2 mei 2024

Nicolas Deltour

Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy

Joeri Meulemans

Joeri Meulemans
Investment Strategy

De Amerikaanse en Australische dollar. Twee dollar munten, elk verbonden aan een volledig andere economie. Toch zijn er gemeenschappelijke elementen die hun evolutie ten opzichte van de euro helpen verklaren.

Impact rente

Het renteverschil tussen twee landen is een belangrijke factor die de evolutie van de wisselkoers beïnvloedt. Een land waar de centrale bank een hoge rentevoet hanteert, zal interessanter zijn voor beleggers om hun geld te parkeren ten opzichte van een land waar de rentevoet lager ligt. Hierdoor zal de vraag naar deze munt toenemen waardoor de interactie tussen vraag en aanbod ervoor zal zorgen dat de munt in waarde toeneemt.

Onderstaande grafieken tonen dit duidelijk aan. De eerste grafiek geeft de wisselkoers van de Euro ten opzichte van de Australische dollar weer. Stijgt de rode lijn, dan neemt de euro in waarde toe. Daalt de rode lijn, dan wordt de Australische dollar sterker. De grijze lijn geeft het renteverschil weer tussen de rente op 2 jaar in Duitsland en Australië. We zien duidelijk dat wanneer de rente in Duitsland stijgt ten opzichte van die in Australië (grijze lijn), dat ook de euro in waarde toeneemt ten opzichte van de Australische dollar (rode lijn). De tweede grafiek toont dezelfde relatie maar nu voor de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar.


MMI Graphic 1

Rendementen uit het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige rendementen.


MMI Graphic 2

Rendementen uit het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige rendementen.

Impact economische cyclus

Omdat grondstoffen een groot deel uitmaken van de Australische export, is het land zeer gevoelig aan de wereldwijde economische cyclus1. Wanneer de wereldwijde economie sterker wordt, zal de vraag naar grondstoffen doorgaans toenemen. Zowel de hogere grondstoffenprijzen als volumes doen de vraag naar Australische dollars toenemen, waardoor de wisselkoers stijgt.

Op onderstaande grafiek is dit verband duidelijk zichtbaar. De rode lijn geeft de wisselkoers weer van de euro ten opzichte van de Australische dollar. De grijze lijn geeft de inkoopmanagersindex (ISM PMI2) weer voor de Verenigde Staten. (Opgelet: inverse schaal. Een dalende grijze lijn geeft een economische versnelling weer. Een stijgende grijze lijn duidt op een economische vertraging.)

De PMI of inkoopmanagersindex is een enquête die afgenomen wordt bij inkoopmanagers van verschillende bedrijven. De inkoopmanager weet meer bepaald welke producten er nodig zijn om bepaalde goederen of diensten te leveren en heeft dus een goed zicht op de toekomstige bedrijfsactiviteit.

De enquête gaat bij de deelnemers na of de situatie beter of minder goed is dan in de vorige maand. Vervolgens worden de antwoorden op de verschillende vragen samengevat tot een getal. Een getal boven de 50 wijst er op dat de inkoopmanagers een expansie zien ten opzichte van de maand ervoor, onder de 50 duidt op een contractie.

Daalt de grijze lijn, dan duidt dit op een herstel in de economie (vanwege de inverse schaal). We zien duidelijk dat dit gepaard gaat met een stijging in de waarde van de Australische dollar ten opzichte van de euro (dalende rode lijn).


MMI Graphic 3

Rendementen uit het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige rendementen.

Ook de evolutie van de Amerikaanse dollar is onderhevig aan de staat van de wereldwijde economie. De dollar wordt doorgaans gezien als een "veilige haven" in tijden van economische moeilijkheden. Wanneer de wereldwijde economie zwak is, kunnen beleggers deze veiligheid opzoeken en kan de dollar in waarde toenemen.

Zoals bovenstaande analyse aantoont is de impact van de wereldwijde economie op beide munten verschillend. Dit biedt mogelijkheden tot een mooie diversificatie binnen portefeuilles.

Conclusie

Het renteverschil en waar we ons bevinden in de economische conjunctuur zijn twee belangrijke elementen die de wisselkoers beïnvloeden. Vanwege de sterke verschillen tussen de Amerikaanse en Australische economie, is de impact van de economie anders op beide wisselkoersen. De impact van het renteverschil is dan weer afhankelijk van het beleid van de respectievelijke centrale banken. Deze elementen zorgen ervoor dat een blootstelling aan zowel de Amerikaanse als Australische dollar, mooie diversificatie-opportuniteiten kan bieden binnen een portefeuille.


1 Bron: Australia Exports (tradingeconomics.com)
2 Bron: Home (ismworld.org)



Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, weerspiegelt de visie van Belfius Bank op de financiële markten. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. De vermelde cijfers geven de situatie op een bepaalde moment weer en kunnen veranderen.

Resultaten uit het verleden, gesimuleerde resultaten uit het verleden of prognoses van toekomstige resultaten van een financieel instrument, een financiële index of een beleggingsdienst vormen geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige resultaten.

Brutoresultaten kunnen beïnvloed worden door provisies, vergoedingen en andere lasten. Prestaties uitgedrukt in een andere munt dan die van het land van verblijf van de belegger zijn onderhevig aan wisselkoersschommelingen, met een negatieve of positieve impact op de resultaten. Indien dit document verwijst naar een specifieke fiscale behandeling, dan is deze informatie afhankelijk van de individuele situatie van elke belegger en kan deze onderhevig zijn aan wijzigingen.