24 januari 2024

Nicolas Deltour

Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy

Philippe Evrard

Philippe Evrard
Investment Strategy

Het wordt steeds vanzelfsprekender om ESG-criteria (milieu, maatschappij en goed bestuur) mee te nemen in een beleggingsportefeuille. Maar er zijn nog veel uitdagingen te overwinnen.



Een paar feiten



Duurzaam beleggen gaat niet ten koste van rendement. De bijgevoegde grafiek toont de prestaties van twee grote indexen -de Amerikaanse S&P500 en de Europese Stoxx50 – en hun ESG-versies.



Rendementen uit het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige rendementen



De afgelopen vier jaar, een woelige tijd met veel schommelingen op de financiële markten (pandemie, oorlog in Oekraïne, inflatie, hogere rentevoeten), is het duidelijk dat de ESG-versies van deze twee vlaggenschipindices in lijn hebben gepresteerd.


Volgens Bloomberg zijn steeds meer beleggers geïnteresseerd in ESG. Een derde van het wereldwijde beheerde vermogen zou in 2025 beantwoorden aan de ESG-criteria.




Beleggen in ESG is dus zinvol, maar hoe?


Twee belangrijke vragen: Wanneer wordt een bedrijf als 'duurzaam' beschouwd? En hoe stelt een vermogensbeheerder een ESG-portefeuille samen? En dan wordt het ingewikkeld...



Wat is een duurzaam bedrijf?

Er is momenteel geen wereldwijd uniforme definitie van wat een duurzaam bedrijf is. En het is een moeilijke oefening, omdat iedereen zijn eigen mening heeft over welke criteria wel of niet in aanmerking moeten worden genomen.


Neem bijvoorbeeld de toonaangevende fabrikant van elektrische auto's Tesla. Elektrische auto's zijn CO2-vrije auto's, wat natuurlijk een goede zaak is in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Maar als we rekening houden met de milieukosten van een elektrische auto (inclusief de winning van zeldzame en industriële metalen die essentieel zijn voor de batterijen) of de problemen die het bedrijf ondervindt bij het beheren van zijn personeelsbestand1, wordt het verhaal anders.


Elk bedrijf heeft zijn eigen sterke en zwakke punten op het gebied van ESG. En wat met bedrijven in transitie? Moeten we rekening houden met bedrijven die (nog) niet alle ESG-vakjes aankruisen, maar wel positieve vooruitgang boeken op weg naar deze doelstelling?



Wat is een ESG-portefeuille?

Omdat er geen duidelijke definitie is van wat een duurzaam bedrijf is, heeft elke vermogensbeheerder zijn eigen definitie en zijn eigen methodologie voor het samenstellen van een ESG-portefeuille. Dit kan de deur openzetten voor zeer vrije interpretaties...


Gelukkig heeft de Europese Unie de afgelopen jaren een kruistocht geleid om wat meer duidelijkheid te verschaffen en beleggers te beschermen tegen pogingen tot "greenwashing"2. Ze heeft 3 categorieën gecreëerd: Artikel 6 (fondsen zonder duurzaamheidsprincipes), Artikel 8 (fondsen die duurzaamheidsprincipes opnemen in hun operationele procedures) en Artikel 9 (fondsen met een duurzame ontwikkelingsdoelstelling). Echter, en hier ligt het probleem, elke nationale toezichthouder kan de regels om een artikel 6, 8 of 9 te definiëren strikter of minder strikt toepassen.


Dit zorgt voor heel wat opschudding bij vermogensbeheerders. Als een investeringsportefeuille geregistreerd wordt in een bepaald land, krijgt het een specifieke classificatie, maar als het geregistreerd wordt in een ander land kan de classificatie verschillen.


Daarnaast zet Europa in op transparantie, wat we toejuichen, maar vaak lijdt het tot "onverteerbare" juridische documentatie. De interpretatie van wat een duurzaam bedrijf of een bedrijf in transitie is is hiermee echter niet opgelost.



Dus hoe beleg je in ESG?


Door het ontbreken van een duidelijke definitie en de Europese regelgeving die nog in haar kinderschoenen staat, kan het lastig zijn om als belegger je weg te vinden. Het is daarom verstandig te kijken naar de methodologie die de vermogensbeheerder toepast: hoe integreert hij ESG in zijn selectieproces, welke criteria worden gehanteerd om een bedrijf te selecteren, worden er sectoren uitgesloten, hoeveel ruimte is er voor bedrijven in transitie, enz. De versnelling in de ontwikkeling van artificiële intelligentie heeft de weg vrijgemaakt voor een brede waaier aan nieuwe opportuniteiten in 2024. Het is als belegger cruciaal om deze van kortbij te volgen.


In afwachting van verduidelijking van de regelgeving is dit waarschijnlijk het beste om te doen.



1 Tesla uit S&P 500 ESG Index gehaald en Elon Musk twittert woedend | Reuters

2 Openbaarmaking van informatie over duurzaamheid in de financiële dienstensector - Europese Commissie (europa.eu)


Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, weerspiegelt de visie van Belfius Bank op de financiële markten. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. De vermelde cijfers geven de situatie op een bepaalde moment weer en kunnen veranderen.


Resultaten uit het verleden, gesimuleerde resultaten uit het verleden of prognoses van toekomstige resultaten van een financieel instrument, een financiële index of een beleggingsdienst vormen geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige resultaten.


Brutoresultaten kunnen beïnvloed worden door provisies, vergoedingen en andere lasten. Prestaties uitgedrukt in een andere munt dan die van het land van verblijf van de belegger zijn onderhevig aan wisselkoersschommelingen, met een negatieve of positieve impact op de resultaten. Indien dit document verwijst naar een specifieke fiscale behandeling, dan is deze informatie afhankelijk van de individuele situatie van elke belegger en kan deze onderhevig zijn aan wijzigingen.