03 januari 2024

Nicolas Deltour

Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy

Els Vander Straeten

Els Vander Straeten
Investment Strategy

Bank of America-analist Michael Harnett lanceerde in mei de term "Magnificent Seven" voor zeven Amerikaanse techreuzen die hij als meesters in Artificiële Intelligentie (AI) omschrijft: Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon, Meta, Tesla en Nvidia. De aandelen van die zeven bedrijven stegen in 2023 gemiddeld zo'n 75 procent.


Troeven


Het "opwaarts groeipotentieel" van kunstmatige intelligentie is moeilijk in te schatten, maar deze 7 bedrijven hebben heel wat troeven:

  • Een concurrentieel voordeel: door hun toegang tot en bezit van massa’s data zijn ze uiterst goed geplaatst om (toekomstige) AI-modellen te voeden.
  • Ze hebben overvloedige beschikbare cash om te investeren in AI-modellen.
  • Het zijn gegeerde werkgevers waardoor ze gekwalificeerd personeel kunnen aantrekken en kunnen samenwerken met veelbelovende start-ups, zoals de samenwerking tussen Microsoft en Open AI, het bedrijf achter Chat GPT.
  • Een sterke marktpositie, sterke merken en hoge winstmarges

Hoge winstmarges


De rally van de Magnificent Seven-aandelen is niet alleen het gevolg van de AI-hype, maar de techbedrijven waren ook in staat hun al hoge marges verder te verhogen.

In onderstaande tabel ziet u winstmarges voor intresten en belastingen van 5 van de 7 bedrijven. Er wordt vaak gesproken over de zeven als groep, maar de resultaten van het derde kwartaal tonen toch aanzienlijk verschillen. Zo kromp de winst van Tesla als gevolg van de wereldwijde concurrentie in het segment van de elektrische auto’s.

Tabel: De winstmarges van de Big Tech namen sinds de pandemie nog toe.

Operationele winstmarge
(meet hoeveel winst een bedrijf maakt op één dollar omzet na betaling van variabele productiekosten bv. lonen en grondstoffen, maar vóór betaling van rente en belastingen)
Huidig (%) 2014 – 2019 gemiddelde (%) Maart 2020 (%) Verschil t.o.v. maart 2020
FAAMG* 28.9 24.5 24.2 4.7
S&P 500 ex. FAAMG* 8.5 10.6 10.55 -2
S&P 500 13.6 13 13.4 0.2

* Facebook, Amazon, Apple, Microsoft and Google

Bron: Alpine Macro: "Magnificent 7: Potential Mania Waiting For A Catalyst" 17-11-2023
Rendementen uit het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige rendementen


Veilige haven of zeepbel?


Kunnen de Magnificent Seven een veilige beurshaven zijn in woelige tijden? Het klopt dat de Zeven grote kasposities en weinig schulden hebben. Een voordeel in tijden van hoge rentevoeten.

Kijken we naar de koers/winstverhouding dan zijn sommige bedrijven zeker niet goedkoop, maar de waarderingen zijn aanvaardbaar (zie tabel). De verwachtingen van de markt m.b.t. omzet- en winstgroei zijn echter hooggespannen. Elke teleurstelling kan tot een afstraffing leiden.

Tabel: Waarderingen Magnificent 7 zijn niet excessief

Magnificent 7 K/W (komende 12 maanden) 4 sterren van jaren ‘90 K/W maart 2000
Facebook 19 Intel 41
Amazon 34 Cisco 100
Apple 29 Dell 57
Google 19 Microsoft 51
Microsoft 33
Nvidia 32
Tesla 63
S&P 500 21 S&P 500 28
Overheidsrente 10 jaar 4,4% Overheidsrente 10 jaar 6,2%

Bron: Alpine Macro: "Magnificent 7: Potential Mania Waiting For A Catalyst" 17-11-2023
Rendementen uit het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige rendementen

We plaatsen grote kanttekeningen bij de stelling van veilige haven. Zo was 2022, een annus horribilis voor de Magnificent 7 met een gemiddeld koersverlies van 40 procent.


AI is meer dan Magnificent Seven


Het optimisme over het potentieel van Artificiële Intelligentie zal in 2024 verder toenemen. Vandaag draagt AI nog weinig bij aan de winsten van de techbedrijven. Slechts een handvol bedrijven (bv. chipmaker Nvidia) haalde er in 2023 een significant winstvoordeel uit. Cloudbedrijven zullen weldra volgen.

Artificiële Intelligentie ontketende een hernieuwd optimisme over de innovatieve kracht van technologie. We behouden onze langetermijn-overtuiging in het groeipotentieel van de technologische sector. In de gespreide technologiefondsen van Candriam vindt u naast aandelen uit de Magnificient 7 ook andere techbedrijven die marktleider zijn in hun niche met een groeiende omzet en solide balansen.


Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, geeft de visie van Belfius Bank op de financiële markten weer. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. De geciteerde ondernemingen dienen enkel ter illustratie en vormen geen aankoopaanbeveling. Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Die bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille. De vermelde cijfers zijn een momentopname en onderhevig aan wijzigingen.

Resultaten uit het verleden, gesimuleerde resultaten uit het verleden of prognoses van toekomstige resultaten van een financieel instrument, een financiële index of een beleggingsdienst vormen geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige resultaten.
Brutoresultaten kunnen beïnvloed worden door provisies, vergoedingen en andere lasten. Prestaties uitgedrukt in een andere munt dan die van het land van verblijf van de belegger zijn onderhevig aan wisselkoersschommelingen, met een negatieve of positieve impact op de resultaten. Indien dit document verwijst naar een specifieke fiscale behandeling, dan is deze informatie afhankelijk van de individuele situatie van elke belegger en kan deze onderhevig zijn aan wijzigingen.