Vaak voorkomende vennootschapsvormen

Vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid (niet wat betreft de verstrekte zorg) Vennootschappen met onbeperkte aansprakelijkheid

Besloten vennootschap (BV)

De BV is de meest voorkomende vorm onder de kleine en middelgrote ondernemingen. U kan gemakkelijk in en uit een BV stappen, voor zover de statuten het bepalen. Uw aansprakelijkheid als aandeelhouder is beperkt tot uw inbreng. Sinds de hervorming van het wetboek van vennootschappen is er geen minimaal aanvangsvermogen meer vereist. Nog een voordeel van de BV: ze kan worden opgericht door één enkele persoon. Maar ze moet wel worden opgericht bij authentieke akte voor een notaris.

Maatschap

Een overeenkomst waarbij twee of meer vennoten iets in gemeenschap te brengen, om een gemeenschappelijk doel te realiseren. De maatschap heeft geen rechtspersoonlijkheid. De schuldeisers wier schuldvordering voortvloeit uit de activiteit van de vennootschap kunnen verhaal uitoefenen op het volledige vennootschapsvermogen. De vennoten zijn ten aanzien van deze schuldeisers persoonlijk en hoofdelijk gehouden met hun eigen vermogen. De persoonlijke schuldeisers van de vennoten wier schuldvordering vreemd is aan de vennootschapsactiviteit, en degenen die hebben gehandeld met een vennoot die niet de bevoegdheid had om de anderen te vertegenwoordigen, hebben enkel verhaal op het aandeel van die vennoot en op de winsten die hem zijn uitgekeerd. Ze mogen geen beslag leggen op de goederen die het vennootschapsvermogen uitmaken, noch rechten daarop uitoefenen.

Naamloze vennootschap (NV)

Dit is de ideale vennootschapsvorm voor middelgrote en grote ondernemingen. Om een NV op te richten, is een startkapitaal van minstens 61.500 euro vereist. Een NV moet worden opgericht bij authentieke akte voor een notaris. Uw aansprakelijkheid als aandeelhouder is beperkt tot uw inbreng. Sinds de hervorming van het wetboek van vennootschappen kan een NV worden opgericht door één enkele persoon.

Vennootschap onder firma (VOF)

De VOF is meest elementaire van de vormen van personenvennootschappen. De VOF is een maatschap met rechtspersoonlijkheid. De oprichting van een VOF vereist geen minimuminbreng, noch de tussenkomst van een notaris. De vennoten zijn persoonlijk, hoofdelijk en onbeperkt aansprakelijk voor de schulden van de vennootschap. De VOF is weinig gereglementeerd door het wetboek van vennootschappen en verenigingen en laat de vennoten dus vrij om de in de statuten op te nemen principes/akkoorden te bepalen.

Coöperatieve vennootschap (CV)

De CV is een specifieke vennootschapsvorm die een coöperatieve finaliteit nastreeft. Ze wordt opgericht door minimaal drie personen. De CV heeft beperkte aansprakelijkheid: de aandeelhouders zijn slechts aansprakelijk tot beloop van hun inbreng. Er is geen minimaal startkapitaal vereist. Een CV moet worden opgericht bij authentieke akte voor een notaris.

Commanditaire vennootschap (CommV)

Net als een VOF is een CommV een maatschap met rechtspersoonlijkheid. Ze verenigt werkende vennoten en stille vennoten. De werkende vennoten houden zich bezig met het beheer, de stille vennoten fungeren als geldschieters en mogen niet tussenkomen in het beheer. De oprichting van een CommV vereist geen minimuminbreng, noch de tussenkomst van een notaris, maar de werkende vennoten zijn onbeperkt en hoofdelijk aansprakelijk tot beloop van hun vermogen voor de schulden en verliezen van de vennootschap.