17 januari 2024

Nicolas Deltour

Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy

Robbe Van Hauwermeiren

Robbe Van Hauwermeiren
Investment Strategy

In 2023 domineerde de ontwikkeling van artificiële intelligentie (AI) de markten. Enkele grote technologiebedrijven, zoals Nvidia en Microsoft, waren volgens beleggers uitstekend gepositioneerd om te profiteren van de verdere ontwikkeling van artificiële intelligentie. De aandelen van deze technologiebedrijven stegen zo sterk in prijs dat ze "The Magnificent 7" werden gedoopt.

Met ChatGPT heeft het OpenAI een uiterst succesvol AI-product op de markt gebracht. Maar welke volgende stappen kunnen we verwachten in de ontwikkeling van AI? Welke nieuwe AI-toepassingen kunnen er op ons afkomen in 2024?


De verdere ontwikkeling van taalmodellen



ChatGPT is gebaseerd op een zogenaamd "Large Language Model", een model dat gebruik maakt van een gigantische hoeveelheid data om teksten te leren begrijpen, samen te vatten, te voorspellen of te schrijven. Het succes van ChatGPT deed concurrenten zoals Meta Platforms (vroeger Facebook) en Alphabet (het moederbedrijf van Google) een versnelling hoger schakelen in de ontwikkeling van hun eigen LLM’s.

ChatGPT is een algemeen LLM. Dit betekent dat dezelfde processen worden gebruikt bij het analyseren van een recept voor appeltaart als bij het interpreteren van wetenschappelijke teksten of poëzie. Dit heeft als grote voordeel dat ChatGPT kan worden ingezet in totaal uiteenlopende toepassingen. Het nadeel is dan weer dat het model voor specifieke doeleinden soms onbetrouwbaar zal blijven. In de toekomst zullen specifieke modellen worden ontwikkeld om tegemoet te komen aan specifieke problemen.

Naarmate AI-technologie breder beschikbaar en beter gekend wordt, kunnen bedrijven hun eigen modellen ontwikkelen die perfect voldoen aan hun noden. Dit kan de productiviteit sterk verbeteren. Door de modellen binnen het eigen bedrijf te houden, kan daarbovenop het lekken van data naar derde partijen worden vermeden. Doorheen 2024 is het bijvoorbeeld heel waarschijnlijk dat we meer en meer gepersonaliseerde chatbots zullen tegenkomen bij onze online interacties met grote bedrijven.

Ook kleinere bedrijven zullen op langere termijn gebruik maken van deze technologie. Artificiële intelligentie, zoals alle technologieën daarvoor, zal immers gedemocratiseerd worden. De hardware om taalmodellen te trainen en te gebruiken (voornamelijk chips) zal waarschijnlijk goedkoper worden op lange termijn en de expertise rond AI breder beschikbaar. Maar vooral, omdat deze modellen voor een specifiek doel zullen worden gebouwd, is er veel minder data nodig – en dus minder budget – om ze te ontwikkelen dan een model zoals ChatGPT.



Meer robotica


De vooruitgang in AI-technologie is een geschenk voor de ontwikkeling in robotica en automatisering. Dankzij AI kunnen robots beter menselijke taken overnemen, snel reageren op onverwachte gebeurtenissen en bijvoorbeeld beter hun evenwicht bewaren. Op die manier zorgt AI ervoor dat robots steeds productiever worden en steeds meer menselijke taken kunnen overnemen.

Een van de sectoren waar deze meer performante robots aan het werk zullen kunnen in 2024, is de landbouwsector. Veel repetitieve en zware taken worden vandaag nog steeds met de hand gedaan. Zo is het plukken een delicate taak die nog niet makkelijk door machines kan worden uitgevoerd. Daarnaast worden veel taken weliswaar met machines uitgevoerd, maar vereisen ze nog steeds een mens die deze machines bestuurt. Autonome tractoren bijvoorbeeld kunnen landbouwbedrijven een stuk productiever maken.



De verspreiding van AI in games en films


In 2024 zal AI haar weg vinden naar onze televisie- en computerschermen. Bij de ontwikkeling van videospelletjes wordt dankzij de grotere rekenkracht van onze toestellen steeds meer aandacht besteed aan bijvoorbeeld de achtergrond. Voor een spel dat zich afspeelt in de buitenwereld moeten bijvoorbeeld mooie panorama’s en realistische wolken worden getekend. Ook de virtuele personen die de virtuele wereld bewonen worden in grote getallen steeds realistischer. Heel veel tijd en aandacht gaat op die manier verloren aan het opvullen van de virtuele wereld met realistische details. Artificiële intelligentie is uitermate geschikt om deze willekeurige details te genereren. Ook achtergronden of andere details in films kunnen worden gegenereerd door artificiële intelligentie.

Op langere termijn bestaat de angst dat artificiële intelligentie niet alleen zal worden gebruikt om dure details te creëren, maar ook om menselijke arbeid te vervangen. De staking in Hollywood het voorbije jaar toonde de vrees van acteurs aan voor de technologie.

Deze vrees is natuurlijk voor een stuk terecht. In de toekomst gaan we ongetwijfeld films te zien krijgen die volledig gecreëerd werden op basis van AI. Maar toch ben ik ervan overtuigd dat acteurs niet zullen verdwijnen. Mensen zijn doorheen de geschiedenis steeds geïnteresseerd gebleven in menselijke ervaringen. De opkomst van elektronische muziek leidde initieel tot de vrees dat muziekinstrumenten volledig vervangen zouden worden. Dit bleek uiteindelijk maar deels correct. Van grote artiesten wordt tijdens een live optreden nog steeds verwacht dat ze niet playbacken, ook al zou dit puur technisch gezien een betere zang opleveren. Dit is omdat mensen wat cultuur betreft op zoek zijn naar een menselijke en authentieke belevenis, met alle imperfecties die daarmee gepaard gaan.



2024 wordt een belangrijk jaar voor technologie


De versnelling in de ontwikkeling van artificiële intelligentie heeft de weg vrijgemaakt voor een brede waaier aan nieuwe opportuniteiten in 2024. Het is als belegger cruciaal om deze van kortbij te volgen.

Op langere termijn zijn de gevolgen nauwelijks te overzien. De geschiedenis en oude science fiction films leren ons dat het traject van onze technologische ontwikkeling niet te voorspellen is. In elk geval heeft de technologiesector een veelbelovende toekomst.


Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, geeft de visie van Belfius Bank op de financiële markten weer. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Hij bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille. De vermelde cijfers zijn een momentopname en onderhevig aan wijzigingen.

De vermelde ondernemingen dienen enkel ter illustratie en vormen geen aankoopaanbeveling.