2 augustus 2023

Nicolas Deltour

Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy

Olivier Fumiere

Olivier Fumiere
Investment Strategy


De beurzen deden het zeer goed tijdens de eerste helft van dit jaar, met een winst van bijna 14%(1) voor de MSCI World, de wereldwijde aandelenindex. We zien echter een groot verschil in het rendement afhankelijk van de waarden en de sectoren. Hoewel men de meer defensieve farmasector in het begin van dit jaar nog links liet liggen, zou die het de komende maanden in een onzeker klimaat wel eens vrij goed kunnen doen.


Marktevolutie sinds het begin van het jaar


De farmasector hinkte in het begin van dit jaar wat achterop. Terwijl de MSCI World steeg met bijna 17% (tot 25/7/23)(1), trappelde de index van de farmawaarden, de MSCI Health Care, bijna ter plaatse (+2%). De reden daarvoor is waarschijnlijk te vinden in een economie die wereldwijd veerkrachtiger was dan verwacht. In de Verenigde Staten toonde de arbeidsmarkt zich wonderwel robuust. Europa profiteerde van de dalende energieprijzen. In China kon het einde van het zerocovidbeleid de beleggers enigszins geruststellen. Tegen die achtergrond gaven de beleggers de voorkeur aan de meer cyclische sectoren, zoals industrie en cyclische consumptie, boven de defensieve sectoren zoals farma, nutsbedrijven of defensieve consumptie (zie grafiek 1).


Grafiek 1: evolutie van de sectoren wereldwijd (MSCI World in USD)


grafiek 1
Bron: Refinitv-Datastream 25/7/23
In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.


Bovendien profiteerden bepaalde sectoren in grote mate van de fiks hogere koersen van enkele effecten, mede gedragen door de hype rond Artificiële Intelligentie (IA). Denk maar aan de mooie vooruitgang van Apple (+49%), Microsoft (+46%) en Alphabet (+39%) in de technologiesector, van Meta (+145%) en Netflix (45%) in de communicatiesector, alsook van Tesla (+115%) en Amazon (+54%) in de sector van de cyclische consumptie (zie grafiek 2). De grote belangstelling van de beleggers voor bepaalde waarden die gelinkt worden aan AI was eveneens ten nadele van de meer defensieve sectoren, zoals de gezondheidssector.


Grafiek 2: de door de beleggers erg gegeerde effecten


grafiek 2
Bron: Refinitv-Datastream 25/7/23
De vermelde ondernemingen dienen enkel ter illustratie en vormen geen aankoopbeveling.


De onzekerheid blijft


Hoewel de beurzen sinds begin 2023 heel wat vooruitgang hebben geboekt, blijven we op onze hoede voor wat komen gaat. Er zijn veel onzekere factoren:


  • Wereldwijd lijkt de inflatie te vertragen, maar ze is zeker in de westerse landen nog niet teruggekeerd naar het streefcijfer van de centrale banken;
  • De centrale banken zouden er weleens langer over kunnen doen dan de markt verwacht voor ze hun beleidsrente weer gaan verlagen;
  • De impact van de hogere rente op de economie laat zich pas na enige tijd voelen en zou groter kunnen zijn dan verwacht;
  • Het niet langer opkopen van obligaties door de centrale banken zou de liquiditeit kunnen beperken en leiden tot hogere rentevoeten;
  • De geopolitieke risico’s blijven nog heel sterk aanwezig.

Het lijkt erop dat de beurzen momenteel de onzekerheden (te veel?) naast zich neerleggen. Toch zien we nog potentieel voor waardecreatie, maar we houden rekening met de waarderingsniveaus en de onzekerheden. Daarom zijn we neutraal voor aandelen en nemen een eerder defensieve positionering in om het hoofd te kunnen bieden aan een eventuele geleidelijke vertraging van de westerse economieën, een onstabiel geopolitiek klimaat en strengere kredietvoorwaarden.


Farma: een defensieve sector bij uitstek


Het is algemeen geweten: de farmasector is een defensieve sector want hij is minder afhankelijk van economische cycli en de winsten zijn er doorgaans stabieler. Het volstaat om een vergelijking te maken van de evolutie van de winst van de farmasector met die van de index van alle sectoren samen tijdens de voorbije 20 jaar (grafiek 3). Het valt op dat die opmerkelijk relatieve stabiliteit gepaard gaat met een sterkere winststijging. Deze continuïteit in de groei biedt interessante kenmerken voor beleggers, want ze gaat gepaard met sterke fundamentals en langetermijntrends:


  • De veroudering van de bevolking brengt meer uitgaven voor zorg en medicatie met zich mee;
  • Het inhaaleffect van de gezondheidsuitgaven in de groeilanden;
  • Innovatie die in grote mate toegespitst is op onderzoek en ontwikkeling.

Grafiek 3: evolutie van de winst van de farmasector en de MSCI World AC Index tijdens de voorbije 20 jaar


grafiek 3
Bron: Refinitv-Datastream 25/7/23
In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.


Besluit:


Het begin van het jaar werd gekenmerkt door een fors beursherstel, maar met grote verschillen tussen de sectoren. Hoewel de farmasector relatief gezien teleurstelde, zou hij zich op lange termijn moeten kunnen onderscheiden door zijn sterke stabiele groeifactor. Het defensieve aspect biedt een extra bron van diversificatie en zou beter kunnen presteren in een volatieler klimaat.





(1) Source: Refinitv-Datastream



Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, geeft de visie van Belfius Bank op de financiële markten weer. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Hij bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille. De vermelde cijfers zijn een momentopname en onderhevig aan wijzigingen.


Resultaten uit het verleden, gesimuleerde resultaten uit het verleden of prognoses van toekomstige resultaten van een financieel instrument, een financiële index of een beleggingsdienst vormen geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige resultaten. Brutoresultaten kunnen beïnvloed worden door provisies, vergoedingen en andere lasten. Prestaties uitgedrukt in een andere munt dan die van het land van verblijf van de belegger zijn onderhevig aan wisselkoersschommelingen, met een negatieve of positieve impact op de resultaten. Indien dit document verwijst naar een specifieke fiscale behandeling, dan is deze informatie afhankelijk van de individuele situatie van elke belegger en kan deze onderhevig zijn aan wijzigingen. De vermelde ondernemingen dienen enkel ter illustratie en vormen geen aankoopaanbeveling.


De vermelde ondernemingen dienen enkel ter illustratie en vormen geen aankoopaanbeveling.