuïteit van uw activiteit te garanderen.