6 september 2023

Nicolas Deltour

Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy

Robbe Van Hauwermeiren

Robbe Van Hauwermeiren
Investment Strategy


Technologiebedrijven en landen zijn volop verwikkeld in een strijd om dominantie in artificiële intelligentie (AI). Om gigantische hoeveelheden data te analyseren zijn chips vereist. De grote vraag naar chips leidde ondertussen tot een tekort. Zo liet Elon Musk al optekenen dat chips tegenwoordig moeilijker te verkrijgen zijn dan drugs.


De Verenigde Staten gebruiken het tekort aan chips en hun macht over de chipsmarkt als wapen tegen China en andere landen. Een escalatie zou uiteindelijk slecht nieuws kunnen zijn voor chipsproducenten.


De CHIPS Act van oktober 2022


Eind vorig jaar bracht de VS met de zogenaamde CHIPS Act de spanningen tot een nieuw hoogtepunt. Deze wetgeving verbiedt producenten van semiconductoren bepaalde chips of onderdelen te verkopen aan China. Officieel deed de VS dit uit veiligheidsoverwegingen. Met bepaalde geavanceerde chips, en de AI-toepassingen die ermee kunnen gebouwd worden, kan China namelijk nieuwe wapens en spionagesystemen creëren.


Deze officiële motivering is slechts een deeltje van de puzzel. De gevolgen van de beperkingen rijken immers veel verder. Door China af te sluiten van de semiconductorenmarkt brengt de VS China een serieuze slag toe in de algemene ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Om tegemoet te komen aan de Amerikaanse regels, heeft chipproducent Nvidia bijvoorbeeld voor de Chinese markt chips gecreëerd die doelbewust tot 30% vertraagd zijn. Hoewel bedrijven lijken aan te geven nog niet veel last te ondervinden van deze verlaagde toegang tot geavanceerde chips,1 zou dit in een later stadium wel zware gevolgen kunnen hebben voor de Chinese technologische ontwikkeling.


Een bedrijf als Nvidia staat dermate voor op de concurrentie dat zelfs met een vertraging van 30%, haar chips nog steeds de beste zijn in de markt. Nvidia kan dus nog steeds rekenen op een hoge vraag vanuit de Chinese markt. Zo slaagt de Amerikaanse overheid erin om de Chinese technologische ontwikkeling te vertragen, zonder aan de winstgevendheid van haar eigen bedrijven te raken.


Verstrengde maatregelen?


Maar er zou wel eens slecht nieuws kunnen komen voor chipproducenten. Onlangs berichtte de Wall Street Journal dat de Biden-administratie overweegt om de Chinese beperkingen nog te versterken.2 Meer details zijn vandaag nog niet bekend, maar mochten de beperkingen veel verder gaan, zou dit chipproducenten kunnen afsluiten van een ontzettend belangrijke afzetmarkt. De huidige geopolitieke situatie is dus een belangrijk risico voor chipproducten zoals Nvidia, die dit jaar haar waarde zag verdriedubbelen. Het is eerder onwaarschijnlijk dat de Amerikaanse overheid echter de winstgevendheid van haar chipsindustrie te hard zal raken. Hiermee zet ze ook de eigen technologische ontwikkeling achteruit.


1 https://www.reuters.com/technology/chinas-ai-industry-barely-slowed-by-us-chip-export-rules-2023-05-03/
2 https://www.wsj.com/articles/u-s-considers-new-curbs-on-ai-chip-exports-to-china-56b17feb



Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, geeft de visie van Belfius Bank weer. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Hij bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille. De vermelde cijfers zijn een momentopname en onderhevig aan wijzigingen.

De vermelde ondernemingen dienen enkel ter illustratie en vormen geen aankoopaanbeveling.