31 oktober 2023

Nicolas Deltour

Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy

Joeri Meulemans

Joeri Meulemans
Investment Strategy

Externe schok

Stijgende winsten zijn de motor die aandelenkoersen hoger duwen over de lange termijn. Het is dan ook logisch dat de gezondheid van een economie een belangrijke invloed heeft op de aandelenmarkt. Soms zijn er andere elementen, externe schokken, die roet in het eten kunnen gooien. Geopolitieke spanningen spelen hierbij een belangrijke rol. Het menselijk leed dat voor iedereen zichtbaar wordt, zorgt ervoor dat beleggers zich emotioneler gedragen. Ze vinden het moeilijker om zich vast te houden aan hun beleggingsstrategie.

De terroristische aanval van Hamas op Israël en de oorlogsverklaring die Israël hierop als antwoord gaf, is de meest recente externe schok die de markten te verduren krijgen.

Historische analyse

Een blik op het verleden kan ons helpen een idee te krijgen hoe de aandelenmarkt omgaat met geopolitieke schokken. Een studie van J.P. Morgan, leert ons dat, gemiddeld genomen, de aandelenmarkt 6 maanden na de start van een conflict lichtjes positief noteert. Het gemiddelde rendement na 1 jaar ligt rond de 5%.1 De auteurs stellen dat de impact van een geopolitieke schok doorgaans van korte duur is en dat de algemene gezondheid van de economie van groter belang is. Dit wordt bevestigd door onderstaande grafieken. Ze tonen het gemiddelde rendement van de Amerikaanse beursindex S&P®500 na een geopolitieke schok. Het is wel belangrijk te kijken naar de gezondheid van de economie op het moment van geopolitieke schok:

  • groeit de economie (rode balken), dan zien we dat de Amerikaanse beurs een positief rendement oplevert over de verschillende looptijden van 1 maand tot 1 jaar na de schok
  • vertraagt of krimpt de economie (grijze balken) dan zijn de beursrendementen negatief over de verschillende looptijden.

Gemiddelde rendement Amerikaanse beurseindex S&P®500 na geopolitieke schok.



Conclusie

Onverwachte gebeurtenissen die gepaard gaan met een hoge mate van onzekerheid zijn de ideale omgeving om impulsieve reacties uit te lokken. Echter, impulsieve beslissingen zijn, in de wereld van het beleggen, zo goed als altijd slechte beslissingen. De geschiedenis toont duidelijk aan dat de impact van een geopolitiek conflict op de beurzen doorgaans beperkt is. De economische realiteit speelt een veel belangrijkere rol in de evolutie van de aandelenmarkt. Beleggers doen er best aan zich niet te laten beïnvloeden door het nieuws van de dag maar zich te focussen op hun langetermijn-beleggingsdoelen.

1 Bron: Crisis In The Middle East: Assessing Potential Market Impacts | J.P. Morgan. (n.d.). https://www.jpmorgan.com/insights/outlook/market-outlook/crisis-in-the-middle-east-assessing-potential-market-impacts


Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, geeft de visie van Belfius Bank op de financiële markten weer. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Hij bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille. De vermelde cijfers zijn een momentopname en onderhevig aan wijzigingen.

Rendementen uit het verleden, simulaties van rendementen uit het verleden en de voorspelde toekomstige rendementen van een financieel instrument, een financiële index, een strategie of een beleggingsdienst, zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige rendementen. Brutorendementen kunnen worden beïnvloed door provisielonen, kosten en andere lasten. Rendementen die uitgedrukt zijn in een andere munt dan die van de woonstaat van de belegger, zijn onderhevig aan wisselkoersschommelingen, die de meerwaarden positief of negatief kunnen beïnvloeden.