13 maart 2024

Nicolas Deltour

Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy

Els Vander Straeten

Els Vander Straeten
Investment Strategy

Meer dan twee jaar nadat Rusland Oekraïne binnenviel, heeft de oorlog op wereldschaal nog steeds vele humanitaire, politieke en economische gevolgen. De landen van Oost-Europa vangen niet alleen veel vluchtelingen op, hun economieën daverden op hun grondvesten na de inval. Dankzij het kordate optreden van hun centrale banken zien de vooruitzichten er beter uit. Voorwaarde is wel dat de situatie in Oekraïne niet verder escaleert.


De Oost-Europese centrale banken hebben kortdaad gereageerd op de inflatoire omgeving die ontstond na de coronapandemie en nog verergerde door de energiecrisis. Ze startten eerder dan de Europese Centrale Bank met een cyclus van renteverhogingen om de inflatie aan te pakken. Met resultaat de inflatie is gedaald en in tegenstelling tot hun West-Europese collega's zijn de centrale banken van Hongarije, Polen en Tsjechië al de weg ingeslagen naar een versoepeling van het beleid.



Grafiek: Eerste rentedalingen doorgevoerd
Grafiek: Eerste rentedalingen doorgevoerd
Grafiek: Oost-Europese rentes op 5 jaar
Grafiek: Oost-Europese rentes op 5 jaar


Ondanks de renteverlagingen blijven de renteniveaus aantrekkelijk. Het hogere rendement is een buffer tegen mogelijks nieuwe geopolitieke spanningen. De rente- en wisselkoersevoluties in 2022 geven een goed beeld van hoe de Centraal-Europese financiële markten evolueren in tijden van crisis. We zien dat na de zwakke prestatie in 2022, deze markten in minder dan een jaar meer dan hun verlies hebben goed gemaakt.



Grafiek: Evolutie munten tegenover euro – opgelet een stijgende grafiek betekent een daling van de munt tegenover de euro

Grafiek: Evolutie munten tegenover euro – opgelet een stijgende grafiek betekent een daling van de munt tegenover de euro


De munten zijn fair gewaardeerd en worden ondersteund door de betere groeivooruitzichten van deze landen ten opzichte van de eurozone. De Centraal-Europese economieën zijn sterk gelinkt met de eurozone. De schommelingen van de munten tegenover de euro zijn minder groot dan die van de munten van bv. groeilanden in Latijns-Amerika of Azië. De hogere groeiverwachtingen van de regio in vergelijking met de eurozone zouden de lokale munten moeten ondersteunen.1


Tegelijkertijd blijven bedrijven uit de Europese Unie hun productieactiviteiten gedeeltelijk naar Oost-Europa verplaatsen, waar gekwalificeerd personeel voorhanden is tegen een concurrerende prijs. De problemen met de toelevering van bepaalde onderdelen tijdens de covidpandemie en de energiecrisis hebben aangetoond dat produceren in de nabijheid van de consument een troef is.


Wie op zoek is naar een iets hoger rendement, kan een belegging in obligaties van de regio overwegen. Aangezien de uitkomst van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne onzeker is, wordt het gewicht beperkt tot maximaal 5 à 10% van een goed gespreide obligatieportefeuille.


1 Bron: Candriam


Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, geeft de visie van Belfius Bank op de financiële markten weer. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Hij bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille. De vermelde cijfers zijn een momentopname en onderhevig aan wijzigingen.


Rendementen uit het verleden, simulaties van rendementen uit het verleden en de voorspelde toekomstige rendementen van een financieel instrument, een financiële index, een strategie of een beleggingsdienst, zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige rendementen. Brutorendementen kunnen worden beïnvloed door provisielonen, kosten en andere lasten. Rendementen die uitgedrukt zijn in een andere munt dan die van de woonstaat van de belegger, zijn onderhevig aan wisselkoersschommelingen, die de meerwaarden positief of negatief kunnen beïnvloeden.