1. Home
 2. Thema's
 3. Veiligheid
 4. Veilig online bankieren

Wat u moet doen om veilig online te bankieren?

Your Security Content

Geef indringers geen enkele kans. Een combinatie van meerdere beveiligingsmaatregelen, zoals recente softwareprogramma’s en vindingrijke paswoorden, maakt het hen erg moeilijk om in uw computer in te breken. Maar opgelet, hackers veranderen voortdurend van techniek om zo beveiligingsmaatregelen te kunnen omzeilen. Het is dus belangrijk dat u altijd de meest recente softwareupdates download. We geven u graag een overzicht.

Beveilig uw computer

 • Installeer eerst en vooral een antivirusprogramma. Uw computer heeft dit nodig om virussen te detecteren en te vernietigen. Houd dit programma dus altijd actief wanneer u uw computer gebruikt. Doe geregeld een update van dit programma, aangevuld met een volledige scan van uw computer.
 • Ook een firewall is geen overbodige luxe. Dit kunt u vergelijken met een toegangspoort onder camerabeveiliging. Een firewall bewaakt de doorgang tussen uw computer en het internet en voorkomt dat vreemden zichzelf binnenlaten en aan uw gegevens kunnen.
 • Bepaalde sites of bestanden, die bijvoorbeeld via mails binnenkomen, proberen zich in uw computer te nestelen om uw surfgedrag na te gaan en bepaalde gegevens te onderscheppen. Hiertegen kunt u zich wapenen met een goede spamfilter en een programma tegen spyware. Installeer ook hiervan geregeld een update, aangevuld met een volledige scan van uw computer.
 • Surft u draadloos? Beveilig uw draadloos netwerk met een persoonlijk paswoord. Zo vermijdt u niet alleen dat derden op uw kosten surfen, maar ook dat vreemden zich toegang verschaffen tot uw computer. Het is eveneens belangrijk dat u het beheerspaswoord van uw draadloze router niet op het standaard paswoord van de leverancier laat staan.
 • Hebt u meerdere computers die via dezelfde verbinding online zijn, dan spreken we van een lokaal netwerk. Beveilig uw netwerk grondig zodat u altijd volledige controle behoudt over het verkeer tussen alle toestellen (computers, printers …) die op uw netwerk aangesloten zijn. U doet dit door slechts die ip-poorten te openen die strikt noodzakelijk zijn. Beveilig tevens iedere computer afzonderlijk, want één onveilige computer kan alle computers op uw netwerk infecteren
 • Installeer tijdig updates van uw besturingssysteem en van uw programma’s en plug-ins, zoals Adobe Flash Player. Op deze manier vermijdt u zwakke plekken die als beveiligingslekken uitgebuit kunnen worden. Recente updates zijn immers bestand tegen nieuwe virussen op het wereldwijde web.

Surf altijd verstandig

Elke keer dat u surft, linken aanklikt, bestanden opent... loopt u het risico om besmet te worden met een virus. En dat is nog niet alles. Bepaalde sites of mails vragen naar uw persoonlijke gegevens voor malafide doeleinden. Let dus extra op: u deelt op straat toch ook geen visitekaartjes uit aan vreemden?

 • Veel websites vragen uw persoonlijke gegevens. Geef alleen de strikt noodzakelijke gegevens in en doe dit enkel op websites die u vertrouwt.
 • U kunt best geen bestanden downloaden van onbekende, verdachte websites.
 • Opgepast met het openen van bestanden en met het klikken op links die u krijgt via mail, zowel van bekenden als van onbekenden, ook al gebruiken ze uw naam.
 • Doet u online aankopen? Betaal dan enkel via beveiligde betaalsystemen.
 • Hoedt u voor phishing: geef geen persoonlijke informatie door via mail of telefoon.
 • Iets verdachts gezien? Meld dit dan meteen.

Online bankieren, doe het aandachtig!

Uw online bankieroplossing is een toepassing binnen een uiterst beveiligde omgeving, aangepast aan de meest recente veiligheidsnormen. Toch draagt u, als gebruiker ook een aantal verantwoordelijkheden.

Neem zeker volgende regels in acht:

 • Uw BelfiusWeb Card en geheime code zijn uw sleutel. Laat uw kaart dus niet rondslingeren en houd uw code strikt geheim. Schrijf ze nergens op en waak erover om geen voor de hand liggende code te kiezen, dus zeker niet uw geboortejaar, uw postcode, ‘1234’ …
 • Sluit uw bankiersessie en uw internetbrowser altijd correct af, zowel bij u thuis, op kantoor als in een openbare internetzone.
 • Check altijd of u zich wel degelijk op de beveiligde site van Belfius bevindt. Dit doet u aan de hand van volgende punten: het ‘https’-adres (met de ‘s’ van secure), het slotje op uw browserscherm, het logo van Belfius en tot slot de procedure, m.a.w. verloopt het inloggen en het bankieren zoals u dat gewoon bent?
 • Surf niet naar andere websites terwijl u uw bankzaken online regelt, houd uw aandacht bij uw transacties. Zeker en vast niet op banners van derden klikken of bestanden van andere sites downloaden.
 • Merkt u onaangekondigde wijzigingen of verloopt uw BelfiusWeb-sessie anders dan normaal? Neem dan direct contact op met ons!
 • Kijk uw rekeningafschriften altijd na en meld verdachte transacties onmiddellijk, ook al gaat het om kleine bedragen.