7 februari 2024

Nicolas Deltour

Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy

Philippe Evrard

Philippe Evrard
Investment Strategy


Naar aanleiding van Wereldkankerdag op 4 februari, stellen we vast dat ondanks de therapeutische vooruitgangen van de laatste jaren, kanker nog steeds een van de belangrijkste oorzaken van vroegtijdig overlijden in België is. 1 op 3 mannen en 1 op 4 vrouwen zullen vóór de leeftijd van 75 jaar de diagnose kanker krijgen. Ondanks deze verontrustende feiten biedt de oncologiesector mooie perspectieven:



Vooruitgang stopt niet


Onderzoekers geven niet op en hebben in de strijd tegen kanker al vele overwinningen geboekt. Over de hele wereld neemt het overlevingspercentage toe. Aan het eind van de jaren zestig konden minder dan 40% van alle kankerpatiënten hopen vijf jaar of langer te overleven. Vandaag is 70% nog in leven vijf jaar na de diagnose. En sinds 1960 is het sterftecijfer bij kinderen met kanker met 75% afgenomen1.

Volgens de Stichting tegen Kanker zijn in België de afgelopen 30 jaar dankzij de geboekte vooruitgang 185.000 levens gered.




Veelbelovend onderzoek


Dankzij voortdurend groeiende wetenschappelijke kennis over hoe kankercellen functioneren, zijn er veel nieuwe behandelingen die op korte termijn de huidige zorgnormen kunnen verbeteren. Het aantal klinische onderzoeken in de oncologie is de afgelopen tien jaar min of meer verdubbeld tot een historisch hoog niveau van 1.600 studies in 2020. De vooruitgang van klinische onderzoeken leidt tot de goedkeuring van tientallen nieuwe behandelingen per jaar. Voorbeelden hiervan zijn zeer gerichte enzymremmers en verschillende soorten immunotherapie zoals antilichaamtherapie en celtherapie, waarbij immuuncellen van de patiënt worden verzameld, in het laboratorium worden aangepast en weer in het lichaam van de patiënt worden ingebracht om kankercellen te bestrijden. Er verschijnen regelmatig nieuwe types van geneesmiddelen, zoals eiwitafbrekers, die het scala van reeds goedgekeurde behandelingen aanvullen2.



Innovatieve behandelingen, maar wel tegen een bepaalde prijs


Tot het begin van de jaren 90 waren nieuwe behandelingen vooral gericht op grote groepen patiënten. Kanker werd bijna altijd behandeld met chemotherapie. Maar sindsdien heeft onderzoek ons laten zien dat er niet één unieke vorm van kanker bestaat, maar verschillende soorten die met verschillende medicijnen behandeld kunnen en moeten worden. Er bestaan zeer zeldzame kankers die slechts een paar tienduizenden of zelfs maar honderden patiënten over de hele wereld treffen...

Biotechnologie geeft ons de middelen om ze te bestrijden, maar dat betekent ook dat elk ontwikkeld medicijn slechts aan een beperkt aantal patiënten kan worden voorgeschreven. Aan de andere kant blijven de onderzoeks- en ontwikkelingskosten stijgen… dat zorgt voor dure medicatie in een meer gefragmenteerde markt.

Onderhandelingen tussen de overheden en de laboratoria zijn essentieel om de prijzen te reguleren, evenals de hevige concurrentie tussen de laboratoria.

Toch mogen we niet vergeten dat het de medicijnen van vandaag zijn, die de innovatie van morgen financieren. Eens patenten 10 tot 12 jaar na hun markttoelating vervallen, wordt de concurrentie van generieke geneesmiddelen mogelijk en dalen de prijzen.



Kenmerken gezondheidssector als belegging


De gezondheidszorg is een defensieve beurssector. Dit betekent dat ze in principe minder schommelt dan de markttrend. Als de brede markt daalt, dalen gezondheidszorgaandelen gewoonlijk minder. Of het nu goed of slecht gaat met de economie en de beurs: gezondheidszorg en medicijnen hebben we altijd nodig. De sector vertoont dan ook weinig correlatie met de algemene markttrends. Het gebeurt vaak dat de markt daalt, maar dat de gezondheidszorg toch stijgt.

De bijgevoegde grafiek3 toont de evolutie van de wereldwijde MSCI World en MSCI World Healthcare-index. 2022 was een zeer moeilijk beursjaar, maar de gezondheidssector hield goed stand. In 2023 gebeurde net het omgekeerde. En sinds 2024 haalt de gezondheidszorg de wereldwijde beursindex terug in.


Rendementen uit het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige rendementen



Rendementen op de afspraak


Een paar punten ter vergelijking tussen de prestaties van de twee bovengenoemde indexen:


30/01/2024 YTD € 3M € 6M € 1Y € 3Y € 5Y € 10Y € 20Y €
MSCI WORLD 3,89% 14,91% 6,94% 14,03% 8,91% 10,13% 9,03% 6,17%
MSCI WORLD HEALTH CARE 4,24% 11,02% 5,06% 5,05% 7,67% 9,54% 9,94% 7,58%


Rendementen uit het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige rendementen

De vroegere prestaties van de gezondheidszorgsector liggen in lijn met die van de wereldwijde markt, en overtreffen deze zelfs op lange termijn. Dit is natuurlijk geen garantie voor toekomstige prestaties, maar het toont wel aan dat de sector tot nu toe goede resultaten heeft behaald.



Besluit


De vooruitzichten voor de oncologiemarkt zijn belangrijk: in 2019 bedroeg de beurskapitalisatie 242 miljard dollar en in 2024 zou 470 miljard dollar bereikt kunnen worden2. Het potentieel van de sector blijft de komende jaren sterk, gestimuleerd door constante innovatie, gegronde hoop om kanker beter te bestrijden en biotechnologische vooruitgang.



1 Bron: Stichting tegen Kanker
2 Bron: Candriam
3 Bron: Refinitiv – Opgelet: rendementen uit het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige rendementen


Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, geeft de visie van Belfius Bank op de financiële markten weer. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. De vermelde cijfers zijn een momentopname en onderhevig aan wijzigingen.

Let op: rendementen uit het verleden, simulaties van rendementen uit het verleden en de voorspelde toekomstige rendementen van een financieel instrument, een financiële index, een strategie of een beleggingsdienst, zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige rendementen.

Brutorendementen kunnen worden beïnvloed door provisielonen, kosten en andere lasten. Rendementen die uitgedrukt zijn in een andere munt dan die van de woonstaat van de belegger, zijn onderhevig aan wisselkoersschommelingen, die de meerwaarden positief of negatief kunnen beïnvloeden.