20 maart 2024

Nicolas Deltour

Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy

Philippe Evrard

Philippe Evrard
Investment Strategy

Na zijn overwinning op "Super Tuesday" op 5 maart wordt Donald Trump waarschijnlijk genomineerd als Republikeinse kandidaat voor de volgende Amerikaanse presidentsverkiezingen. Op dit moment kunnen alleen de rechtbanken dit scenario nog dwarsbomen. Maar wat zouden de economische en financiële gevolgen zijn als hij na de verkiezingen op 5 november terugkeert in het Witte Huis? BCA, een onafhankelijke aanbieder van beleggingsonderzoek, heeft de zaak onderzocht.1

Als Trump opnieuw president wordt, is de kans groot dat hij ook het Congres voor zich wint. Bovendien is de samenstelling van het Hooggerechtshof gunstig voor hem, met een conservatieve meerderheid van 6 leden tegen 3 progressieven.


Eerst en vooral komt BCA met een aantal elementen die waarschijnlijk niet zullen veranderen tijdens de mogelijke tweede ambtstermijn van Trump.


10 punten die niet zullen veranderen


1. De VS zullen dominant blijven, zelfs als ze strategische tegenslagen te verduren krijgen

Het economische en politieke gewicht van de Verenigde Staten zal waarschijnlijk aanzienlijk blijven (25% van de wereldwijde economische output en 40% van de wereldwijde militaire uitgaven), vooral gezien de huidige groei en innovatie en de structurele hervormingen van China. Toch zou de oorlogszuchtige houding van Trump tegenover bepaalde bondgenoten (NAVO, EU, enz.) op lange termijn een impact kunnen hebben.


2. Rivaliteit tussen de grootmachten - en defensie-uitgaven - zullen niet afnemen

Aan de andere kant zou Trump kunnen besluiten om Oekraïne niet langer te steunen.


3. De Verenigde Staten zullen geen dictatuur worden, zelfs niet als Trump twee jaar lang belangrijke bevoegdheden heeft

De mid-terms in 2026 en de Amerikaanse grondwet die 3 presidentiële termijnen verbiedt, zullen het land beschermen tegen het risico van een machtsovername.


4. Begrotingstekorten zullen niet afnemen

De leeftijdspiramide zal steeds zwaarder op de begroting drukken, net als de rentelasten. Bovendien zal de aangekondigde bezuiniging geen invloed hebben op de militaire uitgaven en de beloofde belastingverlaging niet compenseren.


5. Vennootschapsbelasting gaat niet omhoog

Deze zou zelfs kunnen dalen als het in 2017 gevoerde beleid wordt voortgezet.


6. Immigratie zal niet toenemen

Immigratie zal de komende vier jaar waarschijnlijk niet toenemen ten opzichte van de huidige historische niveaus. De groei van de beroepsbevolking zal vertragen.


7. Douanerechten worden niet verlaagd

De wereldhandel zal worden getroffen door zowel Amerikaans protectionisme als wereldwijde vergelding.


8. Industriële subsidies zullen niet afnemen, met uitzondering van groene subsidies

Hoewel de Republikeinen misschien zullen bezuinigen op groene subsidies, zal de algemene trend op het vlak van industriële subsidies zich voortzetten omdat dit een gebied is waarover beide partijen het eens zijn.


9. De federale bureaucratie zal niet worden gestroomlijnd

De feiten bevestigen deze conservatieve belofte: minder dan 2% van de Amerikaanse werknemers werkt voor de federale overheid (een historisch dieptepunt).


10. De Fed onder druk

Jerome Powell werd in 2018 benoemd door Trump en zijn termijn loopt tot februari 2026. Trump staat echter bekend als een voorstander van lage rentetarieven en heeft regelmatig kritiek geuit op het beleid van de Federal Reserve.


