1. Home
  2. Thema's
  3. Veiligheid
  4. Voorbeelden van internetfraude

Voorbeelden van Internetfraude

Dief

Wilt u veilig surfen en u maximaal wapenen tegen internetfraude? Lees dan zeker onze praktische tips en bekijk enkele voorbeelden van fraudepogingen. Naast waakzaamheid is de beveiliging van uw computer(s) en uw draadloos netwerk een continu aandachtspunt.

Phishing

Let op voor e-mails met een dringend en alarmerend karakter, bv. het vervallen van de toegang tot uw online bankservice, waarbij u gevraagd wordt om bankgegevens door te geven.

Een voorbeeld van phishing:

MMI Phishing

Meer info

Scamming

Scammers sturen e-mails waarin ze u vragen om een voorschot te betalen op een door u gemaakte bestelling of waarin ze u een mooi verhaal vertellen, bijvoorbeeld over hoe u op een makkelijke manier veel geld kunt verdienen. Of een droevig verhaal waarbij ze vragen om geld over te maken.

Een voorbeeld van scamming:

MMI Scamming

DDoS

DDoS (Distributed Denial of Service) is een methode om de servers van een bedrijf ‘aan te vallen’ (cyberattack) met de bedoeling hun internetsite te blokkeren, zodat bepaalde online services niet meer aangeboden kunnen. Hiervoor worden computers en servers van particulieren en bedrijven misbruikt die geïnfecteerd zijn met spyware, malware of virussen.

Wat is een DDOS-aanval?

De bedoeling van een DDOS-aanval is om een computer of een netwerk dat verbonden is met het internet onbeschikbaar te maken voor de normale gebruikers ervan. Daartoe wordt die computer bestookt met een zeer groot volume aan aanvragen zodat de trafiek van de reguliere gebruikers ofwel slechts met veel vertraging kan beantwoord worden, ofwel niet meer kan beantwoord worden en dus onmogelijk wordt. Vaak worden vele PC’s tegelijkertijd ingezet; deze kunnen over heel de wereld verspreid zijn en werden vooraf met een virus geïnfecteerd zodat ze op een bepaald moment kunnen geactiveerd worden als deel van de DDOS-aanval.

Wat is het verschil met phishing?

Bij phishing probeert men mensen dermate te misleiden (emails, website, telefoon) dat ze meewerken aan het uitvoeren van overschrijvingen naar rekeningen van de phishers. Bij een DDOS-aanval is het resultaat enkel dat de toegang tot de systemen of tot de website geblokkeerd is en geen transacties meer mogelijk zijn.

Malware

Malware is een verzamelnaam voor kwaadaardige en/of schadelijke software. Het woord is een samenvoeging van het Engelse ‘malicious software’ (‘kwaadwillende software’). Computers kunnen worden geïnfecteerd bij het installeren van bepaalde (gratis) software of het bezoeken van bepaalde sites.

Maximale beveiliging

Een combinatie van verschillende beveiligingsmaatregelen, zoals recente softwareprogramma’s (bv. een besturingssysteem, antivirussoftware en antispyware) die u ook steeds bijwerkt, het frequent (bv. één keer per week) compleet scannen van uw computer op de aanwezigheid van virussen of spyware, een firewall en vindingrijke paswoorden, maakt het fraudeurs erg moeilijk om in uw computer in te breken.