10 juli 2024

Nicolas Deltour

Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy

Philippe Evrard

Philippe Evrard
Investment Strategy

De afgelopen 8 maanden stegen vooral de aandelen van de grote bedrijven, terwijl de kleine en middelgrote ondernemingen achterbleven. Vooral in Europa kunnen de zogenaamde Small & Mid Caps op weinig belangstelling van de beleggers rekenen. Kan hier weldra verandering in komen?

Wat zijn SMID's?

Small & Mid Caps of kortweg SMID's zijn bedrijven met een beurskapitalisatie van minder dan 10 miljard euro. Drie vierde van de BEL20-leden zijn SMID's.

Historisch gezien noteren small en mid caps aan een hogere koers-winstverhouding dan large caps. Vandaag noteren de Europese SMID’s echter aan een lagere koers-winstverhouding dan bv. de EuroStoxx 50-index, die de 50 grootste marktkapitalisaties uit de eurozone omvat.

Waarom deze anomalie?

Er zijn verschillende redenen voor deze onderwaardering.

  • Kleinere bedrijven hebben over het algemeen meer schulden waardoor ze gevoeliger zijn aan renteveranderingen. Een hogere rente heeft een directe impact op de kredieten met een variabele rentevoet en toekomstige leningen worden duurder. Dat kan de winstgevendheid onder druk zetten.
  • De SMID’s zijn inherent minder liquide, d.w.z. minder vlot verhandelbaar op de markten. Sinds de Oekraïense invasie en de energiecrisis zijn beleggers voorzichtiger geworden en hebben ze vooral aandacht voor de liquide large-capaandelen.
  • Tot slot zijn SMID's ook erg gevoelig voor de economische cyclus. Zij zijn de eerste bedrijven die profiteren van een opleving, gezien hun grotere interne flexibiliteit, maar het omgekeerde is ook waar, wat hen de afgelopen twee jaar heeft benadeeld.

Wat is de volgende stap?

Alle bovengenoemde redenen gaan nu de andere kant op:

  • Rente: de Europese Centrale Bank heeft in juni al een eerste renteverlaging doorgevoerd. Als de inflatie verder richting 2% evolueert zijn bijkomende rentedalingen mogelijk. Ook de langetermijnrente heeft haar piek bereikt en zal wellicht niet meer toenemen.
  • De Europese economie trekt geleidelijk aan. Kijk maar naar de indicatoren voor het ondernemersvertrouwen (PMI's), die zich de afgelopen 6 maanden goed hebben hersteld. De kleinere bedrijven zijn vaak flexibel en kunnen snel inspelen op het gunstigere klimaat.

Small caps terug meer op het voorplan...

De onderwaardering van de SMID’s is zodanig opgelopen dat de kleinere aandelen terug meer op de radar van de beleggers verschijnen. In combinatie met een lagere rente en een veerkrachtige economie is een inhaalbeweging mogelijk. Niettemin hebben SMID’s een hoger risicoprofiel1 dan large caps. De schommelingen kunnen groter zijn omdat ze minder liquide zijn. Een goede selectie (bv. voorkeur kleinere bedrijven met goed management, concurrentieel voordeel, gezonde balans, ...) en spreiding over alle sectoren is belangrijk voor wie in kleinere bedrijven belegt.

1 Bron: RefinitivDit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, geeft de visie van Belfius Bank op de financiële markten weer. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. De geciteerde ondernemingen dienen enkel ter illustratie en vormen geen aankoopaanbeveling. Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Die bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille. De vermelde cijfers zijn een momentopname en onderhevig aan wijzigingen.