31 juli 2023

Nicolas Deltour

Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy

Robbe Van Hauwermeiren

Robbe Van Hauwermeiren
Investment Strategy


De voorbije weken hebben we in veel detail uitgelegd hoe decentralisatie centraal staat bij blockchaintechnologie en cryptomunten. Dankzij blockchaintechnologie kunnen we gedecentraliseerde netwerken bouwen, waarop gedecentraliseerde applicaties kunnen worden gebouwd en cryptomunten kunnen worden verhandeld zonder autorisatie door een centrale instelling. Een volgende logische stap is dan ook de creatie van gedecentraliseerde organisaties die beheerd worden op basis van algoritmes in plaats van een centrale leider. Deze worden vastgelegd op de blockchain, een transparant logboek dat door iedereen kan worden geraadpleegd. Steeds meer DAO’s (kort voor Decentralized Autonomous Organizations) zien vandaag het levenslicht. Zo probeerde een DAO tot tweemaal toe de Amerikaanse grondwet te kopen.


Wat is een DAO en hoe werkt het?


Organisaties zoals bedrijven worden vandaag doorgaans geleid op een hiërarchische manier. Beslissingsrecht wordt gecentraliseerd bij een kleine groep topmanagers. In een DAO wordt alle beslissingsrecht gedecentraliseerd over de leden, via een stemsysteem. Dit betekent echter niet dat over elke kleine beslissing moet worden gestemd. Op de blockchain worden regels en processen geprogrammeerd die bepalen welke handelingen de DAO onder bepaalde omstandigheden verricht en wanneer stemmen vereist is. Dit maakt DAO’s autonoom: ze beheren als het ware zichzelf.


Geen managers meer?


DAO’s hebben enkele interessante voordelen, maar ook enkele aanzienlijke nadelen. Omdat iedereen toegang heeft tot de blockchain en dus ook de regels en processen kan raadplegen die de DAO volgt, zijn DAO’s heel transparant en handelen ze vaak op een heel voorspelbare manier. Daarenboven profiteren DAO’s van schaaleffecten. DAO’s genieten van de input van leden over de hele wereld. Ze worden in die zin geleid door de collectieve intelligentie van een potentieel grote massa mensen.


Voor wie er nu al van droomt om zijn of haar managers te vervangen door een simpel algoritme: we hebben helaas slecht nieuws. DAO’s zullen ons bedrijfsleven waarschijnlijk niet overnemen. Het is belangrijk dat een bedrijf een duidelijke visie volgt. Een bedrijf waarin over elke grote beslissing wordt gestemd zou snel kunnen veranderen in een stuurloos schip.


Waar zijn DAO’s dan wel goed voor?


Voor andere soorten organisaties kunnen DAO’s wel een rol spelen. Zo zouden DAO’s uitstekend geschikt kunnen zijn voor liefdadigheidsorganisaties. Dankzij hun volledige transparantie weten de leden exact naar welke projecten hun geld gaat. Meer nog, via stemrecht bepalen ze mee de allocatie van de middelen van de instellingen over verschillende potentiële projecten. Bepaalde financiële diensten zouden in principe ook kunnen worden aangeboden door DAO’s. De Flamingo DAO bijvoorbeeld is een gedecentraliseerd investeringsfonds, dat voornamelijk in cryptomunten belegt. Investeringsbeslissingen worden genomen door alle leden van de DAO samen. Eind 2021 probeerde de zogenaamde ConstitutionDAO een originele kopie van de Amerikaanse grondwet te kopen op een veiling. De DAO was erin geslaagd om maar liefst 47 miljoen dollar op te halen, maar verloor uiteindelijk nipt van een andere bieder. Ook online marktplaatsen kunnen worden uitgebaat door DAO’s. Uniswap, een van de grootste cryptobeursplatformen ter wereld, wordt beheerd door een DAO. Dit betekent dat traders zelf inspraak hebben in de regels en processen van het beursplatform waar ze gebruik van maken.


Ook overheden zouden kunnen gebaat zijn bij het onderzoeken van het gebruik van DAO’s voor bepaalde projecten. Zo zou het verlenen van bepaalde subsidies, denk bijvoorbeeld aan subsidies voor de filmindustrie, kunnen worden geregeld door een DAO. Op die manier krijgt de bevolking mee inspraak in welke projecten al dan niet in aanmerking komen voor subsidies. Dit zou er zelfs toe kunnen leiden dat subsidies uiteindelijk ook vloeien naar de meer succesvolle projecten.


Andere voorbeelden waarin DAO’s eventueel ook nuttig zouden kunnen zijn is in de organisatie van politieke bewegingen of onderwijsinstellingen. Zo zou een onderwijsinstelling georganiseerd door een DAO studenten kunnen laten meebeslissen over academische beslissingen en allocatie van fondsen aan verschillende soorten onderzoek.


Ook online sociale platformen zouden als DAO kunnen functioneren. Hierbij krijgen gebruikers inspraak in de richtlijnen en regels van het platform en bijvoorbeeld de manier waarop inhoud gemodereerd wordt.



Het is nog onduidelijk welke functies DAO’s kunnen of zullen vervullen in de toekomst. Wel is duidelijk dat DAO’s in bepaalde gevallen voordelen kunnen bieden. Vooral wat betreft organisaties met een belangrijke maatschappelijke, culturele of politieke aard kunnen DAO’s in de toekomst een rol spelen.



Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, geeft de visie van Belfius Bank weer en bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Hij bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille. De vermelde cijfers zijn een momentopname en onderhevig aan wijzigingen.

De vermelde ondernemingen dienen enkel ter illustratie en vormen geen aankoopaanbeveling.