8 november 2023

Nicolas Deltour

Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy

Philippe Evrard

Philippe Evrard
Investment Strategy

In de economische en de financiële wereld horen we geregeld spreken van PMI-indexen. De gespecialiseerde pers haalt ze vaak aan en becommentarieert ze uitvoerig. Wat is een PMI eigenlijk? Is het een relevante indicator om de economische gezondheid van een land te beoordelen?

Een PMI, zegt u?

Een PMI, of Purchase Manager Index, is een maandelijkse index waarmee het sentiment van de aankoopdirecteuren van de grote ondernemingen wordt gemeten. Die directeuren spelen een essentiële rol in het voorspellen van de activiteit van hun organisatie. Ze krijgen een vragenlijst toegestuurd in verband met de bestellingen, de voorraden, de producten, de leveringstermijnen en de tewerkstelling. Aan de hand van de vragen wordt bepaald of het productieniveau hoger of lager zal liggen dan of gelijk zal zijn aan dat van de maand daarvoor.

De PMI-indexen worden berekend voor tal van landen, ongeacht of ze al dan niet worden beschouwd als ‘ontwikkeld’ (USA, eurozone, Japan… ) of als ‘groeilanden’ (China, India, Brazilië… ).

Waar dient dat concreet toe?

De PMI-indexen worden onderverdeeld in 3 grote categorieën: de PMI van de verwerkende nijverheid, de PMI van de dienstensector en de globale PMI.

Die indexen worden uitgedrukt met een cijfer tussen 1 en 100. Als het cijfer hoger ligt dan 50, dan wijst dat op een economische expansie. Ligt het cijfer lager dan 50, dan wijst dat op een economische krimp.




Hoe ziet het tijdschema van de PMI’s eruit?

De PMI-indexen worden maandelijks bekendgemaakt. Gewoonlijk wordt de uiteindelijke PMI gepubliceerd tijdens de eerste 3 werkdagen van de maand, en bevat die alle enquêtes bij de aankoopdirecteuren.

Maar rond de 20ste van de maand volgt eveneens een eerste raming, PMI flash genaamd. Die raming is gebaseerd op ongeveer 85% van de verwerkte enquêtes. Dat maakt het tot een raming van het globaal sentiment.

Bovendien trachten vele financieel analisten het verwachte niveau van de uiteindelijke of flash PMI-indexen te voorspellen. Zo hebben we een prognose van een raming van het globaal sentiment van de synthese van een gevoel.


Relevante indicatoren?

De PMI-indicatoren worden vaak gebruikt om te trachten te anticiperen op de evolutie van de economie, maar zoals met elke indicator is het belangrijk ze ruimer te interpreteren.

Een PMI onder de 50 wijst bv. niet noodzakelijk op een slechte economische situatie. Als de PMI van 43 naar 49 is gestegen, wijst dat op een duidelijke verbetering van het vertrouwen van de aankoopdirecteuren.


Wat zeggen de PMI-indexen van vandaag?

De flash PMI-enquêtes van oktober laten zien dat de economische activiteit in het vierde kwartaal slecht van start is gegaan, vooral in Europa. Een zwakke activiteit vermindert de druk op de arbeidsmarkt en de inflatie . De Fed en de ECB zijn wellicht klaar met het verhogen van hun officiële kortermijnrentevoeten.

Toch zijn er enkele verschillen tussen de economieën. De Verenigde Staten waren een lichtpuntje, waar de samengestelde PMI in oktober een lichte toename van de activiteit liet zien. In de eurozone daarentegen wijzen de PMI-indexen nog steeds op een krimp van het BBP.

Kijken we naar de deelcomponenten van de PMI’s dan blijven de nieuwe orders en nieuwe exportorders, zowel in de VS als in de eurozone, dalen. In de eurozone daalden de orders in oktober het snelst sinds het begin van de pandemie.

De vertraging van de activiteit lijkt het momentum op de arbeidsmarkten te verminderen. De PMI-indexen laten in oktober weliswaar een lichte stijging van de werkgelegenheid zien in de Verenigde Staten. Maar het tempo van de werkgelegenheidsgroei is sinds het tweede kwartaal vertraagd. In de eurozone - waar de sterke loonstijging een grote zorg blijft voor de centrale bank - wijzen de PMI-indexen erop dat de werkgelegenheid zal krimpen.

Bron: Belfius Research, Capital Economics


Dit door Belfius opgesteld en gepubliceerd document weerspiegelt de visie van de bank op de financiële markten. Het omvat geen individueel beleggingsadvies en is evenmin een beleggingsaanbeveling of onafhankelijke research op het vlak van beleggingen. Neem gerust contact op met uw financieel adviseur voor individueel beleggingsadvies. Hij of zij bekijkt samen met u de eventuele gevolgen van die visie voor uw individuele beleggingsportefeuille. De aangehaalde cijfers zijn een momentopname en kunnen veranderen.