Voor uw veiligheid: let op voor phishing!

Wat is phishing?


Phishing, afgeleid van het Engelse fishing, staat voor het ‘vissen of hengelen achter persoonlijke gegevens’.

 

Let op! Beweert iemand u te contacteren vanwege Belfius?


MMI Icon Fraude D

Of dat nu via telefoon, e-mail of chat gebeurt: deel uw geheime code en paswoord met NIEMAND!
Belfius zal u deze vertrouwelijke informatie NOOIT vragen! Hetzelfde geldt voor de codes die uw kaartlezer of uw itsme app genereert.
Stelt u zich vragen, contacteer dan best uw kantoor of stuur een e-mail naar phishing@belfius.be. Zo bent u er altijd zeker van dat u de juiste informatie krijgt.

Phishing, wees op uw hoede!

Deze video leg uit hoe phishing in zijn werk gaat en waarop u moet letten.
 
Voorbeeld van een phishing e-mail

Voorbeeld

U bent slachtoffer van een poging tot phishing?


Denkt u dat u een phishing e-mail, sms of telefoon ontvangen hebt? Geen paniek, volg gewoon onze richtlijnen:

  • Stuur de ontvangen e-mail (zie stap 1 bij ‘Hoe werkt phishing?’) of sms naar Belfius op het e-mailadres phishing@belfius.be. De bank zal vervolgens een procedure opstarten om de aan de e-mail verbonden phishing-website zo snel mogelijk te laten blokkeren.
  • Werd u opgebeld (zie stap 3 bij ‘Hoe werkt phishing?’) en hebt u de handelingen uitgevoerd die u gevraagd werden of werd u gevraagd om uw debetkaart op te sturen naar een postbus, contacteer dan onmiddellijk Belfius Connect 02 222 82 70 .
  • Hebt u een phishing e-mail ontvangen in verband met uw Visa of Mastercard®? Blokkeer uw kaart onmiddellijk via Card Stop Online of bel naar 070 344 344. Stuur de e-mail door naar phishing@visa.com of StopIT@mastercard.com
MMI Phishing stappenplan

 

1. Regelmatig circuleren er frauduleuze phishing e-mails in naam van Belfius Bank. De inhoud heeft meestal een dringend en alarmerend karakter (bijvoorbeeld het verhogen van de beveiliging, het vervallen van de toegang tot online bankservices, debetkaart die vervalt, een nieuwe technologie zoals NFC die geïntroduceerd wordt, …).

2. In de e-mail zit vaak een link naar een formulier of website, waarbij gevraagd wordt persoonlijke gegevens in te vullen, zoals het nummer van een debetkaart, een pincode, een geboortedatum, een postcode en/of telefoonnummer.

  • De fraudeurs nemen vervolgens in naam van de bank contact op met hun slachtoffer:
    • Ofwel om gegevens van zijn kredietkaart te achterhalen (kaartnummer, geheime code …) met als misleidend argument dat er een probleem is met de bankrekeningen of de debetkaarten en dat alle gegevens gecontroleerd moeten worden;!
    • Ofwel om hem te vragen bepaalde handelingen uit te voeren met zijn Belfius-kaartlezer en om zo de Response-codes te weten te komen.
  • De fraudeurs vragen op de website uw debetkaart naar een postbus te sturen.