30 oktober 2023

Isabelle Verhulst

Isabelle Verhulst
Head of Wealth Analysis & Planning

Een schenking tussen echtgenoten kan een oplossing bieden wanneer je je nog te jong vindt om te schenken aan de volgende generatie, je kan er namelijk "tijd" mee winnen vooraleer je definitieve stappen onderneemt. Maar het is een techniek die niet in alle situaties werkbaar is.


Voor welke tegoeden is dit werkbaar?


De belangrijkste beperking is dat een schenking tussen echtgenoten enkel mogelijk is voor eigen goederen en dus niet voor gemeenschappelijke goederen.


Kortom, als je getrouwd bent onder een stelsel van scheiding van goederen dan is de techniek werkbaar voor alle goederen. Ben je getrouwd onder een stelsel van gemeenschap dan is de techniek enkel mogelijk voor goederen die je bezat vóór het huwelijk of goederen die je hebt geschonken gekregen of hebt geërfd.


Een tweede kanttekening is dat de techniek vooral interessant is en gangbaar is voor roerende goederen (geld en beleggingsportefeuilles bijvoorbeeld). Omdat voor de schenking van onroerende goederen zogenaamde ‘progressieve’ schenkingstarieven van toepassing zijn en deze kunnen oplopen tot 30% afhankelijk van het gewest. Dus is een herroepbare schenking eigenlijk niet interessant. Voor de schenking van roerende goederen zijn andere tarieven van toepassing. Je kan:

  • enerzijds kiezen om de schenking niet te registreren (dat kan voor geld en banktegoeden) waarbij je geen schenkbelasting betaalt maar de schenker dan wel 3 of 5 jaar (afhankelijk van het Gewest) moet overleven
  • of je kan anderzijds kiezen om de schenking wel te registreren waarbij je dan een schenkbelasting van 3% (Vlaams en Brussels Hoofdstedelijk Gewest) of 3,3% (Waals Gewest) betaalt.

Wat is er zo bijzonder aan een schenking tussen echtgenoten?


Een schenking tussen echtgenoten kan altijd worden herroepen


  • Bij geschillen tussen de partners
  • Zelfs na het overlijden van de echtgenoot die de schenking heeft ontvangen.

Dit geeft je partner een zekere mate van bescherming, maar geeft je ook de mogelijkheid om van gedachten te veranderen en het geschonken vermogen terug te krijgen, bijvoorbeeld in geval van scheiding of overlijden van je partner, of als je het vermogen in kwestie aan je kinderen wil schenken als ze ouder zijn.


De herroeping is aan geen enkele vormvoorwaarde onderworpen en moet niet gemotiveerd worden. Als je de schenking herroept dan wordt deze werkelijk teruggedraaid. Het geschonken goed keert terug, ook al heeft de begiftigde het voorwerp ondertussen geschonken, verkocht of op een andere manier vervreemd.


Nu, om de terugkeer naar de schenker mogelijk te maken moeten de geschonken goederen afzonderlijk beheerd worden. Zo worden geschonken banktegoeden overgeboekt op een nieuwe rekening geopend op naam van de begiftigde partner en worden er op deze rekening geen bijstortingen verricht om vermenging van deze verschillende vermogensbestanddelen te vermijden.


In welke praktische gevallen biedt de schenking tussen echtgenoten dus een voordeel bij successieplanning?


  • Er bestaat een groot onevenwicht tussen de vermogens
  • De kinderen zijn nog jong
  • In geval van echtelijke ruzie
  • Als jouw partner voor jou overlijdt


De informatie in dit document houdt geen advies in over financiële planning met betrekking tot uw persoonlijke situatie. Dit document bevat juridische en/of fiscale informatie, gebaseerd op de wetgeving en de rechtspraak van kracht op het ogenblik van de redactie ervan. Eventuele nieuwe wetgeving of rechtspraak van na de redactiedatum van het document is hier niet in opgenomen.