Kortom en volgens BCA, hoewel de Verenigde Staten democratisch en geopolitiek toonaangevend zullen blijven, dreigt een tweede ambtstermijn van de regering-Trump de bestaande problemen te verergeren (onvermogen om de overheidsfinanciën op orde te brengen leidt tot hoge overheidstekorten, toenemende inkomensongelijkheid, groeiend tekort aan arbeidskrachten, enz.). Op lange termijn zal zijn beleid inflatoir zijn.


Macro-economische gevolgen


1. Fiscaal en begrotingsbeleid

De eerste "belastingverlaging" van 2017 had een gunstig effect op de groei, maar via een toename van de consumptie, niet via nieuwe investeringen. Een verdere belastingverlaging zal misschien niet zo goed worden ontvangen door de financiële markten. Beleggers zouden zich meer zorgen kunnen maken over het groeiende begrotingstekort en een hogere rente op Amerikaanse staatsobligaties kunnen eisen.


2. Immigratie

Op korte termijn zouden een aantal sectoren die veel gebruik maken van arbeidsimmigranten zonder vergunning worden gestraft: voeding, restaurants, huisvesting, bouw, enz. Een streng immigratiebeleid zou zich dus snel kunnen vertalen in hogere lonen en prijzen in een aantal sectoren, en zou de inflatie mogelijk boven de doelstelling van de Fed kunnen duwen.

Op de middellange termijn is bijna de helft van de toename van de beroepsbevolking in de afgelopen twee decennia afkomstig van mensen die in het buitenland zijn geboren, wat erop wijst dat de groei van de totale beroepsbevolking aanzienlijk zou vertragen als de immigratie sterk zou worden beperkt.


3. Handel

De handelsoorlog van de Amerikaanse regering met China en verschillende Amerikaanse bondgenoten heeft geleid tot een explosie van de wereldwijde handelsonzekerheid en een sterke vertraging van de wereldwijde industriële productie. Hoewel het waar is dat de VS een relatief gesloten economie is en dat de globalisering niet langer toeneemt, is de wereld nog steeds sterk geglobaliseerd. De Amerikaanse export als percentage van het BBP is nog steeds hoger dan gemiddeld sinds de Tweede Wereldoorlog, wat laat zien dat de VS nauwelijks immuun is voor externe economische zwakheden.

Een belangrijke vraag voor beleggers is of de beloofde verhoging van de tarieven een prioriteit zal zijn aan het begin van de tweede termijn. BCA denkt van wel, aangezien het de bedoeling is om een hefboomeffect te krijgen in toekomstige onderhandelingen. De gevolgen voor de economische activiteit en de bedrijfswinsten zouden ernstig zijn in combinatie met immigratiebeperkingen.


4. Fed

Hoge rentetarieven werken de beleidsagenda van Trump op twee manieren tegen: door de druk op de begrotingspositie te verhogen en door bij te dragen aan de sterkte van de Amerikaanse dollar (die een versnelling van de Amerikaanse export deels zou tegengaan). Trump heeft een sterke drijfveer om een Fed-voorzitter te benoemen die bereid zou zijn om de rente lager te houden dan verwacht. Beleggers die zich richten op prijsstabiliteit zouden reden hebben om op hun hoede te zijn voor een ongebruikelijke benoeming.


Conclusies voor investeringen


BCA is van mening dat de gevolgen van een tweede presidentschap van Trump overwegend negatief zullen zijn voor de economische groei en het beleggingsrendement, zelfs als we rekening houden met een lager vennootschapsbelastingtarief. Gezien de ervaringen in 2017 is het onwaarschijnlijk dat verdere verlagingen van de vennootschapsbelasting de groei aanzienlijk zullen stimuleren. De vennootschapsbelasting is al laag en verdere verlagingen zullen de productiviteit weinig stimuleren. Immigratiebeperkingen, invoerrechten en elke uitholling van de onafhankelijkheid van de Fed zijn op lange termijn allemaal netto aanjagers van inflatie.


1 BCA Research - Een mogelijk tweede presidentschap van Trump: Bullish of Bearish?


Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Hij bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille. De vermelde cijfers zijn een momentopname en onderhevig aan wijzigingen.